Ένα κοινό γενετικά στέλεχος του εντεροβακτηριοειδούς Shigella sonnei ST152 έχει προκαλέσει κρούσματα σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες.
Πρόκειται για το Ηνωμένο Βασίλειο (20 κρούσματα), την Αυστρία (7), τη Γαλλία (7), την Ιρλανδία (3) και την Ολλανδία (1), όπως αναφέρεται στην εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), η οποία δημοσιοποιήθηκε σήμερα.
Από τους 38 συνολικά προσβεβλημένους, οι 29 ανέφεραν πρόσφατα ταξίδια σε χώρες, όπως η Σιγκαπούρη, η Ταϊλάνδη, η Ινδία, η Σρι Λάνκα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία, ενώ 4 είχαν ταξιδέψει στην Αφρική και 3 στην Αυστραλία.
Τα πρώτα κρούσματα επιβεβαιώθηκαν στις 8 Ιανουαρίου και το τελευταίο στις 17 του ίδιου μήνα. Οι 23 ασθενείς είναι γυναίκες και η ηλικία των κρουσμάτων κυμαινόταν από 15 έως 70 ετών.
Οι ειδικοί του ECDC εκτιμούν πως υπήρξε κοινή έκθεση σε πτήσεις που εκτελούνται από την ίδια αεροπορική εταιρεία ή με την ίδια τροφοδοσία ή στο αεροδρόμιο διέλευσης.
Τι είναι
Η σιγκέλλα (Shigella) είναι ένα gram-αρνητικό βακτήριο της οικογένειας των εντεροβακτηριοειδών. Το βακτηριακό αυτό γένος περιλαμβάνει τέσσερα είδη ή οροομάδες: την S. dysenteriae (Ομάδα Α), την S. flexneri (Ομάδα Β), την S. boydii (Ομάδα C) και την S. sonnei (Ομάδα D).
Οι ομάδες A, B και C διαιρούνται περαιτέρω σε 15, 15 και 19 ορότυπους και υποτύπους, αντίστοιχα και αποδίδονται με αραβικούς αριθμούς και μικρά γράμματα (π.χ. S. flexneri 2a). Η S. sonnei (ομάδα D) έχει ένα μόνο ορότυπο.
Οι ορότυποι και οι υπότυποι διαφοροποιούνται με βάση το ειδικό αντιγόνο επιφανείας, το αντιγόνο του κυτταρικού τοιχώματος (Ο). Βλεφαριδικά αντιγόνα (Η) δεν υπάρχουν στις σιγκέλλες.
Τα συμπτώματα
Η συμπτωματολογία της σιγκέλλωσης, που παλιότερα ονομαζόταν βακτηριακή δυσεντερία, χαρακτηρίζεται από διάρροια που συνοδεύεται από πυρετό, ναυτία και κάποιες φορές τοξιναιμία, εμέτους, συσπάσεις του κοιλιακού τοιχώματος και τεινεσμό του εντέρου.
Σε τυπικές περιπτώσεις τα διαρροϊκά κόπρανα περιέχουν αίμα και βλέννα. Αρκετά περιστατικά παρουσιάζουν διάρροιες υδαρούς χαρακτήρα. Οι σπασμοί μπορεί να αποτελούν μια σοβαρή επιπλοκή σε μικρά παιδιά. Η βακτηριαιμία είναι ασυνήθης.
Η σοβαρότητα και η θνητότητα της νόσου ποικίλουν ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του ατόμου (ηλικία, προϋπάρχουσα διατροφική κατάσταση) και τον ορότυπο.
Η S. Dysenteriae 1 συχνά συσχετίζεται με σοβαρή νόσηση και επιπλοκές, όπως το τοξικό μεγάκολο και το αιμολυτικό-ουραιμικό σύνδρομο (Haemolytic Uraemic Syndrome-HUS).
Η θνητότητα σε νοσηλευόμενους ασθενείς είναι υψηλή (20%). Ορισμένα στελέχη S. flexneri μπορούν να προκαλέσουν αντιδραστική αρθροπάθεια (σύνδρομο Reiter), ειδικότερα σε άτομα με γενετική προδιάθεση, που έχουν το αντιγόνο ιστοσυμβατότητας HLA-B27.
Πολλές λοιμώξεις από S. sonnei εμφανίζουν σύντομη κλινική διαδρομή και έχουν σχεδόν αμελητέα θνητότητα, με εξαίρεση στους ανοσοκατασταλμένους ασθενείς.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μάξιμουμ μέχρι δύο ώρες χρήση smartphone την ημέρα (μελέτη)
Υποχώρηση των δεικτών της γρίπης πάνω από 30% σε μία εβδομάδα - ECDC: Πότε είχαμε κορύφωση
Σύγχρονες εξελίξεις για την Lp(a)