"Το Κέντρο Τεκμηρίωσης και Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών (ΚΕΤΕΚΝΥ) έχει στηριχθεί πάρα πολύ στον ψηφιακό μετασχηματισμό". Αυτό ανέφερε ο πρόεδρος του ΚΕΤΕΚΝΥ Παντελής Μεσσαρόπουλος, μιλώντας στο 7o Healthcare Transformation.
Σημείωσε πως, σε ό,τι αφορά την εισαγωγή των στοιχείων στο νέο σύστημα αποζημίωσης, το σύστημα στηρίζεται σε έναν ιατρικό ατομικό φάκελο υγείας: "Πολλοί πιστεύουν πως τα περισσότερα νοσοκομεία δεν έχουν. Δεν είναι αλήθεια. Η ΗΔΙΚΑ έχει αναπτύξει έναν πάρα πολύ καλό φάκελο σε περίπου 14 νοσοκομεία. Άλλες εταιρείες έχουν, επίσης, αναπτύξει αντίστοιχους φακέλους", ανέφερε.
Σύμφωνα με τον κ. Μεσσαρόπουλο, τα συστήματα αυτά διασφαλίζουν πως δεν χρειάζεται να ψάχνουν οι γιατροί φακέλους και στοίβες χαρτιών και εξετάσεων, προκειμένου να γνωρίζουν τι έχει συμβεί με τον εκάστοτε ασθενή.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η επισήμανσή του πως, σε συνεργασία με τον ΕΟΠΥΥ, οι υποβολές στον Οργανισμό γίνονται χωρίς την παρουσία φυσικού αρχείου, ενώ σημαντική παράμετρος είναι και ο έλεγχος ποιότητας των διαθέσιμων στοιχείων.
"Η ποιότητα θα ελεγχθεί μέσα από ψηφιακά εργαλεία", σχολίασε, λέγοντας πως με την ανάπτυξη εργαλείων, μπορούν να ελέγχονται σε πραγματικό χρόνο όλοι οι φάκελοι των ασθενών σε ολόκληρη την 7η ΥΠΕ, με διασφάλιση της ανωνυμίας τους. "Ελπίζουμε ότι αυτό θα επεκταθεί και στις υπόλοιπες υγειονομικές περιφέρειες", ανέφερε.
Ο πρόεδρος του ΚΕΤΕΚΝΥ τόνισε πως η ανάπτυξη μίας ιατρικής γνωμάτευσης στο τέλος της νοσηλείας, αλλά και του ηλεκτρονικού πρακτικού χειρουργείου, το οποίο πλέον υποβάλλεται στον ΕΟΠΥΥ, είναι λίγα μόνο από τα εργαλεία που έχουν αναπτυχθεί.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ψυχαναγκαστικός έλεγχος του κινητού και "ψηφιακή αποτοξίνωση" [ελληνική έρευνα]
Περιμένει τις προτάσεις
Οι βασικότεροι παίκτες της αμερικανικής αγοράς ασφαλειών Υγείας