Ξεκίνησε η εφαρμογή του Εθνικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας, ο οποίος θα αλλάξει τον τρόπο άντλησης πληροφοριών σχετικά με την περίθαλψη των ασθενών.

Τα παραπάνω ανακοίνωσαν ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη και οι υφυπουργοί Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους και Δημήτρης Βαρτζόπουλος.

Η κ. Αγαπηδάκη τόνισε πως ο Ατομικός Ηλεκτρονικός Φάκελος που ίσχυε μέχρι σήμερα ήταν ένα πρόπλασμα και η νέα εφαρμογή θα αφορά δεδομένα από τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Περιλαμβάνει εξετάσεις που έχουν γίνει, αλλεργίες και τα ραντεβού που έχουν γίνει. Θα προστεθούν τον Ιούλιο νέα δεδομένα, όπως τα μητρώα ογκολογικών νοσημάτων.

Στο τέλος του έτους θα λειτουργήσει εφαρμογή, με αποτέλεσμα να μη χρειάζεται η συμμετοχή του ασθενούς σε συνεδρίαση του ΚΕΠΑ για απονομή ποσοστού αναπηρίας.

Σύμφωνα με την κ. Αγαπηδάκη:

"Στο τέλος του έτους, με την ολοκλήρωση του Εθνικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας, μπαίνει τέλος στην ταλαιπωρία χιλιάδων πολιτών που κάνουν αίτηση να περάσουν από τις Υγειονομικές Επιτροπές των ΚΕΠΑ για την πιστοποίηση αναπηρίας.

Από τα τέλη του έτους η πιστοποίηση αναπηρίας θα γίνεται ψηφιακά, καθώς ο ΕΗΦΥ θα έχει όλα τα απαιτούμενα στοιχεία και θα ενσωματώνει τα δεδομένα και τις διαλειτουργικότητες που απαιτούνται.

Έτσι, οι ασθενείς δεν θα χρειάζεται πια να περνούν από υγειονομική επιτροπή, η πιστοποίηση της αναπηρίας θα γίνεται αποκλειστικά ψηφιακά. Τελειώνει η ταλαιπωρία και η καθυστέρηση για χιλιάδες ασθενείς.

Το τελικό θεσμικό πλαίσιο θα διαμορφωθεί σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία. Κάνουμε ακόμα ένα πιο αποφασιστικό βήμα προς το σύγχρονο κοινωνικό κράτος που θέλουμε να έχει η χώρα μας και την ποιότητα ζωής που αξίζει σε κάθε πολίτη".

Ο κ. Παπαστεργίου ανακοίνωσε πως το σύστημα θα διαθέτει τεχνητή νοημοσύνη και θα διασυνδεθούν δημόσιος και ιδιωτικός τομέας.

Όπως αναφέρθηκε, είναι ήδη διαθέσιμη η αναβαθμισμένη εφαρμογή του My Health App.

Περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, αποτελέσματα εξετάσεων (και απεικονιστικές), δυνατότητα να κλείνεται ραντεβού, δεδομένα από φορητές συσκευές, ενώ αποτυπώνονται και τα μητρώα ασθενών στα οποία ο ασθενής είναι εγγεγραμμένος.

Το σύνολο της παραγωγικής λειτουργίας του συστήματος θα είναι διαθέσιμο από την αρχή του 2026, ενώ τα στοιχεία θα προέρχονται από βάθος χρόνου 12ετίας.

Γιατροί

Από την πλευρά του, ο γιατρός συνδέεται με τον φάκελο, έπειτα από αναζήτηση μέσω ΑΜΚΑ ή από τη βάση επιλεγμένων ασθενών που ο ίδιος διαμορφώνει.

Βλέπει μία σύνοψη του ιατρικού ιστορικού, τις εξετάσεις που έχουν διενεργηθεί, παράγοντες κινδύνου (κάπνισμα), ευαίσθητοι δείκτες (νεφρικής λειτουργίας), φαρμακευτική αγωγή, ζωτικά σημεία του ασθενή, ενώ είναι σε θέση να παρακολουθήσει αποτελέσματα εξετάσεων σε βάθος χρόνου.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μάξιμουμ μέχρι δύο ώρες χρήση smartphone την ημέρα (μελέτη)
Υποχώρηση των δεικτών της γρίπης πάνω από 30% σε μία εβδομάδα - ECDC: Πότε είχαμε κορύφωση
Σύγχρονες εξελίξεις για την Lp(a)