Ερευνητές της Ζυρίχης θέλουν να ανακαλύψουν νέα φάρμακα χρησιμοποιώντας μια νέα μέθοδο. Μέσα σε λίγες μόνο εβδομάδες μπορούν να παραχθούν δισεκατομμύρια νέα μόρια και να δοκιμαστούν για την αποτελεσματικότητά τους, ανακοίνωσε τη Δευτέρα το ETH Ζυρίχης.

Ερευνητές του Ελβετικού Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Ζυρίχης (ETH Zurich) ανέπτυξαν περαιτέρω μια διαδικασία για την παραγωγή και τη δοκιμή νέων μορίων.

Οι ερευνητές συχνά βρίσκουν νέες δραστικές ουσίες ξεδιαλέγοντας μεγάλες συλλογές χημικών ενώσεων.

Οι συλλογές αυτές δημιουργούνται συνδυάζοντας μεμονωμένα δομικά στοιχεία σε όσο το δυνατόν περισσότερες μοριακές παραλλαγές.

Από όλους αυτούς τους συνδυασμούς, οι ερευνητές αλιεύουν στη συνέχεια εκείνους που παρουσιάζουν την επιθυμητή δραστικότητα.

Προκειμένου να εντοπιστούν οι μεμονωμένες δραστικές ενώσεις σε δοκιμές επίδρασης, αναπτύχθηκε πριν από μερικά χρόνια στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ η λεγόμενη μέθοδος DEL (DNA-encoded chemical libraries).

Για τη μέθοδο αυτή, σε κάθε μόριο επισυνάπτεται ένα κομμάτι DNA. Έτσι δημιουργείται μια μοναδική αλληλουχία DNA για κάθε συνδυασμό δομικών στοιχείων ως γραμμωτός κώδικας που μπορεί να διαβαστεί.

Ωστόσο, η χημική σύνδεση των δομικών στοιχείων λειτουργεί διαφορετικά ανάλογα με τον συνδυασμό. Ο ίδιος κώδικας μπορεί να κωδικοποιεί τόσο το πλήρες μόριο με όλα τα δομικά στοιχεία όσο και συντομευμένες παραλλαγές με ορισμένα μόνο από τα δομικά στοιχεία. Ως αποτέλεσμα, ο κώδικας DNA χάνει τη μοναδικότητά του.

Η νέα μέθοδος αποτρέπει αυτές τις προσμίξεις επιτρέποντας κύκλους πλύσης. Όλα τα συντομευμένα μόρια από τα οποία λείπει το τελευταίο δομικό στοιχείο, για παράδειγμα, μπορούν να απομακρυνθούν με ένα βήμα πλύσης.

Αυτό σημαίνει ότι οι ερευνητές μπορούν πλέον να παράγουν και να δοκιμάζουν όχι μόνο μερικά εκατομμύρια, αλλά δισεκατομμύρια διαφορετικές ουσίες μέσα σε λίγες μόνο εβδομάδες. Επιτρέπει επίσης την παραγωγή μεγαλύτερων μορίων.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτό καθιστά δυνατή την εύρεση δραστικών ουσιών που δεν μπορούσαν να βρεθούν με την προηγούμενη μέθοδο.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Διαταραχές ακοής: Πώς επηρεάζουν την ισορροπία στην τρίτη ηλικία
Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία εντείνει τις προσπάθειές της  για την αποφυγή του αιφνίδιου καρδιακού θανάτου
Διαπυητική Ιδρωταδενίτιδα: Ο σύλλογος "Αλκή" και οι δράσεις του [Συνέντευξη]