Τα συναισθήματά μας είναι αμέτρητα και οι περισσότεροι από εμάς βιώνουμε μια μεγάλη ποικιλία από αυτά καθημερινά. Κάποιοι άνθρωποι είναι πιο συνδεδεμένοι με τα συναισθήματά τους και κάποιοι λιγότερο, αλλά πόσα πράγματα ξέρουμε στην πραγματικότητα για αυτά; Πώς επηρεάζουν την καθημερινότητά μας, και πώς η καλή διαχείρισή τους μπορεί να βοηθήσει την υγεία μας;

Κάθε συναίσθημα που νιώθετε έχει σχεδιαστεί για να προκαλεί μια συγκεκριμένη αντίδραση στο σώμα σας μέσω αισθήσεων και παρορμήσεων. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι αυτές οι αποκρίσεις υπάρχουν για να εξασφαλίσουν την επιβίωσή σας. Για παράδειγμα, το να νιώθετε θυμό μπορεί να πυροδοτήσει μια αντίδραση μάχης, ενώ το αίσθημα φόβου μπορεί να προκαλέσει την απόκριση φυγής.  

Αλλά αυτές οι παρορμήσεις μπορούν επίσης να σας κάνουν να κάνετε ή να πείτε πράγματα που θα θέλατε να μην κάνατε, ειδικά αν δεν μπορείτε να αναγνωρίσετε γιατί αισθάνεστε έτσι. Ακόμη και όταν έχετε επίγνωση των συναισθημάτων σας ή του πώς αισθάνεστε, τα συναισθήματά σας μπορούν να εξακολουθούν να επηρεάζουν το σώμα σας με διάφορους τρόπους. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να αντιστέκεστε σε αυτές τις παρορμήσεις.

Πώς τα συναισθήματα επηρεάζουν την ψυχική σας υγεία

Όταν εξετάζετε πώς τα συναισθήματά σας επηρεάζουν την ψυχική σας υγεία, είναι σημαντικό να σημειώσετε πρώτα ότι κανένα συναίσθημα δεν είναι πραγματικά κακό ή αρνητικό. Αντίθετα, τα αρνητικά συναισθήματα είναι ένα σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά και πρέπει να αντιμετωπιστεί. Παρ’ όλα αυτά, αν δυσκολεύεστε να διαχειριστείτε αυτά τα αρνητικά συναισθήματα ή προσπαθήσετε να τα αγνοήσετε ή να τα καταπιέσετε όταν εμφανίζονται, αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την ψυχική σας υγεία. Στην πραγματικότητα, όταν τα αρνητικά συναισθήματα επιμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα - όπως η χρόνια λύπη, ο θυμός ή ο φόβος - αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη, άγχος και ακόμη και κατάχρηση ουσιών.

Από την άλλη πλευρά, αν είστε σε θέση να αναγνωρίσετε τα αρνητικά συναισθήματά σας, να τα διαχειριστείτε και να προχωρήσετε πέρα ​​από αυτά, θα είστε πιο ανθεκτικοί. Οι άνθρωποι που είναι ανθεκτικοί έχουν συχνά περισσότερα θετικά από αρνητικά συναισθήματα και έχουν μάθει πώς να βρίσκουν σκοπό και νόημα στη ζωή τους, ακόμα και όταν η ζωή γίνεται δύσκολη. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν βιώνουν αρνητικά συναισθήματα. Αντίθετα, τα αναγνωρίζουν, αντιμετωπίζουν τα ζητήματα που τα προκαλούν και προσπαθούν να αναδιαμορφώσουν τη σκέψη τους.

Βέβαια, και η υπερβολική θετικότητα δεν κάνει καλό. Η υπερβολική ή τοξική θετικότητα μπορεί να οδηγήσει σε μη ρεαλιστικές προσδοκίες και αδυναμία να αισθανθείτε αρνητικά συναισθήματα. Όταν εξετάζετε τα συναισθήματά σας, προσπαθήστε να έχετε μια ισορροπία μεταξύ των αρνητικών και των θετικών συναισθημάτων σας. Θυμηθείτε, τα αρνητικά συναισθήματα εξυπηρετούν έναν σκοπό στη ζωή σας και μπορούν ακόμη και να σας ενθαρρύνουν να κάνετε υγιείς και πολύ αναγκαίες αλλαγές.

Πώς τα συναισθήματα επηρεάζουν τη σωματική σας υγεία

Οι ερευνητές έχουν βρει μια σχέση μεταξύ των θετικών συναισθημάτων και της σωματικής υγείας. Οι άνθρωποι που έχουν θετική προοπτική για τη ζωή τείνουν να έχουν καλύτερη συνολική υγεία, συμπεριλαμβανομένων χαμηλότερων επιπέδων αρτηριακής πίεσης και σακχάρου στο αίμα και μειωμένου κινδύνου για καρδιακές παθήσεις. Όμως οι ερευνητές δεν γνωρίζουν αν αυτά τα θετικά συναισθήματα οδηγούν σε καλύτερη υγεία ή αν η καλή υγεία οδηγεί σε θετικά συναισθήματα.

Τι είναι η συναισθηματική νοημοσύνη

Η συναισθηματική νοημοσύνη είναι η ικανότητα να αναγνωρίζετε όχι μόνο τα δικά σας συναισθήματα αλλά και τα συναισθήματα των άλλων. Τα άτομα που είναι συναισθηματικά ευφυή έχουν αυτογνωσία και μπορούν να διαχειριστούν τα συναισθήματα και τις παρορμήσεις τους. Τείνουν επίσης να έχουν ενσυναίσθηση και μπορούν να “διαβάσουν” καλύτερα τους άλλους ανθρώπους. Αυτό τους επιτρέπει να επικοινωνούν καθαρά, να διαχειρίζονται αποτελεσματικά τις συγκρούσεις και να συνεργάζονται καλύτερα με τους άλλους.

Αν θέλετε να βελτιώσετε τη συναισθηματική σας νοημοσύνη, το πρώτο βήμα είναι να κατανοήσετε τα δικά σας συναισθήματα. Δώστε προσοχή στο πώς αισθάνεστε και γιατί. Μόλις κατανοήσετε τις δικές σας συναισθηματικές αντιδράσεις, θα είστε καλύτερα εξοπλισμένοι να κατανοήσετε και τα συναισθήματα των άλλων. Η κατανόηση του εαυτού σας και των άλλων σας βοηθά να βελτιώσετε τις κοινωνικές σας δεξιότητες, να δημιουργήσετε ισχυρές σχέσεις και να βελτιώσετε τη λήψη αποφάσεων.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας στη Βουδαπέστη ο Μάριος Θεμιστοκλέους
Άδωνις Γεωργιάδης: Δεν θέλουμε πόλεμο με τους γιατρούς
Σε 16 ανέρχονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα πανώλης μικρών μηρυκαστικών