Στις 29 Νοεμβρίου ξεκινά ο πρώτος εκπαιδευτικός κύκλος της δεύτερης περιόδου του Εκπαιδευτικού Προγράμματος της Ακαδημίας Κλινικών Μελετών 2024. Το πρόγραμμα έχει διαμορφωθεί ώστε να απευθύνεται σε στελέχη Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Πληροφορικής των ΥΠΕ και Νοσοκομείων, με την ευκαιρία της θεσμοθέτησης των Αυτοτελών Τμημάτων Κλινικών Μελετών στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας,

To περιεχόμενο του προγράμματος διαμορφώθηκε από την Ιατρική Εταιρεία Αθηνών (ΙΕΑ), με την πολύτιμη συνεργασία εκπροσώπων του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, (ΕΟΦ), της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, της Ελληνικής Εταιρείας Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας και του Συλλόγου Επιχειρήσεων Διεξαγωγής Κλινικών Μελετών (CROs) Ελλάδας (HACRO).

Συντονιστής του προγράμματος είναι ο καθηγητής Παθολογίας - Λοιμώξεων ΕΚΠΑ κ. Μιχάλης Σαμάρκος και ως εκπαιδευτές θα συμμετέχουν ειδικοί από την ακαδημαϊκή κοινότητα, τον ΕΟΦ, το Σύλλογο HACRO και λοιπούς φορείς που δραστηριοποιούνται στο χώρο των κλινικών μελετών.

Το πρόγραμμα πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη των φαρμακευτικών εταιρειών BAYER και ELPEN.

Όπως σημείωσε ο πρόεδρος της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών, Λευτέρης Θηραίος: «Η πρωτοβουλία μας για τη δημιουργία της Ακαδημίας Κλινικών Μελετών, έγινε στο πλαίσιο της ανάγκης για την συνεχιζόμενη ιατρική εκπαίδευσης των επαγγελματιών Υγείας. Είναι δε βέβαιο ότι οι κλινικές μελέτες σήμερα, έχουν πολλαπλή προστιθέμενη αξία και φυσικά αποτελούν τον κύριο πυλώνα, μέσα από τον οποίο η βασική επιστημονική έρευνα μεταφράζεται σε καινοτόμες ιατρικές θεραπείες, που συμβάλλουν καθοριστικά στη διαμόρφωση των θεραπευτικών οδηγιών της κλινικής πρακτικής και της πολιτικής της υγείας γενικότερα. Παράλληλα - πέρα από την έρευνα και ανάπτυξη - δεν πρέπει να ξεχνάμε και τα οφέλη από την προσέλκυση επενδύσεων».

Σημειώνεται ότι η Ιατρική Εταιρεία Αθηνών, ανέλαβε την πρωτοβουλία το 2021 δημιουργίας της Ακαδημίας Κλινικών Μελετών, με δύο εκπαιδευτικούς κύκλους κάθε έτος. Στόχος της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών είναι η εκπαίδευση και πιστοποίηση επαγγελματιών στο χώρο της υγείας, με μικρή έως μέτρια εμπειρία σε κλινικές μελέτες, στην Ορθή Κλινική Πρακτική (Good Clinical Practice), δηλαδή στους κανόνες (πρότυπο, standard) που διέπουν τον σχεδιασμό, τη διεξαγωγή, την παρακολούθηση, τον έλεγχο, την καταγραφή, την ανάλυση και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των κλινικών μελετών. Εξίσου σημαντική είναι η καλλιέργεια κουλτούρας κλινικών μελετών στη διοίκηση και τους επαγγελματίες των μονάδων υγείας, καθώς και στους ασθενείς.

Στοιχεία του Εκπαιδευτικού Προγράμματος:

  • Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την παρακολούθηση κεντρικών διαλέξεων αλλά και τη συνεργασία και διάδραση των συμμετεχόντων μέσα από εκπαιδευτικές ομάδες.
  • Το πρόγραμμα θα διεξαχθεί σε 3 διαδικτυακά webinars (Παρασκευές 29/11, 6 και 13/12) και ένα δια ζώσης workshop το Σάββατο 7/12.
  • Η επιλογή των συμμετεχόντων γίνεται σύμφωνα με τις πληροφορίες που δηλώνονται στη Φόρμα Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος.
  • Σε κάθε εκπαιδευτικό κύκλο, ο αριθμός των συμμετεχόντων δε θα υπερβαίνει τα τριάντα άτομα.
  • Σε όσους παρακολουθήσουν εξ ολοκλήρου τον εκπαιδευτικό κύκλο, θα χορηγηθεί Πιστοποιητικό Παρακολούθησης.

Για περισσότερες πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων του εκπαιδευτικού προγράμματος και της φόρμας εκδήλωσης ενδιαφέροντος, μπορούν να βρεθούν στην ιστοσελίδα της Ακαδημίας Κλινικών Μελετών.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αύξηση έως 178% στα κρούσματα σύφιλης και γονόρροιας την τριετία - Τα στοιχεία του 2023 [πίνακες]
Το ΕΔΙΜΟ, με τη στήριξη του ΙΤΕ, ενισχύει την έρευνα και τις καινοτόμες θεραπείες για τον καρκίνο
Διάλογος Γεωργιάδη - μητέρας ασθενούς μέσω "Χ" για εξεύρεση διαθέσιμου χειρουργείου