Μια εκδήλωση - πραγματικό φεστιβαλ και "εργοτάξιο" Υγείας εγκαινιάστηκε για τέταρτη συνεχή χρονιά στην κεντρική πλατεία της Λάρισας. Πρόκειται για το φεστιβάλ με διακριτικό τίτλο "Μαζί μια Αγκαλιά", ένα  φεστιβάλ υγείας, πρόληψης και αλληλεγγύης που πραγματοποιείται και φέτος στη Λάρισα από 22 ως 25 Μαΐου με δεκάδες φορείς να συμμετέχουν και με πολύ ενδιαφέροντα δρώμενα να οργανώνονται και με την αθρόα συμμετοχή των Λαρισαίω αλλά και πολλών κατοίκου γειτονικών νομών. 

Η πρώτη εκδήλωση της δράσης "Μαζί μια αγκαλιά" τον Μάιο του 2022, αποτέλεσε το έναυσμα για την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας, πάνω σε θέματα αλτρουισμού, εθελοντισμού και φιλανθρωπίας, ενώ οι επόμενες εκδηλώσεις τον Απρίλιο του 2023 και τον Μάιο του 2024 απογείωσαν αυτήν την πρώτη προσπάθεια.
 
 Φέτος είναι η τέταρτη συνεχόμενη χρονιά που διοργανώνεται η δράση "Μαζί μια αγκαλιά" στην πόλη της Λάρισας

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Λάρισας λοιπόν σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Λάρισας, τον Οδοντιατρικό Σύλλογο Λάρισας, το Κέντρο Πρόνοιας Θεσσαλίας, τον Δήμο Λαρισαίων και την Περιφέρεια Θεσσαλίας διοργανώνουν την πολυθεματική - πολυήμερη εκδήλωση στην οποία συμμετέχουν σύλλογοι ασθενών, Πανεπιστημιακές κλινικές, ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων, το ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, ο ΟΚΑΝΑ, το Εργαστήρι Ζωής,  το Κέντρο Ψυχικής Υγείας, οι Φαρμακοποιοί του Κόσμου, ο Σύλλογος Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων κ.α.  

Η έναρξη λοιπόν που έγινε χθες Πέμπτη 22 Μαΐου το απόγευμα, παρουσία των τοπικών αρχών, βουλευτών, ιατρικών φορέων του Πανεπιστημιακού αλλά και του Γενικού νοσοκομείου Λάρισας  αλλά και των προέδρων του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας που είχε την πρωτοκαθεδρία στην εκδήλωση,  σε στενή συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Λάρισας, τον Οδοντιατρικό Σύλλογο Λάρισας, περιελάμβανε και μια ενδιαφέρουσα μουσική εκδήλωση - συναυλία με το συγκρότημα Fortissimo.

Στο φεστιβάλ καθημερινά λαμβάνουν χώρα ενδιαφέρουσες δράσεις που προάγουν την αξία της πρόληψης, της αλληλεγγύης και ευαισθητοποιούν την κοινή γνώμη για τον υγιεινό τρόπο διαβίωσης, όπως ημέρα παρασκευής υγιεινού γεύματος, δράση κατά της παχυσαρκίας, μετρήσεις σακχάρου, τεστ μνήμης, ισορροπίας και νοητικής εκτίμησης, αιμοδοσία, συλλογή δειγμάτων για συμβατότητα δοτών μυελού των οστών, ενημερωτικές δράσεις με τη συμμετοχή εγκεκριμένων επιστημόνων, επίδειξη πρώτων βοηθειών, ημέρα άθλησης με συμμετοχή πολιτών και αθλητών, συμβουλευτική από ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς, χορευτικά zumba και άλλες χοροκινητικές δράσεις, δημιουργικά σκετσάκια για παιδιά κλπ

Στόχος του φεστιβάλ υγείας, που έχει γίνει πλέον θεσμός για την πόλη της Λάρισας, αποτελεί η ενεργή προώθηση στο κοινό της περιοχής της αξίας της πρόληψης και της υγιεινής διαβίωσης, η προβολή όλων των επιμέρους ενεργειών και δράσεων των φορέων που συμμετέχουν και κυρίως η παραγωγή απτών αποτελεσμάτων από την ενεργοποίηση νέων εθελοντών, όπως στην αιμοδοσία, στη δωρεά οργάνων, μυελού των οστών κλπ.

Πρόεδρος φαρμακευτικού συλλόγου Λάρισας, Θάνος Κουτσούκης:"Θεσμός στην Λάρισα το φεστιβάλ υγείας"

Ο πρόεδρος του φαρμακευτικού συλλόγου Λάρισας, Θάνος Κουτσούκης μιλώντας στο Ιατρονέτ αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην μεγάλη σημασία του Φεστιβάλ για την πόλη της Λάρισας αλλά και όλη την Ελλάδα, την σημασία που έχουν οι συμπράξεις και ο εθελοντισμός, αλλά και στην φιλοδοξία να γίνει το φεστιβάλ θεσμός και στην Λάρισα αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Η προαγωγή της αξίας της πρόληψης, του τρόπου διαβίωσης, τα βιωματικά δρώμενα για την παχυσαρκία, το κάπνισμα, τις πρώτες βοήθειες κλπ, συνθέτουν το σημασιακό παζλ του εν λόγω Φεστιβάλ. Η αλληλεγγή επίσης είναι ένα από τα κεντρικά μηνύματα του φεστιβάλ.

