Η αφαίρεση των ωοθηκών πριν την εμμηνόπαυση και ιδιαίτερα πριν τα 40, επηρεάζει την εγκεφαλική υγεία της γυναίκας, έδειξε πρόσφατη έρευνα.

Ερευνητές διαπίστωσαν ότι γυναίκες που προχώρησαν σε αφαίρεση ωοθηκών πριν την εμμηνόπαυση, ενδεχομένως είχαν υψηλότερο κίνδυνο μειωμένης ακεραιότηταςστης λευκής ουσίας στον εγκέφαλο καθώς μεγάλωναν.

Η αφαίρεση των 2 ωοθηκών πριν την εμμηνόπαυση προκαλεί απότομη ενδοκρινική δυσλειτουργία που αυξάνει τον κίνδυνο νοητικής βλάβης και άνοιας.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία γυναικών κάτω των 50 ετών και μέτρησαν τη λευκή ουσία τους.

22 συμμετέχουσες είχαν προχωρήσει σε αφαίρεση ωοθηκών πριν την εμμηνόπαυση και πριν την ηλικία των 40, 43 συμμετέχουσες μεταξύ 40 και 45, 39 μεταξύ 45 και 49 και 907 πριν την ηλικία των 50.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι συμμετέχουσες που προχώρησαν σε αφαίρεση ωοθηκών πριν την ηλικία των 40 είχαν σημαντικά μειωμένη ακεραιότητα λευκής ουσίας σε πολλές περιοχές του εγκεφάλου. Αν και υπήρχαν παρόμοιες τάσεις με τις άλλες ομάδες πολλά από τα αποτελέσματα δεν ήταν στατιστικά σημαντικά.

Καθώς το 80% των γυναικών της έρευνας είχαν ιστορικό θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης με οιστρογόνα μετά την αφαίρεση ωοθηκών, οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να αξιολογήσουν αν η χρήση της μετά την εγχείρηση μείωσε την επίπτωση στη λευκή ουσία.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας στη Βουδαπέστη ο Μάριος Θεμιστοκλέους
Άδωνις Γεωργιάδης: Δεν θέλουμε πόλεμο με τους γιατρούς
Σε 16 ανέρχονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα πανώλης μικρών μηρυκαστικών