Νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Heart Association, υπέδειξε ότι υγιεινές για την καρδιά συνήθειες θα μπορούσαν να εξουδετερώνουν γενετική προδιάθεση για ταχεία γήρανση των κυττάρων του σώματος.

Ανάλυση στοιχείων 5.000 ενηλίκων, 56 ετών, έδειξε ότι παράγοντες του τρόπου ζωής όπως η διατροφή και η άσκηση συνδέονταν με μικρότερη βιολογική ηλικία.

Ο Jiantao Ma, δήλωσε ότι τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι άνθρωποι με γρήγορη κυτταρική γήρανση λόγω υψηλότερου γενετικού κινδύνου μπορεί ενδεχομένως να εξουδετερώσουν την αυξημένη επίπτωση της καρδιαγγειακής νόσου ελέγχοντας τους παράγοντες κινδύνου για καρδιοπάθεια και με υιοθέτηση  υγιεινών συμπεριφορών για την καρδιά.

Οι ερευνητές εξέτασαν πώς η μεθυλίωση του DNA μπορεί να επηρεάσει την κυτταρική γήρανση και να μετριάσει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας και εγκεφαλικού επεισοδίου, θανάτου από αυτές ή θανάτου από οποιοδήποτε αίτιο.

Τα επίπεδα μεθυλίωσης DNA είναι ο πιο υποσχόμενος δείκτης για τον υπολογισμό της βιολογικής ηλικίας. Σε κάποιο βαθμό το γενετικό προφίλ κάποιου ανθρώπου καθορίζει τη βιολογική ηλικία αλλά επίδραση έχουν και παράγοντες του τρόπου ζωής και το στρες.

Ερευνητές επισκόπησαν στοιχεία για την υγεία 5.682 ενηλίκων από τους οποίους το 56% ήταν γυναίκες που είχαν εγγραφεί στην Framingham Heart Study.

Με βάση συνεντεύξεις, κλινική εξέταση και εργαστηριακές εξετάσεις, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν το εργαλείο Life's Essential 8 της American Heart Association για την αξιολόγηση των συμμετεχόντων.

Τα σκορ του εργαλείου για την καρδιαγγειακή υγεία είναι μεταξύ 0 και 100, με το 100 να είναι το καλύτερο, χρησιμοποιώντας μετρήσεις συμπεριφοράς- διατροφική πρόσληψη, άσκηση,  ώρες νυχτερινού ύπνου και κάπνισμα -και κλινικές μετρήσεις –ΔΜΣ, χοληστερόλη, σάκχαρο και πίεση.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν και άλλες αξιολογήσεις με  4 εργαλεία που υπολογίζουν τη βιολογική ηλικία με βάση τη μεθυλίωση DNA  και πέμπτο που αξιολογεί τη γενετική τάση ενός ανθρώπου προς επιταχυνόμενη βιολογική ηλικία.

Η μελέτη παρακολούθησε τους συμμετέχοντες για 110- 14 χρόνια για εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου, θάνατο από καρδιαγγειακές παθήσεις ή από οποιοδήποτε αίτιο.

Κάθε αύξηση 13 μονάδων στο σκορ του Life's Essential 8 ενός ανθρώπου μείωνε τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου για πρώτη φορά, κατά 35%. Επίσης μείωνε τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο κατά  36% και τον κίνδυνο θανάτου από οποιοδήποτε αίτιο κατά 29%.

Σε συμμετέχοντες με γενετικό κίνδυνο προφίλ που αύξανε την πιθανότητα επιταχυνόμενης βιολογικής ηλικίας, το σκορ του Life's Essential 8 είχε πιο σημαντική επίδραση στα αποτελέσματα, πιθανόν μέσω μεθυλίωσης DNA.

Σε αυτή τη διαδικασία οφειλόταν η μείωση 39% του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου και θανάτου από καρδιαγγειακές νόσους και  η μείωση κατά 78% του κινδύνου θνησιμότητας από όλα τα αίτια.

Γενικά, οι ερευνητές υπολόγισαν ότι περίπου το 20% της σχέσης μεταξύ του σκορ Life's Essential 8 και καρδιαγγειακού αποτελέσματος προέκυπτε από την επίδραση των παραγόντων καρδιαγγειακής υγείας στη μεθυλίωση DNA. Αντίθετα, για συμμετέχοντες με υψηλότερο γενετικό κίνδυνο η σχέση πλησίαζε το 40%.

Ο Min δήλωσε ότι θα είναι ενδιαφέρον να διαπιστωθεί αν μπορούμε να κάνουμε πιο νέο τον εαυτό μας αλλάζοντας θετικά το πώς γερνούν τα κύτταρα χρησιμοποιώντας εργαλεία όπως το Life's Essential 8 και τη μετατροπή αυτών των παραγόντων κινδύνου.

Χρειάζεται περαιτέρω έρευνα σε μεγαλύτερη ομάδα για να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εφαρμογή διαγνωστικού πρωτοκόλλου για τη διάγνωση και παρακολούθηση της οστεοπόρωσης
Μεταμοσχευμένοι ανέβηκαν στον Όλυμπο με τους γιατρούς τους για ένα μήνυμα ζωής
Webinar Φάκελοι Υγείας με θέμα: ''Αθλητική καρδιά''