Ο κόσμος στην Λάρισα ανταποκρίνεται ολοένα και περισσότερο καθώς το φεστιβάλ έχει γίνει σιγά - σιγά κτήμα των Λαρισαίων. Το κεντρικό μήνυμα του φεστιβάλ, κατά τον κ. Κουτσούκη, είνια ότι "η δύναμη των πολλών σε πολλές περιπτώσεις δίνει αποτελεματικές λύσεις. ο κόσμος έχει την δύναμη για να κάνει το κάτι παραπάνω. Ένα άλλο μήνυμα είναι "να διεκδικούμε ότι καλύτερο για το σύστημα Υγείας και στο τέλος να μπορεί να υπάρξει ένα καλό σύστημα Υγείας και πάνω απ΄όλα ισότιμη πρόσβαση. 

Μιλήσαμε με τον κ. Κοτσούκη και για το συγκεκριμένο θέμα που αφορά τα φάρμακα υψηλού κόστους (ΦΥΚ). Ο πρόεδρος του ΦΣΛ τόνισε ότι δεν πρέπει να γίνεται διαχωρισμός των φαρμάκων με βάση το κόστος αλλά με βάση την θεραπευτική τους προσέγγιση.

"Όλοι οι ασθενείς που έχουν ιατρική περίθαλψη στο σπίτι, πρέπει να έχουν πρόσβαση στα φάρμακα αυτά", είπε. Τόσο χρόνια υπάρχουν τα 37 φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ που είναι πολύ λίγα και που στην Λάρισα είναι μόλις 1.  Σε άλλες περιοχές δεν υπάρχει. "Και μιλάμε για μια τεράστια περιοχή, όπου πρέπει να γίνεται καθημερινή μετακίνηση των ανθρώπων".

Γίνεται κάποια συζήτηση για να δίνονται αυτά τα φάρμακα και από τα ιδιωτικά φαρμακεία. Αξίζει, να δοθεί το μήνυμα ότι κάθε άτομο που χρήζει βοήθεια και συμπαράσταση να την βρίσκει στους συλλόγους ασθενών αλλά και γενικότερα στους φορείς υγείας.

Πρόεδρος του Συλλόγου καρκινοπαθών Λάρισας, Ιωάννα Καραβάνα: "Χρειαζόμαστε ξενώνα, μηχάνημα ακτινοθεραπείας και φάρμακα χαμηλού κόστους"

Για τα προβλήματα των καρκινοπαθών στην  ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας μίλησε στο ιατρονέτ η πρόεδρος του συλλόγου καρκινοπαθών Λάρισας και Μέλος ΔΣ της ΕΛΛΟΚ, δικηγόρος και δημοτική σύμβουλος Ιωάννα Καραβάνα.

Εστίασε κυρίως στα βασικά προβλήματα που αφορούν την μη ύπαρξη λειτουργίας ξενώνα και δομής για τους ασθενείς τελικού σταδίου καθώς η περιοχή είναι τεράστια και καλύπτει την Θεσσαλία και την Στερεά Ελλάδα.

Οι ασθενείς αυτοί δεν μπορούν να μείνουν κάπου παρά μόνο αν πληρώσουν. Παρά το γεγονός ότι εξασφαλίστηκε τελικά η διαμονή σε Αθήνα Θεσσαλονίκη και Πάτρα, Λάρισα μέσα από την ΕΛΛΟΚ, σε συνεργασία με την τράπεζα Πειραιώς, αυτό δεν συμβαίνει στην Λάρισα, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν πολλά κτίρια άδεια.

Ένα άλλο πρόβλημα που αφορά την πρόσβαση στις υπηρεσίες Υγείας, έγκειται στην ακτινοθεραπεία, καθώς υπάρχει 1 μόνο μηχάνημα ακτινοθεραπείας  στον δημόσιο τομέα που είναι δωρεά του Ιδρύματος "Σταύρος Νιάρχος. Το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο παρά το γεγονός ότι ιδιωτικά υπάρχουν αλλά οι ασθενείς δεν δύνανται να πληρώνουν. Η κ. Καραβάνα ανέφερε ότι είναι στα σκαριά η προμήθεια ενός δευτέρου μηχανήματος. 

Για τα φάρμακα χαμηλού κόστους καταγράφονται επίσης μεγάλα προβλήματα. Υπογράμμισε ότι το πρόβλημα ξεκινά από τη βάση που μπορεί να είναι ένα φαρμακείο και φτάνει στην κορυφή όποια και να είναι αυτή. 

Το Πάσχα μάλιστα προέκυψε ένα μεγάλο πρόβλημα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της πόλης με τις ελλείψεις που τελικά καλύφθηκαν από εισαγωγές. Πάντως μέχρι τον Ιούνιο, όπως τόνισε η κ. Καραβάνα, υπάρχει σοβαρό θέμα. Υπάρχουν μάλιστα ασθενείς από την Λάρισα που κάνουν θεραπεία στην Θεσσαλονίκη και δεν υπάρχουν φάρμακα. 

"Είναι δυνατόν να μην ξέρει ο/η ασθενής που κυκλοφορούν τα φάρμακά του;", διερωτάται η κ. Καραβάνα. "Χρειάζομαστε άμεσα 2ο μηχάνημα ακτινοθεραπείας, επανέλαβε η η πρόεδρος του συλλόγου καρκινοπαθών Λάρισας.

Οι εκδηλώσεις στην κεντρική πλατεία της Λάρισας συνεζονται με μεγάλη συμμετοχή του κόσμου και κορυφώνονται την Κυριακή 25 Μαίου.

Περισσότερες πληροφορίες για το "Μαζί μια αγκαλιά" πατήστε Εδώ

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Άνδρες: Η υπογονιμότητα συνδέεται με αυξημένη θνησιμότητα;
ΕΟΠΥΥ: Από αύριο 139.000 ασθενείς μπορούν να λαμβάνουν φάρμακα στο σπίτι τους
Ημέρα του Πατέρα 2025: 10 λόγοι για να κάνεις αγκαλιά τον μπαμπά σου