Οι άνθρωποι χρειάζονται επαρκή ύπνο για να παραμείνουν υγιείς. Αλλά πόσος ύπνος είναι απαραίτητος για αυτό; Αυτό διαφέρει από χώρα σε χώρα, όπως δείχνει μια μελέτη καναδών ερευνητών. Όπως αναφέρουν στο επιστημονικό περιοδικό "PNAS", η βέλτιστη διάρκεια ύπνου από άποψη υγείας εξαρτάται από τις αντίστοιχες πολιτισμικές συνήθειες.
Οι άνθρωποι των οποίων η διάρκεια ύπνου ανταποκρίνεται σε αυτά τα πρότυπα τείνουν να είναι πιο υγιείς.
Πολλές μελέτες έχουν ήδη δείξει ότι η μικρότερη διάρκεια ύπνου συνδέεται με χρόνια προβλήματα υγείας και ψυχικές ασθένειες. "Η ισχυρή συσχέτιση μεταξύ της διάρκειας του ύπνου και της υγείας θέτει το ερώτημα εάν οι άνθρωποι από χώρες με μικρότερη διάρκεια ύπνου έχουν πιθανώς χειρότερη κατάσταση υγείας από ό,τι οι άνθρωποι από χώρες όπου κοιμούνται περισσότερο", γράφουν οι ερευνητές με επικεφαλής τον Steven Heine, καθηγητή κοινωνικής και πολιτιστικής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας στο Βανκούβερ (Καναδάς) στην εργασία τους.
Ανάλυση προηγούμενων μελετών και τρέχουσα έρευνα
Για να απαντήσουν σε αυτό το ερώτημα, ανέλυσαν τα αποτελέσματα 14 προηγούμενων μελετών από 71 χώρες, σχετικά με τη μέση διάρκεια ύπνου σε εθνικό επίπεδο και τα συνέκριναν με τους μέσους εθνικούς δείκτες υγείας. Παράλληλα, μέσω ερωτηματολογίου, συγκέντρωσαν στοιχεία σχετικά με τη διάρκεια ύπνου και την υγεία περίπου 5.000 ατόμων από 20 χώρες.
Η ανάλυση των υφιστάμενων μελετών έδειξε ότι η εθνική διάρκεια ύπνου δεν επιτρέπει την πρόβλεψη της υγείας. "Οι χώρες με μικρότερη διάρκεια ύπνου δεν είχαν ούτε μικρότερη προσδόκιμη ζωή, ούτε υψηλότερα ποσοστά καρδιακών παθήσεων ή διαβήτη", αναφέρεται στη δημοσίευση.
Επιπλέον, τα ποσοστά παχυσαρκίας ήταν χαμηλότερα από ό,τι σε χώρες με μεγαλύτερη διάρκεια ύπνου.
Στην Ιαπωνία κοιμούνται λιγότερο
Μεταξύ των 20 χωρών στις οποίες οι ερευνητές ρώτησαν 250 άτομα , στην Ιαπωνία κοιμούνται λιγότερο, με μέσο όρο έξι ώρες και 18 λεπτά.
Αντίθετα, η μέση διάρκεια ύπνου είναι σημαντικά μεγαλύτερη στη Γαλλία (7 ώρες και 52 λεπτά) και στον Καναδά (7 ώρες και 27 λεπτά).
Δεν υπήρχαν σημαντικές διαφορές στην υγεία μεταξύ των χωρών με μακρύ και σύντομο ύπνο. Ενώ προηγούμενες μελέτες έχουν διαπιστώσει μια σχέση μεταξύ της μικρότερης διάρκειας ύπνου και της χειρότερης κατάστασης της υγείας, οι ερευνητές δεν βρήκαν τέτοια στοιχεία στην τρέχουσα μελέτη.
Ωστόσο, διαπιστώθηκε ότι τα άτομα των οποίων η διάρκεια ύπνου αντιστοιχεί περισσότερο στις εθνικές συνήθειες τείνουν να έχουν καλύτερη υγεία. "Τα αποτελέσματά μας υποδηλώνουν ότι οι συστάσεις για τον ύπνο πρέπει να προσαρμοστούν στις πολιτισμικές νόρμες", δήλωσε ο Heine σε σχετική ανακοίνωση.
Δεν υπάρχει, τέλος, μια γενική διάρκεια ύπνου που να ισχύει για όλους.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Λαχανίδα: Λίγες θερμίδες, πολλά αντιοξειδωτικά
Πανεύκολες και νόστιμες συνταγές κατάλληλες για διαβήτη
Φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης του φουσκώματος