Νέα έρευνα που θα παρουσιαστεί στο συνέδριο SLEEP 2024 ανακάλυψε ότι η υπνική άπνοια σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, συνδέεται με αυξημένες πιθανότητες μελλοντικής χρήσης υπηρεσιών υγείας, περιλαμβανομένης της νοσηλείας.

Η μελέτη έδειξε ότι συμμετέχοντες 50 ετών και άνω, με άπνοια είχαν 21% περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν μελλοντική χρήση κάποιας υπηρεσίας υγείας.

Ειχαν 21% περισσότερες πιθανότητες να νοσηλευτούν αφού ελήφθησαν υπόψη παράγοντες όπως δημογραφικοί, ο ΔΜΣ, παθήσεις και συμπτώματα κατάθλιψης.

Ο Christopher Kaufmann, του University of Florida College of Medicine στο Gainesville, δήλωσε ότι η συγκεκριμένη έρευνα δείχνει ότι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας με υπνική άπνοια είναι πιο πιθανό να χρησιμοποιήσουν υπηρεσίες υγείας στο μέλλον έναντι όσων δεν εμφανίζουν την πάθηση. Τα ευρήματα ίσχυαν ακόμα και όταν ελήφθησαν υπόψη άλλοι παράγοντες που ενδεχομένως μπορούν να συμβάλλουν σε αυξημένο κίνδυνο χρήσης υπηρεσιών υγείας.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία 20.115 συμμετεχόντων στη 2016 και 2018 Health and Retirement Study. Οι συμμετέχοντες απάντησαν σχετικά με διαταραχές ύπνου, όπως η υπνική άπνοια, το 2016 και την επακόλουθη χρήση υπηρεσιών  υγείας, το 2018. Σχεδόν το 12% ανέφερε ότι διαγνώσθηκε με υπνική άπνοια.

Ο Kaufmann τόνισε την ανάγκη έγκαιρου εντοπισμού  και ελέγχου της υπνικής άπνοιας σε ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας για να μετριασθεί η επίπτωσή της στη χρήση υπηρεσιών υγείας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Καρκίνος μαστού: Η ορμονοθεραπεία μειώνει τον μελλοντικό κίνδυνο άνοιας [μελέτη]
Φωτιά στο νοσοκομείο Δράμας – απομακρύνθηκαν ασθενείς
Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Η Κομισιόν παρείχε ελάχιστες πληροφορίες για το εμβόλιο κατά της CoViD