Καρδιοαναπνευστική ανακοπή, λιποθυμία, πνιγμονή από ξένο σώμα, δηλητηριάσεις, τραυματισμοί και θερμοπληξία είναι οι βασικές αιτίες που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή ενός ζώου συντροφιάς. Η εκπαίδευση των κηδεμόνων και των φροντιστών σε βασικές πρώτες βοήθειες μπορεί να αποβεί σωτήρια για το τετράποδο στην κρίσιμη στιγμή, διατηρώντας ή επαναφέροντας τις ζωτικές του λειτουργίες μέχρι να αναλάβει επαγγελματίας κτηνίατρος.
Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, με εμπειρία δεκαετιών στην εκμάθηση πρώτων βοηθειών, υλοποιεί τα τελευταία δύο χρόνια εκπαιδευτικά σεμινάρια πρώτων βοηθειών για σκύλους, με μπροστάρη την Κυνοφιλική Ομάδα Έρευνας και Διάσωσης (Κ9) που διαθέτει. Οι επισκέπτες του 1ου Φεστιβάλ Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και Εθελοντισμού, που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη, μπορούν να παρακολουθήσουν καθημερινά επιδείξεις διάσωσης σκύλου με ΚΑΡΠΑ, λαβή Χάιμλιχ και άλλες τεχνικές, από εθελοντές της ανθρωπιστικής οργάνωσης, στην Αποθήκη Δ του λιμανιού της πόλης.
"Οι κίνδυνοι που μπορεί να αντιμετωπίσει ένα σκυλί είναι παρόμοιες με αυτούς που απειλούν τον άνθρωπο, - έλλειψη οξυγόνου, πνιγμονή, κάποιο τραύμα κλπ - και οι τεχνικές διάσωσης δεν διαφέρουν πολύ από αυτές που εφαρμόζονται στον άνθρωπο", λέει στο iatronet.gr ο εθελοντής σαμαρείτης του ΕΕΣ, Ηλίας Τρίγκας, και εξηγεί τα τέσσερα βασικά βήματα διάσωσης ενός σκύλου που έχει χάσει τις αισθήσεις του, με υποψία καρδιακής ανακοπής.
- Ξαπλώνουμε το ζώο από τη δεξιά πλευρά και δίνουμε ένα επώδυνο ερέθισμα, πιέζοντας δυνατά με τα δάχτυλα στην πατούσα. Αυτό είναι σαν να το ρωτάμε αν είναι καλά, περιμένοντας να αντιδράσει στον πόνο.
- Αν δεν αντιδράσει ακολουθεί το βήμα "βλέπω - ακούω - αισθάνομαι": Βλέπουμε τον θώρακα αν ανεβοκατεβαίνει, προσπαθούμε να ακούσουμε την αναπνοή του και να την αισθανθούμε στο μάγουλό μας.
- Σε περίπτωση που δεν υπάρχει αναπνοή ξεκινάμε ΚΑΡΠΑ, με την εξής διαδικασία:
- Στην αρχή πέντε διασωστικές εμφυσήσεις. "Στον άνθρωπο κλείνουμε τη μύτη και φυσάμε στο στόμα, στον σκύλο κάνουμε το αντίθετο: Ανοίγουμε το στόμα, βάζουμε μέσα τη γλώσσα, κλείνουμε το στόμα και δίνουμε πέντε διασωστικές εμφυσήσεις στα ρουθούνια του", λέει ο εθελοντής.
- Στη θέση της καρδιάς κάνουμε 30 θωρακικές συμπιέσεις, σε βάθος του 1/3 του σώματος του σκυλιού.
- Συνεχίζουμε με δύο εμφυσήσεις και άλλες 30 θωρακικές συμπιέσεις.
- Το τέταρτο και τελευταίο βήμα είναι να ελέγξουμε αν έχει σφύξεις, πιάνοντας με την παλάμη μας την εσωτερική πλευρά του πίσω μηρού. Αν δεν έχει σφύξεις, επαναλαμβάνουμε την ΚΑΡΠΑ.
