Περισσότεροι από τους μισούς απασχολούμενους γιατρούς στη Γερμανία αισθάνονται υπερβολικά καταπονημένοι. Αυτό είναι το αποτέλεσμα πρόσφατης έρευνας του Marburger Bund (MB). Επιπλέον, περισσότεροι από το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων γιατρών σκέφτονται να εγκαταλείψουν εντελώς το ιατρικό επάγγελμα.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 49% των ερωτηθέντων γιατρών παραπονιέται για συχνό άγχος στην εργασία, ενώ το 11% δηλώνει μάλιστα ότι πιέζει συνεχώς τον εαυτό του πέρα από τα όριά του. Ένας από τους λόγους για το γεγονός αυτό είναι ότι οι γιατροί θεωρούνται γενικά ανεπαρκώς στελεχωμένοι. Το 59% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι αυτό είναι κακό ή μάλλον κακό.

Όταν ρωτήθηκαν αν θα εξέταζαν το ενδεχόμενο να εγκαταλείψουν εντελώς το ιατρικό έργο στην περίθαλψη ασθενών, το 28% των ερωτηθέντων απάντησε ναι. Το 2022, το ποσοστό αυτό ήταν ελαφρώς χαμηλότερο, στο 25%. "Αυτό μας δείχνει ότι η έλλειψη ειδικών και γιατρών θα μπορούσε να γίνει ακόμη μεγαλύτερη", εξήγησε σήμερα η Susanne Johna, πρώτη πρόεδρος του MB.

Οι ερωτηθέντες ανέφεραν τον υψηλό φόρτο εργασίας ως τον κύριο λόγο για αυτές τις εκτιμήσεις. Για πολλούς, η πραγματικότητα της εργασίας έρχεται επίσης σε αντίθεση με τις δικές τους προσδοκίες για το επάγγελμα.

Ωστόσο, λόγοι όπως η έλλειψη χρόνου για τους ασθενείς, η εξεύρεση καλύτερων συνθηκών εκτός της θεραπευτικής ιατρικής ή οι βλάβες στην υγεία παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο σε αυτές τις σκέψεις, όπως δείχνει η έρευνα. Επιπλέον, συχνά υπάρχει έλλειψη εκτίμησης ή περαιτέρω κατάρτισης, πρόσθεσε η Johna στις απαντήσεις των ερωτηθέντων.

Οι γιατροί εργάζονται κατά μέσο όρο 49 ώρες την εβδομάδα

Σύμφωνα με την έρευνα, οι εργαζόμενοι γιατροί εργάζονται επίσης πολύ περισσότερο από ό,τι πραγματικά θέλουν. Σημαντικά περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες εργάζονται περίπου πέντε ή περισσότερες ώρες υπερωρίες την εβδομάδα.

Και περισσότεροι από τους μισούς εργάζονται περισσότερες από 49 ώρες, το 15% μάλιστα εργάζεται μεταξύ 60 και 79 ωρών και το 2% εργάζεται περισσότερες από 80 ώρες την εβδομάδα.

Κατά μέσο όρο, οι μισθωτοί γιατροί εργάζονται 49 ώρες την εβδομάδα. Ωστόσο, η πλειονότητα των ερωτηθέντων θα προτιμούσε να εργάζεται 30 έως 39 ώρες (43%) ή 40 έως 48 ώρες (39%) την εβδομάδα.

Ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα είναι ότι πρέπει να ξοδεύουν καθημερινά πολύ χρόνο για την τεκμηρίωση και τα διοικητικά καθήκοντα. Σύμφωνα με την έρευνα, περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες χρειάζονται περισσότερες από τρεις ώρες την ημέρα για εργασίες τεκμηρίωσης. Λόγω του μεγάλου αριθμού καθηκόντων τεκμηρίωσης, σχεδόν τα δύο τρίτα (63%) θα μπορούσαν να φανταστούν να κάνουν μέρος της εργασίας τους από το σπίτι.

Το MB Monitor δεν ρώτησε για το ποσοστό των γιατρών που είναι πράγματι σε θέση να εργάζονται από το σπίτι για λίγες ώρες την εβδομάδα. "Ωστόσο θεωρούμε ότι αυτό εξακολουθεί να αποτελεί την απόλυτη εξαίρεση και συμβαίνει μόνο περιστασιακά, για παράδειγμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης", εξήγησε η Johna.

Σύμφωνα με την έρευνα, ο ανεπαρκής εξοπλισμός πληροφορικής αποτελεί επίσης πρόβλημα. Περίπου τα δύο τρίτα (65%) είναι μάλλον δυσαρεστημένοι με τον εξοπλισμό πληροφορικής στο χώρο εργασίας τους.

Κατά συνέπεια, η Johna ζήτησε καλύτερο εξοπλισμό και ανακούφιση από τα καθήκοντα τεκμηρίωσης. Σύμφωνα με την έρευνα, ωστόσο, η ομαδική εργασία πηγαίνει καλά. Η σαφής πλειοψηφία (86%) αξιολογεί την ομαδική εργασία ως πολύ καλή ή μάλλον καλή.

Αύξηση του ποσοστού της μερικής απασχόλησης

Σύμφωνα με την έρευνα, περισσότεροι γιατροί εργάζονται επίσης με μερική απασχόληση από ό,τι πριν από μερικά χρόνια. Ένα καλό τρίτο (36%) των ερωτηθέντων εργάζεται με μερική απασχόληση το 2024, έναντι 15% το 2013.

Ωστόσο, η μερική απασχόληση αναφέρεται και σε όσους εργάζονται λιγότερο από 39 ώρες. Το 65% όλων των γιατρών μερικής απασχόλησης εργάζονται μεταξύ 29 και 39 ωρών. "Η εργασία του 80% γίνεται όλο και πιο δημοφιλής", λέει η Johna. Αυτό σημαίνει ότι οι γιατροί έχουν μία ημέρα ρεπό την εβδομάδα κατά την οποία δεν μπορούν να εργαστούν υπερωριακά στην κλινική.

"Επειδή οι ώρες εργασίας είναι τόσο υψηλές, είναι ακόμη πιο σημαντικό να καταγράφονται σωστά", εξηγεί η Johna. Ο αριθμός των χώρων εργασίας όπου οι ώρες εργασίας καταγράφονται ηλεκτρονικά αυξάνεται.

Αυτού του είδους η καταγραφή των ωρών εργασίας εφαρμόζεται ήδη ιδίως στα δημοτικά νοσοκομεία. Τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία έχουν μείνει πίσω και έχουν καταβάλει μέχρι στιγμής ελάχιστες προσπάθειες για την εφαρμογή του, δήλωσε ο δεύτερος πρόεδρος του ΜΒ Andreas Botzlar.

Η ηλεκτρονική καταγραφή του χρόνου εργασίας ήταν δυνατή μόνο για το 43% περίπου των ερωτηθέντων. Λίγο λιγότερο από το ένα τέταρτο (24%) δεν είναι σε θέση να καταγράψει τις ώρες εργασίας του.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μάξιμουμ μέχρι δύο ώρες χρήση smartphone την ημέρα (μελέτη)
Υποχώρηση των δεικτών της γρίπης πάνω από 30% σε μία εβδομάδα - ECDC: Πότε είχαμε κορύφωση
Σύγχρονες εξελίξεις για την Lp(a)