Ανακαλύφθηκε νέο μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος και επιστήμονες δήλωσαν ότι είναι φλέβα χρυσού για πιθανά αντιβιοτικά.

Ερευνητές έδειξαν ότι μέρος του σώματος που είναι γνωστό πως ανακυκλώνει πρωτεΐνες έχει μυστική λειτουργία  που μπορεί να εκτοξεύσει οπλοστάσιο χημικές ουσιών που εξουδετερώνουν βακτήρια.

Οι ερευνητές στο Ισραήλ δήλωσαν ότι η ανακάλυψη αλλάζει την κατανόηση του πώς προστατεύεται ο άνθρωπος από τις λοιμώξεις και αναδεικνύει νέο μέρος έρευνας για αντιβιοτικά.

Η ανακάλυψη επικεντρώνεται στο πρωτεάσωμα, μικροσκοπική δομή που περιέχεται σε κάθε κύτταρο του σώματος.Ο κύριος ρόλος του είναι να τεμαχίζει παλιές πρωτεΐνες σε μικρότερα κομμάτια ώστε να ανακυκλωθούν και να παραριχθούν νέες.

Πειράματα έδειξαν ότι το πρωτεάσωμα, εντοπίζει πότε ένα κύτταρο έχει μολυνθεί από βακτήρια. Στη συνέχεια αλλάζει δομή και ρόλο. Αρχίζει να μετατρέπει παλιές πρωτεΐνες σε όπλα που μπορούν να ανοίξουν την εξωτερική στοιβάδα βακτηρίων και να τα εξουδετερώσει.

Ο καθηγητής Yifat Merbl, του Weizmann Institute of Science,δήλωσε ότι η ανακάλυψη είναι συναρπαστική επειδή δεν γνώριζαν έως τώρα οι ειδικοί ότι συνέβαινε αυτό.

Η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε νέο μηχανισμό ανοσίας που επιτρέπει να υπάρχει άμυνα έναντι βακτηριακής λοίμωξης. Συμβαίνει σε όλο τον οργανισμό, σε όλα τα κύτταρα και δημιουργείται νέα κατηγορία πιθανών φυσικών αντιβιοτικών.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν τα φυσικά αντιβιοτικά και τα δοκίμασαν σε βακτήρια στο εργαστήριο και σε ποντικούς με πνευμονία και σήψη. Τα αποτελέσματα ήταν συγκρίσιμα με ορισμένα αντιβιοτικά

Σε πείραμα στο εργαστήριο όπου στα κύτταρα απενεργοποίησαν το πρωτεάσωμα, οι ερευνητές ήταν πιο εύκολο να μολύνουν τα κύτταρα με βακτήρια όπως η σαλμονέλα.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Nature.

Πηγές:
Nature.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς συνδέεται η ενσυναίσθηση με το ανοσοποιητικό των παιδιών
Επ' αυτοφώρω σύλληψη καρδιοχειρουργού στη Λάρισα για φακελάκι
Η κατάλληλη διατροφή για όσο θηλάζετε