Σε περίπτωση πνιγμονής με απόφραξη αεραγωγού από κατάποση ξένου σώματος, κάνουμε στον σκύλο τη λαβή Χάιμλιχ, με τρόπο προσασμοσμένο στον σκύλο. "Πέντε χτυπηματάκια στην πλάτη και πέντε κοιλιακές ώσεις και επανάληψη, όσες φορές χρειαστεί μέχρι να βγει το ξένο σώμα", λέει ο κ. Τρίγκας, προσθέτοντας: "Επίσης, στον σκύλο μπορούμε να τραβήξουμε τη γλώσσα προς τα έξω, ώστε αυτή να παρασύρει το ξένο σώμα και να το βγάλει, κάτι που δεν μπορούμε να κάνουμε στον άνθρωπο".
Σεμινάρια πρώτων βοηθειών για σκύλους από τον ΕΕΣ
Σύμφωνα με την διευθύντρια του Περιφερειακού Τμήματος Θεσσαλονίκης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Δέσποινα Φιλιππιδάκη, τα σεμινάρια πρώτων βοηθειών για σκύλους, που ξεκίνησαν πριν από δύο χρόνια, έχουν πολύ μεγάλη απήχηση, από κηδεμόνες ζώων συντροφιάς, εργαζόμενους και εθελοντές σε καταφύγια και κυνοκομεία, φροντιστές, αλλά και αστυνομικούς και λιμενικούς που είναι κηδεμόνες και εκπαιδευτές αστυνομικών και λιμενικών σκύλων. Στη Θεσσαλονίκη τα σεμινάρια ξεκίνησαν την άνοιξη του 2024 και μέχρι σήμερα έχουν εκπαιδευτεί περισσότερα από 300 άτομα, στα οποία έχει χορηγηθεί βεβαίωση.
Το καινοτόμο για τα ελληνικά δεδομένα πρόγραμμα του Ε.Ε.Σ, διάρκειας τεσσάρων (4) ωρών, έχει ως κύριο στόχο ο ιδιοκτήτης του σκύλου να δράσει έγκαιρα και αποτελεσματικά σε μία έκτακτη κατάσταση που πιθανόν να προκύψει στο κατοικίδιό του. Οι συμμετέχοντες εκπαιδεύονται σε απλές ενέργειες που μπορεί να κάνει ο καθένας για την αποκατάσταση των ζωτικών λειτουργιών του σκύλου που κινδυνεύει, τη διαφύλαξη της ζωής του, την αποτροπή της επιδείνωσης της κατάστασής του και τη μείωση του πόνου μέχρι να αναλάβει ο κτηνίατρος.
Τα σεμινάρια περιλαμβάνουν τέσσερις ενότητες: Εισαγωγή, Η Γλώσσα του Σώματος, Πρώτες Βοήθειες για Σκύλους, Φαρμακείο Πρώτων Βοηθειών για Σκύλους.
Μετά το πέρας του σεμιναρίου ο ιδιοκτήτης θα μπορεί:
Α) Να εφαρμόζει τις βασικές αρχές Πρώτων Βοηθειών σε σκύλους σε διάφορες επείγουσες καταστάσεις.
Β) Να αναγνωρίζει την ανάγκη άμεσης ειδοποίησης του κτηνιάτρου.
Γ) Να αναγνωρίζει τις καταστάσεις που απειλούν άμεσα τη ζωή του σκύλου (απώλεια αισθήσεων, καρδιοαναπνευστική ανακοπή, απόφραξη αεραγωγού, μεγάλη αιμορραγία κ.α.).
Δ) Να αναγνωρίζει και να αντιμετωπίζει διάφορους τραυματισμούς και έκτακτα περιστατικά (διαστρέμματα, κατάγματα, εξαρθρώματα κ.α.).
Σύμφωνα με τον Ε.Ε.Σ., "η εκπαίδευση στις πρώτες βοήθειες για ζώα συντροφιάς ενδυναμώνει τον δεσμό μεταξύ ανθρώπου και σκύλου, ενισχύει την υπευθυνότητα απέναντι στα ζώα και συμβάλλει στη δημιουργία μιας φιλοζωικής κουλτούρας πρόληψης και φροντίδας. Η γνώση απλών πρακτικών μπορεί να κάνει τη διαφορά σε κρίσιμες στιγμές".
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πνιγμοί στη θάλασσα: 3,6 ανά 100.000 πληθυσμού, στην Ελλάδα
Σεξουαλική κακοποίηση παιδιών: Νέοι κανόνες προσαρμοσμένοι στις νέες τεχνολογίες
Ευεξία για άνδρες μετά τα 50