Μελέτες φάσης ΙΙΙ (αποτελεσματικότητα, ανεκτικότητα) με νεοεπικουρική θεραπεία (φαρμακευτική αγωγή πριν από τη χειρουργική επέμβαση) έδειξαν ποσοστό επιβίωσης 90% σε ασθενείς με χειρουργήσιμο καρκίνο και  ελπιδοφόρα αποτελέσματα σε ασθενείς με χειρουργήσιμο μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα (NSCLC)", ανέφεραν σε δημοσίευμά τους στο περιοδικό "Lung Cancer", η Leyla Ay (Karl Landsteiner Institute for Lung Research and Lung Oncology/Vienna) και οι συν-συγγραφείς της, συμπεριλαμβανομένων των Arschang Valipour και Maximilian Hochmair (Klinik Floridsdorf),

Οι επιστήμονες διεξήγαγαν μια μελέτη μητρώου για το θέμα αυτό χρησιμοποιώντας δεδομένα από την κλινική Ottakring και την κλινική Floridsdorf. Συνολικά, ανέλυσαν τις πληροφορίες από 72 ασθενείς με μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα που είχε εντοπιστεί σε πρώιμο στάδιο και ήταν καταρχήν χειρουργήσιμος.

Οι ασθενείς έλαβαν χημειο-ανοσοθεραπεία με βάση έναν χημειοθεραπευτικό παράγοντα πλατίνας και έναν ανοσοθεραπευτικό παράγοντα (αναστολείς σημείων ελέγχου) πριν από μια προγραμματισμένη χειρουργική επέμβαση ("νεοεπικουρική"). Αυτός ο τύπος φαρμακευτικής θεραπείας αποσκοπεί στην όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συρρίκνωση ενός καρκινώματος πριν από τη χειρουργική επέμβαση, γεγονός που αναμένεται να αυξήσει τις πιθανότητες ανάρρωσης.

Η μέση ηλικία των ασθενών ήταν 64,5 έτη, το 40,3% των ασθενών ήταν γυναίκες. Το γονιδίωμα των καρκινικών κυττάρων αλληλουχήθηκε σε λίγο περισσότερο από το 90% των ασθενών, προκειμένου να καταστεί ενδεχομένως δυνατή η στοχευμένη θεραπεία με φάρμακα που επιτίθενται ειδικά σε παραλλαγές καρκινώματος με συγκεκριμένες μεταλλάξεις.

Τα αποτελέσματα από την κλινική πρακτική επιβεβαίωσαν τα αποτελέσματα από τις επιστημονικές μελέτες. 46 από τους 72 ασθενείς υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση μετά από χημειο-ανοσοθεραπεία και 23 έλαβαν ακτινοθεραπεία. Από τους 46 ασθενείς που υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του όγκου, οι 22 παρουσίασαν πλήρη εξαφάνιση της νόσου που είχε επιτευχθεί μέσω της χημειο-ανοσοθεραπείας.

Το ποσοστό των ασθενών που επέζησαν χωρίς σημάδια της νόσου ήταν 43% από τους 46 που υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση μετά από έξι μήνες και 98% μετά από ένα έτος. Μετά από δύο χρόνια, το 81% εξακολουθούσε να ζει χωρίς σημάδια της νόσου.

Συνολικά (όλες οι αιτίες θανάτου), το 97% των πασχόντων ζούσε μετά από έξι μήνες, το 90% μετά από ένα έτος και το 90% μετά από δύο έτη. "Η επιβίωση χωρίς νόσο σε 43 ασθενείς με πλήρη αφαίρεση του όγκου (η λεγόμενη εκτομή R0- σημ.) ήταν 81% μετά από δύο χρόνια", έγραψαν οι επιστήμονες.

Ωστόσο, αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με διάγνωση σε πρώιμο στάδιο του καρκίνου του πνεύμονα. Εδώ και περίπου δύο δεκαετίες υπάρχουν αδιάσειστα επιστημονικά στοιχεία ότι η τακτική αξονική τομογραφία σε μακροχρόνιους ή βαρείς καπνιστές μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική βελτίωση.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο έρπης των γεννητικών οργάνων επηρεάζει παγκοσμίως 1 στους 5 ενηλίκους κάτω των 50 ετών 
Ψάξε τον εαυτό σου - Ο καρκίνος των όρχεων προτιμά τους νέους
Ανάκληση παρτίδων αντιψυχωσικού φαρμάκου