"Ο βομβαρδισμός παιδιατρικού νοσοκομείου δεν αποτελεί μια πράξη πολέμου αλλά μια εσκεμμένη εγκληματική πράξη εναντίον της ανθρωπότητας", επισημαίνουν σε κοινή τους επίσημη δήλωση η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Παιδιατρικής (EAP) και η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Πρωτοβάθμιας Παιδιατρικής Περίθαλψης (ECPCP), με αφορμή τις επιθέσεις που δέχτηκε στις 8 Ιουλίου το Παιδιατρικό Νοσοκομείο "Ohmatdyt" του Κιέβου.

"Κάθε επίθεση σε ένα παιδιατρικό νοσοκομείο είναι μια επίθεση εναντίον όλων μας όσων φροντίζουμε τα παιδιά, μια επίθεση προς τον πυρήνα της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης. Απαιτούμε λογοδοσία για αυτές τις απάνθρωπες πράξεις στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο", αναφέρεται στην ανακοίνωση, με την οποία η ευρωπαϊκή παιδιατρική κοινότητα ζητά την άμεση διακοπή της βίας και τον πλήρη σεβασμό προς τα δικαιώματα όλων των παιδιών, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων τους σε καταφύγιο, υγεία, εκπαίδευση και ευημερία.

Φωτογραφικό υλικό που διαμοιράστηκε από παιδίατρο, εκπρόσωπο των Ουκρανών παιδιάτρων στο ECPCP, αποτυπώνει την απόγνωση στα πρόσωπα μικρών ασθενών, γονέων/συνοδών και του ιατρικού/νοσηλευτικού προσωπικού, με φόντο τα συντρίμμια του νοσοκομείου.

Ολόκληρη η ανακοίνωση, που αποδόθηκε στα ελληνικά από την Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Β.Ελλάδος, η οποία αποτελεί μέλος της ΕCPCP, έχει ως εξής:

"Η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Παιδιατρικής και η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Πρωτοβάθμιας Παιδιατρικής Περίθαλψης, καταδικάζουν απερίφραστα τις  επιθέσεις με ρουκέτες στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο του Κιέβου στις 8 Ιουλίου 2024. Αυτές οι επιθέσεις παραβιάζουν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και συγκεκριμένα τη σύμβαση της Γενεύης περί προστασίας των πολιτών σε περίοδο πολέμου, η οποία ορίζει ρητά ότι οι ιατρικές δομές, συμπεριλαμβανομένων των νοσοκομείων, δεν πρέπει να γίνονται στόχος τέτοιων πράξεων. Η καταστροφή ιατρικών δομών φροντίδας, ιδιαίτερα των παιδιατρικών νοσοκομείων, είναι εντελώς απαράδεκτη και αποτελεί ένα σαφές έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Κάθε επίθεση σε ένα παιδιατρικό νοσοκομείο είναι μια επίθεση εναντίον όλων μας όσων φροντίζουμε τα παιδιά , μια επίθεση προς τον πυρήνα της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης. Απαιτούμε λογοδοσία για αυτές τις απάνθρωπες πράξεις στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Επιβάλλεται η άμεση διακοπή της βίας και ο πλήρης σεβασμός προς τα δικαιώματα όλων των παιδιών, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων τους σε καταφύγιο, υγεία, εκπαίδευση και ευημερία. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να ενεργήσει για την προστασία των παιδιών και τη διατήρηση του διεθνούς δικαίου. Η άσκηση πίεσης, όχι μόνο σε εκείνες τις χώρες που επανειλημμένα και εσκεμμένα επιτίθενται στα παιδιά, αλλά και στους συμμάχους τους – μέσω κυρώσεων και άλλων ενεργειών από τις χώρες της Ευρώπης και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο – είναι αναγκαία.

Η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Παιδιατρικής και η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Πρωτοβάθμιας Παιδιατρικής Περίθαλψης, ενθαρρύνει τους παιδιάτρους και όλους τους επαγγελματίες υγείας που ασχολούνται με το παιδί, όλων των εθνικοτήτων, να τεθούν εναντίον τέτοιων απάνθρωπων πράξεων. Στην προκειμένη περίπτωση, ο βομβαρδισμός παιδιατρικού νοσοκομείου δεν αποτελεί μια πράξη πολέμου αλλά μια εσκεμμένη εγκληματική πράξη εναντίον της ανθρωπότητας".

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Άδωνις Γεωργιάδης: Δεν θέλουμε πόλεμο με τους γιατρούς
Σε 16 ανέρχονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα πανώλης μικρών μηρυκαστικών
Η μυρωδιά του καινούργιου αυτοκινήτου φτάνει σε τοξικά επίπεδα τις ημέρες με ζέστη [μελέτη]