Οι γυναίκες που παθαίνουν συχνά ημικρανία δεν διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν νόσο Πάρκινσον, αναφέρει νέα μελέτη.

"Τα ευρήματα αυτά είναι καθησυχαστικά για τις ασθενείς. Η ημικρανία από μόνη της επιβαρύνει αρκετά τις γυναίκες, ώστε δεν χρειάζεται να ανησυχούν και για το αν μπορεί να εκδηλώσουν νόσο Πάρκινσον αργότερα στη ζωή τους", δήλωσε ο ερευνητής dr Tobias Kurth, διευθυντής του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας στο Charité - Universitätsmedizin Berlin, στη Γερμανία.

Στη μελέτη οι επιστήμονες παρακολούθησαν επί 22 χρόνια περισσότερες από 39.000 γυναίκες, οι οποίες κατά την έναρξή της είχαν ηλικία 45 ετών και πάνω. Από αυτές, πάνω από 7.300 ταλαιπωρούνταν από ημικρανίες.

Από τις ασθενείς, περισσότερες από 3.000 ανέφεραν πως δεν είχαν αύρα στη διάρκεια των κρίσεων. Η αύρα είναι διαταραχές της όρασης που συχνά συνοδεύουν τις ημικρανικές κρίσεις.

Έως το τέλος της περιόδου παρακολούθησης οι 685 από τις συμμετέχουσες είχαν διαγνωστεί με νόσο Πάρκινσον, γράφουν οι ερευνητές στο ιατρικό περιοδικό Neurology. Οι 128 είχαν ιστορικό ημικρανίας και οι 557 όχι.

Αφού οι ερευνητές συνυπολόγισαν άλλους συμβάλλοντες παράγοντες κατέληξαν στο συμπέρασμα πως οι γυναίκες που πάθαιναν ημικρανίες δεν είχαν σημαντικά αυξημένες να εκδηλώσουν τη νευροεκφυλιστική νόσο, σε σύγκριση με τις συνομήλικές τους χωρίς ιστορικό ημικρανιών.

Το εύρημα αυτό ίσχυε ανεξάρτητα από τη συχνότητα των ημικρανιών και από τον τύπο τους (με ή χωρίς αύρα).

Επειδή, ωστόσο, άλλες μελέτες καταλήγουν στο αντίθετο συμπέρασμα, οι επιστήμονες τονίζουν πως πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω το θέμα. Πρέπει επίσης να εξεταστεί τι ισχύει για τους άνδρες.

"Η μελέτη μας διενεργήθηκε μόνο σε γυναίκες υγειονομικούς», είπε ο Kurth. «Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να εξακριβώσουμε αν τα ευρήματά μας ισχύουν σε άλλες ομάδες γυναικών, καθώς και στους άνδρες".

Πηγές:
American Academy of Neurology

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Διαταραχές ακοής: Πώς επηρεάζουν την ισορροπία στην τρίτη ηλικία
Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία εντείνει τις προσπάθειές της  για την αποφυγή του αιφνίδιου καρδιακού θανάτου
Διαπυητική Ιδρωταδενίτιδα: Ο σύλλογος "Αλκή" και οι δράσεις του [Συνέντευξη]