Κλινική δοκιμή του Oregon Health & Science University υποδεικνύει ότι μια υποομάδα ενηλίκων με γενετική προδιάθεση στη νόσο Alzheimer μπορεί ενδεχομένως να ωφελείται από συμπληρώματα ιψθυελαιων.

Tα αποτελέσματα ήρθαν εν μέσω ισχυρισμών ότι συμπληρώματα ιχθυελαίων μπορούν να βελτιώσουν την εγκεφαλική λειτουργία σε ανθρώπους με προβλήματα μνήμης.

Η μελέτη δεν εντόπισε στατιστικά σημαντικό όφελος για όλους τους ηλικιωμένους γενικά.

Όμως στους συμμετέχοντες που φέρουν γονίδιο που συνδέεται με τη νόσο Alzheimer έδειξε μείωση της διάσπασης των νευρώνων στον εγκέφαλο.

Ερευνητής δήλωσε ότι τα ιχθυέλαια ενδεχόμενων μπορεί να χρειάζονται σε ανθρώπους με το γονιδιο APOE4, που υποδεικνύει υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης Alzheimer, αλλά όχι απαραίτητα σε όλους τους ηλικιωμένους.

Η έρευνα περιέλαβε 102 συμμετέχοντες 75 ετων και άνω που είχαν σχετικά χαμηλά επίπεδα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στο αίμα.

Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε μαγνητική τομογραφία στον εγκέφαλο στην έναρξη και  3 χρόνια αργότερα για την αξιολόγηση των αλλαγών στις αλλοιώσεις λευκής ουσίας.

Οι συμμετέχοντες είχαν σχετικά ψηλά επίπεδα αλλοιώσεων στη λευκή ουσία αλλά κατά τα άλλα ήταν υγιείς, χωρίς άνοια.

Οι μισοί έλαβαν  συμπληρώματα ιχθυελαίων καθημερινά ενώ οι υπόλοιποι placebo με βάση σογιέλαιο.

Οι μαγνητικές τομογραφίες στην έναρξη και στο τέλος έδειξαν ελαφρά μείωση της εξέλιξης των αλλοιώσεων αλλά όχι αρκετή για να είναι στατιστικά σημαντική μεταξύ των 2 ομάδων.

Σε όσους έφεραν το γονίδιο  APOE4, οι ερευνητές μέτρησαν σημαντική μείωση της διάσπασης της ακεραιότητας των νευρώνων ένα χρόνο μετά την αγωγή με ιχθυέλαια έναντι της ομάδας σογιέλαιου.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open.

Πηγές:
JAMA Network Open.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ν. Τσούλος: Οι ασθενείς με καρκίνο έχουν την ανάγκη της πληροφορίας που παρέχουν οι βιοδείκτες
Οι νέοι Influencers παρουσιάζουν κυρίως ανθυγιεινά τρόφιμα
Αναψυκτικά διαίτης: Είναι βλαβερά;