Νέα έρευνα υποδεικνύει ότι η κατανάλωση πράσινου τσαγιού καθημερινά μπορεί ενδεχομένως να συμβάλλει στη μείωση αλλοιώσεων στη λευκή ουσία του εγκεφάλου.
Είναι γνωστό πως το πράσινο τσάι και ο καφές έχουν οφέλη στον εγκέφαλο λόγω των νευροπροστατευτικών ουσιών τους.
Σε πρόσφατη έρευνα μεγάλης κλίμακας που πραγματοποιήθηκε στην Ιαπωνία ερευνητές εξέτασαν πώς η κατανάλωση πράσινου τσαγιού και καφέ σε ηλικιωμένους επηρεάζει τις δομικές αλλαγές του εγκεφάλου.
Τα αποτελέσματα στο Nature υποδεικνύουν ότι η κατανάλωση 3 ή περισσότερων ποτηριών πράσινου τσαγιού καθημερινά μπορεί ενδεχομένως να συμβάλλει στην προστασία της υγείας του εγκεφάλου. Η κατανάλωση καφέ δεν έδειξα σημαντική επίδραση.
Οι ερευνητές αξιολόγησαν διατροφικά στοιχεία, πραγματοποίησαν μαγνητικές τομογραφίες και υπέβαλαν σε νοητικά τεστ 8.000 συμμετέχοντες 65 ετών και άνω.
Η ανάλυση έδειξε ότι μεγαλύτερη κατανάλωση πράσινου τσαγιού συνδεόταν σημαντικά με χαμηλότερους όγκους αλλοιώσεων στη λευκή ουσία (WML).
Οσοι έπιναν καθημερινά 600 ml πράσινο τσάι είχαν όγκους WML 3% χαμηλότερο έναντι αυτών που κατανάλωναν 200 ml ή λιγότερο, ενώ όσοι έπιναν 1.500 ml καθημερινά είχαν όγκους WML 6% χαμηλότερους έναντι της ομάδας αναφοράς.
Η μελέτη αποκάλυψε ότι η αυξημένη κατανάλωση πράσινου τσαγιού συνδέεται με μειωμένες αλλοιώσεις στη λευκή ουσία του εγκεφάλου. Δεδομένου ότι οι αλλοιώσεις στη λευκή ουσία συνδέονται στενά με την αγγειακή άνοια και τη νόσο Alzheimer τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η κατανάλωση πράσινου τσαγιού- ιδιαίτερα 3-4 ποτήρια την ήμερα- μπορεί ενδεχομένως να συμβάλλει στην πρόληψη της άνοιας.
Ωστόσο η μελέτη είχε αρκετούς περιορισμούς και επίσης δεν απέδειξε ότι η σχέση είναι αιτιατή.
Πηγές:
Nature
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τατουάζ: Πόσο επικίνδυνο είναι για το δέρμα [μελέτη]
"Σιωπηλή παραίτηση" στην Υγεία - Τι αποκαλύπτει μελέτη σε ελληνικό νοσοκομείο
Οι πιο εύπεπτες τροφές