Περισσότερα φάρμακα πρόκειται να παραχθούν στην ΕΕ, ώστε οι άνθρωποι στην Ευρώπη να μπορούν να εφοδιάζονται αξιόπιστα με φάρμακα, ορισμένα από τα οποία είναι απαραίτητα για τη ζωή. Η παραγωγή φαρμάκων θα επωφελείται στο μέλλον από ταχύτερες διαδικασίες αδειοδότησης και θα υποστηρίζεται ευκολότερα με δημόσια κονδύλια, όπως ανακοίνωσε η Αρχή. Προτού τεθούν σε ισχύ οι κανόνες, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη μέλη της ΕΕ πρέπει να εγκρίνουν την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

"Τα τελευταία χρόνια, τα κράτη μέλη έχουν έρθει αντιμέτωπα με σοβαρή έλλειψη φαρμάκων", δήλωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αυτό έχει επηρεάσει για παράδειγμα τα παυσίπονα, τα αντιβιοτικά και τα αντιπυρετικά για τα παιδιά.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους υπήρξαν προβλήματα εφοδιασμού στην ΕΕ τα τελευταία χρόνια. Σε αυτούς περιλαμβάνονται οι ελλείψεις δραστικών συστατικών. Αλλά και το γεγονός ότι η παραγωγή είναι συγκεντρωμένη σε λίγες μόνο χώρες συμβάλλει επίσης στα προβλήματα.

Σύμφωνα με τους υπουργούς υγείας της ΕΕ, το 80 έως 90% των φαρμάκων στην Ευρώπη προέρχεται σήμερα από την Ασία, κυρίως από την Κίνα. Ο Γερμανός υπουργός Υγείας Karl Lauterbach (SPD) και δέκα συνάδελφοί του από άλλες χώρες της ΕΕ προειδοποίησαν πρόσφατα για επικίνδυνες συνέπειες για τις συνήθεις επεμβάσεις και τις λοιμώξεις που είναι στην πραγματικότητα εύκολο να αντιμετωπιστούν, εάν οι αλυσίδες εφοδιασμού διακοπούν σε περίπτωση σύγκρουσης.

Ζητούν να δαπανηθεί μέρος των σχεδίων αναβάθμισης πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ για την ασφάλεια των φαρμάκων.

Ο νόμος θα πρέπει επίσης να μειώσει τον φόρτο εργασίας του ιατρικού προσωπικού. "Υπάρχουν άνθρωποι που ξοδεύουν το 50% του χρόνου εργασίας τους απλώς κοιτάζοντας γύρω τους: Πού μπορώ να βρω κάτι, πού μπορώ να βρω ένα φάρμακο που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως εναλλακτική λύση;", δήλωσε ο ευρωβουλευτής Peter Liese (CDU).

Σύμφωνα με τον Liese, η μεταφορά ολόκληρης της παραγωγής ενός φαρμάκου στην Ευρώπη θα κοστίσει χρήματα, "αλλά είμαι πεπεισμένος ότι το τελικό αποτέλεσμα είναι ότι το σύστημα υγείας θα εξοικονομήσει χρήματα".
Οι φαρμακοποιοί θέλουν να τους επιτραπεί να προτείνουν οι ίδιοι εναλλακτικές λύσεις.

Η Gabriele Overwiening, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γερμανικών Φαρμακευτικών Συλλόγων, τάχθηκε υπέρ του να επιτρέπεται στους φαρμακοποιούς να προτείνουν οι ίδιοι στο μέλλον εναλλακτικές λύσεις για τα φάρμακα που δεν υπάρχουν σε απόθεμα. Μέχρι τώρα, αυτό απαιτούσε συνταγή από γιατρό. Οι ασθενείς πρέπει μερικές φορές να επισκέπτονται το γιατρό και το φαρμακείο αρκετές φορές μέχρι να λάβουν το κατάλληλο φάρμακο.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οι 10 τροφές με την περισσότερη πρωτεΐνη
Μάξιμουμ μέχρι δύο ώρες χρήση smartphone την ημέρα (μελέτη)
Υποχώρηση των δεικτών της γρίπης πάνω από 30% σε μία εβδομάδα - ECDC: Πότε είχαμε κορύφωση