Μέχρι τώρα, οι γιατροί αναγνώριζαν κυρίως τα αστεροειδή κύτταρα του ήπατος ως παράγοντες της ηπατικής ίνωσης. Οι πραγματικές λειτουργίες αυτού του τύπου κυττάρων δεν έχουν διερευνηθεί σχεδόν καθόλου μέχρι σήμερα. Ερευνητές από το Γερμανικό Κέντρο Ερευνών για τον Καρκίνο (DKFZ), την Ιατρική Σχολή του Μανχάιμ και το Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης δημοσίευσαν τώρα στο περιοδικό "Nature" ότι τα ηπατικά αστεροειδή κύτταρα ελέγχουν τον μεταβολισμό του ήπατος καθώς και την αναγέννηση και το μέγεθος του ήπατος.

Τα αποτελέσματα της μελέτης θα μπορούσαν να συμβάλουν σε νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις για ασθένειες του ήπατος.

Τα ηπατικά αστεροειδή κύτταρα ελέγχουν τη λειτουργία του ήπατος. Τα διαφορετικά χρώματα δείχνουν τις εξειδικευμένες λειτουργίες των ηπατικών κυττάρων εντός των πενταγωνικών έως οκταγωνικών ηπατικών λοβών.

Το ήπαρ είναι κεντρικό όργανο για τον μεταβολισμό των υδατανθράκων και των πρωτεϊνών καθώς και για την αποτοξίνωση ενδογενών και ξένων ουσιών. Οι ζωτικές λειτουργίες του απαιτούν υψηλή ικανότητα αναγέννησης.

Τα ηπατικά κύτταρα, γνωστά ως ηπατοκύτταρα, αποτελούν περίπου το 60 % του συνολικού αριθμού των κυττάρων του οργάνου. Έχουν σημαντικές μεταβολικές λειτουργίες και είναι ενεργά στην αποτοξίνωση και τον μεταβολισμό.

Τα ενδοθηλιακά κύτταρα εξασφαλίζουν την ανταλλαγή ουσιών, τα χολαγγειοκύτταρα μεταφέρουν τη χολή και τα κύτταρα - Kupffer λειτουργούν ως προστατευτικός φραγμός.

Τα ηπατικά αστεροειδή κύτταρα βρίσκονται κατά μήκος των εξειδικευμένων τριχοειδών αιμοφόρων αγγείων του ήπατος που είναι γνωστά ως φλεβοκομβικά.

Οι γιατροί τα αναγνωρίζουν ως κινητήρια δύναμη της ηπατικής ίνωσης, αλλά οι πραγματικές φυσιολογικές λειτουργίες τους και οι αλληλεπιδράσεις τους με άλλα κύτταρα είναι σε μεγάλο βαθμό ανεξερεύνητες.

Οι επιστήμονες με επικεφαλής τον Hellmut Augustin, DKFZ και Ιατρική Σχολή του Mannheim του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης, και τον Robert F. Schwabe, Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης, απέδειξαν τώρα ότι τα αστεροειδή κύτταρα είναι απαραίτητα για την αναγέννηση του ήπατος και τον μεταβολισμό του ήπατος.

Χρησιμοποιώντας ένα γενετικό τέχνασμα, οι ομάδες με επικεφαλής τους δύο συγγραφείς εξέθρεψαν ποντίκια των οποίων το συκώτι δεν περιείχε αστεροειδή κύτταρα. Μεταξύ άλλων, αυτό επηρέασε τη λειτουργία αποτοξίνωσης του οργάνου και την ικανότητά του να αναγεννάται μετά από τραυματισμό. Η λεπτότατα ισορροπημένη αρχιτεκτονική των λοβίων του ήπατος, στην οποία τα ηπατοκύτταρα διατάσσονται ανάλογα με τα διάφορα μεταβολικά τους καθήκοντα, ήταν εντελώς αποδιοργανωμένη χωρίς αστρικά κύτταρα.

Η πρωτεΐνη Rspondin 3 (RSPO3), η οποία παράγεται κατά προτίμηση στα αστεροειδή κύτταρα και ελέγχει το σημαντικό μονοπάτι σηματοδότησης WNT στα ηπατικά κύτταρα, αποδείχθηκε ότι αποτελεί βασικό παράγοντα σε αυτή τη διαδικασία. Όταν οι ερευνητές απενεργοποίησαν ειδικά την RSPO3 στα αστεροειδή κύτταρα, αυτός ο γενετικός χειρισμός είχε το ίδιο αποτέλεσμα με την απώλεια των αστεροειδών κυττάρων.

"Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι τα ηπατικά αστρικά κύτταρα δεν εμπλέκονται μόνο σε παθολογικές διαδικασίες, αλλά έχουν επίσης προστατευτικές και ρυθμιστικές λειτουργίες στο ήπαρ με ενεργό τρόπο ελέγχου", εξηγεί ο Hellmut Augustin. "Είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτο ότι η επιλεκτική παύση της Rspondin 3 οδηγεί σε παρόμοια αποτελέσματα με την αφαίρεση των ίδιων των αστεροειδών κυττάρων - με σοβαρές συνέπειες για την υγεία του ήπατος".

Οι ερευνητές μπόρεσαν επίσης να δείξουν ότι τα χαμηλά επίπεδα RSPO3 σχετίζονται με δυσμενή εξέλιξη της νόσου σε ασθενείς με αλκοολική και μεταβολική λιπώδη ηπατική νόσο. Τα νέα αποτελέσματα παρέχουν μια πιθανή προσέγγιση για μελλοντικές θεραπευτικές στρατηγικές.

Αντί να επικεντρώνονται αποκλειστικά στην αναστολή των αστεροειδών κυττάρων για την πρόληψη της ανάπτυξης ίνωσης, οι μελλοντικές θεραπείες θα μπορούσαν να στοχεύουν στη διατήρηση και υποστήριξη των θετικών, προστατευτικών λειτουργιών τους.

Πηγές:
Γερμανικό Κέντρο Ερευνών για τον Καρκίνο (DKFZ)

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μάξιμουμ μέχρι δύο ώρες χρήση smartphone την ημέρα (μελέτη)
Υποχώρηση των δεικτών της γρίπης πάνω από 30% σε μία εβδομάδα - ECDC: Πότε είχαμε κορύφωση
Σύγχρονες εξελίξεις για την Lp(a)