Η αναγκαιότητα αντιμετώπισης της λειψυδρίας στη χώρα, που την κατατάσσει στη 19η θέση παγκοσμίως ως προς τον κίνδυνο εμφάνισης του φαινομένου, σύμφωνα με τα ευρήματα του World Resources Institute, δεν είναι το μόνο πρόβλημα. Υπάρχει και το εξίσου σοβαρό θέμα της συμμόρφωσης ως προς τους κανόνες ποιότητας που πρέπει να τηρούνται.
Με σκοπό την ευαισθητοποίηση όλων των εμπλεκόμενων σε θέματα παρακολούθησης της ποιότητας του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, μέσω της της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας & Ποιότητας Ζωής του Υπουργείου Υγείας και του Τμήματος Υγειονομικής Διαχείρισης Περιβάλλοντος έχει ενημερώσει από τον προηγούμενο μήνα όλα τα αρμόδια τμήματα ότι με τις διατάξεις της Οδηγίας (ΕΕ) 2020/2184, σύμφωνα και με τις συστάσεις του ΠΟΥ, καθορίστηκαν νέες υποχρεωτικές χημικές παράμετροι παρακολούθησης της ποιότητας του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης.
Στο πλαίσιο αυτό, οι υπεύθυνοι φορείς ύδρευσης πρέπει να διασφαλίζουν ότι το νερό ανθρώπινης κατανάλωσης συμμορφώνεται προς τις παραμετρικές τιμές που ορίζονται για τη δισφαινόλη-Α, τα χλωρικά, τα χλωριώδη, τα αλογονα οξικά οξέα, τη μικροκυστίνη-LR, το σύνολο PFAS, το άθροισμα των PFAS και το ουράνιο, το αργότερο ως 12.1.2026.
Υπενθυμίζεται ότι οι υπεύθυνοι φορείς ύδρευσης της χώρας θα πρέπει:
1. να διασφαλίσουν ότι το νερό ανθρώπινης κατανάλωσης συμμορφώνεται προς τις παραμετρικές τιμές το αργότερο ως 12/1/2026 και
2. να συμπεριλάβουν υποχρεωτικά στα προγράμματα παρακολούθησης του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης από το έτος 2026 και έπειτα την παρακολούθηση των ως άνω παραμέτρων.
Οι Τεχνικές κατευθυντήριες γραμμές για την ανάλυση των PFAS (Ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής C/2024/4910/07-08-2024 με θέμα «Τεχνικές κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τις μεθόδους ανάλυσης για την παρακολούθηση των υπερφθοροαλκυλιωμένων και πολυφθοροαλκυλιωμένων ουσιών (PFAS) στο νερό ανθρώπινης κατανάλωσης»).
Έκθεση ποιότητας του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης για το έτος 2023 (Ανάρτηση 17/01/2025)
Η Υπηρεσία μας, στο πλαίσιο των υποχρεώσεών της που απορρέουν από τις διατάξεις της παρ 1 του αρ. 18 της ΚΥΑ Δ1(δ)/ ΓΠ οικ. 27829/15-05-2023 (Β' 3525):
δημιουργεί, και στη συνέχεια επικαιροποιεί ετησίως, σύνολο δεδομένων που περιλαμβάνει τα αποτελέσματα παρακολούθησης σε περιπτώσεις υπέρβασης των παραμετρικών τιμών που καθορίζονται στο Παράρτημα I μέρη Α και Β, τα οποία έχουν συγκεντρωθεί σύμφωνα με τα άρθρα 9 και 13, και πληροφορίες σχετικά με τις επανορθωτικές ενέργειες που πραγματοποιήθηκαν σύμφωνα με το άρθρο 14.
Δημιουργεί, και στη συνέχεια επικαιροποιεί ετησίως, σύνολο δεδομένων που περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικά με περιστατικά που αφορούν το νερό ανθρώπινης κατανάλωσης και τα οποία προκάλεσαν δυνητικό κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία, ανεξάρτητα από το κατά πόσον σημειώθηκε μη τήρηση των παραμετρικών τιμών, και τα οποία διήρκεσαν περισσότερες από 10 συνεχόμενες ημέρες και επηρέασαν τουλάχιστον 1000 άτομα, μαζί με τις αιτίες των περιστατικών αυτών και τις επανορθωτικές ενέργειες που πραγματοποιήθηκαν σύμφωνα με το άρθρο 14.
Σε περίπτωση εμφάνισης περιστασιακών υπερβάσεων οι υπεύθυνοι φορείς ύδρευσης, αναλαμβάνουν επανορθωτικές ενέργειες αντιμετώπισης (π.χ. εξάλειψη των κινδύνων ρύπανσης, επεξεργασία νερού, χλωρίωση κλπ.), ώστε να πληρούνται τα ποιοτικά όρια της νομοθεσίας για το πόσιμο νερό και να διασφαλίζεται και προστατεύεται η Δημόσια Υγεία και το περιβάλλον γενικότερα.
Υπενθυμίζεται ότι υπεύθυνοι για την ύδρευση των Δήμων είναι ο φορέας λειτουργίας του δικτύου (Δήμοι, Σύνδεσμοι Δήμων, Δ.Ε.Υ.Α.) (πρώτος βαθμός ευθύνης) οι οποίοι φέρουν την ευθύνη της μελέτης, κατασκευής, λειτουργίας και συντήρησης του συστήματος ύδρευσης, της διενέργειας υγειονομικών αναγνωρίσεων, εργαστηριακών εξετάσεων- με τη συχνότητα που προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία, σε συνάρτηση με την παροχή του διανεμόμενου νερού- και γενικά της λήψης κάθε μέτρου, προκειμένου να παρέχεται πόσιμο νερό σε ποσότητα επαρκή για τις ανάγκες του υδρευόμενου πληθυσμού, χωρίς διακοπές και το σύστημα ύδρευσης να είναι απαλλαγμένο από κάθε υγειονομικό κίνδυνο.
Οι υπεύθυνοι ύδρευσης έχουν την υποχρέωση να παρέχουν στους καταναλωτές στοιχεία της ποιότητας του νερού που καταναλώνουν, οι οποίοι και θα πρέπει να απευθύνονται στους υπεύθυνους ύδρευσης για την παροχή της αντίστοιχης πληροφόρησης.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ακύρωση συνάντησης μέχρι νεωτέρας
Oι 50 γίγαντες του φαρμάκου
Πνιγμοί στη θάλασσα: 3,6 ανά 100.000 πληθυσμού, στην Ελλάδα