Πρόσφατη έρευνα στο JAMA Psychiatry εξέτασε αν υπάρχει σχέση μεταξύ τραυματικών εμπειριών και ενδομητρίωσης.
Αναλύθηκαν στοιχεία της Biobank 8.000 γυναικών με ενδομητρίωση και 240.000 γυναικών στην ομάδα έλεγχου.
Αξιολογήθηκε η σχέση μεταξύ τραυματικών εμπειριών, όπως κακοποίηση στην παιδική ηλικία, πράξη βιας και σεξουαλική κακοποίηση και ενδομητρίωσης.
Αυτοαναφερθείσες ιστορίες τραύματος χωρίστηκαν σε διαφορετικά είδη όπως διαπροσωπικό και μη τραύμα και τραύμα επαφής και μη.
Η ομάδα εξέτασε και πιθανές γενετικές επιρροές. Χρησιμοποίησε σκορ πολυγονιδιακού κινδύνου για την αξιολόγηση του αν γενετική ευαλωτότητα σε διαταραχές που συνδέονται με τραυματικά γεγονότα συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο ενδομητρίωσης. Εξετάστηκαν επίσης μοτίβα έκθεσης σε τραύμα μεταξύ γυναικών με ενδομητρίωση και χωρίς.
Σκορ πολυγονιδιακού κινδύνου περαιτέρω αξιολόγησε αν γενετική ευαλωτότητα στην ενδομητρίωση αλληλεπιδρούσε με έκθεση σε τραυματικά συμβάντα βοηθώντας να διαπιστωθεί αν το τραύμα δρούσε ως εκλυτικός παράγοντας σε γυναίκες με γενετική προδιάθεση.
Γενικά, η μελέτη έδωσε ισχυρές ενδείξεις ότι τραυματικές εμπειρίες και γενετική προδιάθεση συμβάλλουν στον κίνδυνο ενδομητρίωσης.
Αν και παραμένουν ασαφείς οι βιολογικοί μηχανισμοί, τα ευρήματα τονίζουν τη σημασία του να λαμβάνεται υπόψη το ψυχολογικό ιστορικό στην εξέταση και διάγνωση της ενδομητρίωσης.
Πηγές:
JAMA Psychiatry
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τεχνητή Νοημοσύνη και καινοτόμες μέθοδοι βελτίωσης της γονιμότητας στο διεθνές forum που πραγματοποιείται στην Ελλάδα
Ε.Σ.Α.μεΑ.: Απογοητευτική η κατάσταση στην οδοντιατρική περίθαλψη για τα άτομα με αναπηρία
Μια νέα αρχή: Σπάμε τον κύκλο της εφηβικής παραβατικότητας