Η Αυστριακή Εταιρεία Παιδιατρικής και Εφηβικής Ιατρικής (ÖGKJ) συνιστά πλέον προληπτική φαρμακευτική αγωγή κατά του αναπνευστικού ιού RSV για όλα τα νεογέννητα και τα βρέφη. Διαβουλεύσεις με ομάδα ειδικών έδειξαν ότι "όλα τα παιδιά θα πρέπει να λαμβάνουν αυτή την προστασία από τον Οκτώβριο/Νοέμβριο πριν από την έναρξη της περιόδου ή κατά τη διάρκεια της περιόδου μέχρι τον Μάρτιο του επόμενου έτους", αναφέρεται αυτή την εβδομάδα στο αυστριακό ειδικό περιοδικό "Pädiatrie & Pädologie".

Η εφάπαξ ένεση nirsevimab έχει εγκριθεί στην ΕΕ από πέρυσι.

Το μακράς δράσης μονοκλωνικό αντίσωμα κατά του RSV (αναπνευστικού συγκυτιακού ιού) έχει αποδειχθεί κατά 75 έως 80% αποτελεσματικό στη μείωση των σοβαρών λοιμώξεων με ή χωρίς νοσηλεία.

Πρόκειται για σημαντική βελτίωση της προφύλαξης από τον RSV σε σύγκριση με τις προηγούμενες μηνιαίες ενέσεις palivizumab σε διάστημα το πολύ πέντε μηνών κατά τη διάρκεια της περιόδου μόνο για τα παιδιά που διατρέχουν κίνδυνο.

Η ÖGKJ ζητά επομένως να προστατεύονται όλα τα νεογέννητα και τα βρέφη από σοβαρή λοίμωξη RSV με νιρσεβιμάμπη κατά την πρώτη περίοδο, εάν η μητέρα του παιδιού δεν έλαβε εμβόλιο RSV κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, και να προστατεύονται τα βρέφη υψηλού κινδύνου για μια δεύτερη περίοδο σε μεμονωμένες περιπτώσεις.

Οι συστάσεις αυτές θα μπορούσαν να αλλάξουν μόλις υπάρξουν περισσότερα δεδομένα σχετικά με την αποτελεσματικότητα σε παιδιά υψηλού κινδύνου, τονίστηκε.

Με βάση επιδημιολογικές μελέτες, θεωρείται ότι στις βιομηχανικές χώρες περίπου το 1 έως 2% όλων των βρεφών και νεογέννητων, χρειάζεται να νοσηλευτούν στο νοσοκομείο κατά τον πρώτο χρόνο της ζωής τους λόγω σοβαρής λοίμωξης από RSV.

Τα ποσοστά νοσηλείας των πολύ πρόωρων βρεφών ήταν σημαντικά υψηλότερα σε διάφορες ηλικιακές ομάδες.

Σύμφωνα με το άρθρο, σημαντική θνησιμότητα που σχετίζεται με τον RSV υπάρχει κυρίως στις αναπτυσσόμενες χώρες, αλλά στις βιομηχανικές χώρες, όπως η Αυστρία, παρατηρείται γενικά και σε παιδιά με υποκείμενες ασθένειες.

Η νιρσεβιμάμπη έχει τη δυνατότητα να μειώσει σημαντικά το φορτίο της νόσου που προκαλείται από λοιμώξεις RSV στην Αυστρία, τονίζει η ÖGKJ.

Αυτό θα καθιστούσε δυνατή την προστασία όχι μόνο των παιδιών υψηλού κινδύνου, αλλά όλων των παιδιών κατά την πρώτη περίοδο RSV από μερικές φορές σοβαρές πορείες της νόσου και τον κίνδυνο νοσηλείας που σχετίζεται με τον RSV. Επιπλέον, η επιβάρυνση των παιδιατρικών ιατρείων, των εξωτερικών ιατρείων επειγόντων περιστατικών και των χώρων νοσηλείας των παιδιατρικών νοσοκομείων και των παιδιατρικών τμημάτων θα μπορούσε να μειωθεί σημαντικά κατά τη διάρκεια της περιόδου RSV.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τροφές για καλή υγεία του εντέρου
Το ΕΣΥ σε αναζήτηση παθολόγων - Η κατάσταση σε 4 "κόκκινα" νοσοκομεία
Εγκαίνια της ανακαινισμένης Ψυχιατρικής Κλινικής του "Αγία Όλγα"