Στέφανος Κοτζαμάνης
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι ασφαλιστικές εταιρείες, προειδοποιώντας πως αν δεν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα στον κλάδο υγείας, τότε η συγκεκριμένη αγορά δεν θα αργήσει να βρεθεί προ αδιεξόδου.
Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου σήμερα είναι έντονα ζημιογόνες όλες οι κατηγορίες των ασφαλιστικών συμβολαίων (όχι μόνο τα ισόβιας κάλυψης) και πως αν συνεχιστεί η τρέχουσα κατάσταση, που θέλει τις αυξήσεις των τιμολογίων να είναι χαμηλότερες από το ποσοστό αύξησης του κόστους, τότε πέρα από τις λογιστικές ζημιές θα προκύψει και ανάγκη για πρόσθετα αποθεματικά που υπολογίζονται γύρω στα πέντε δισ. ευρώ!
«Το πρόβλημα εστιάζεται στο ότι ενώ προχωρούμε σε μια αύξηση τιμολογίων μήπως και περιορίσουμε τις ζημιές, διαπιστώνουμε την επόμενη χρονιά ότι το κόστος μας έχει αυξηθεί με τον ίδιο ή και μεγαλύτερο ρυθμό.
Αντιλαμβανόμαστε ότι αυτή η κατάσταση οδηγεί σε αδιέξοδο: Ούτε και εμείς μπορούμε να ανεβάζουμε συνεχώς τα τιμολόγια γιατί δεν τα αντέχουν οι πελάτες μας, αλλά ούτε και διατεθειμένοι είναι οι μέτοχοί μας να υφίστανται ζημιές και να βλέπουν τις εταιρείες τους να καίνε συνεχώς εποπτικά κεφάλαια.
Είναι προφανές ότι αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, άλλες ασφαλιστικές εταιρείες θα μειώσουν τις παροχές τους και άλλες θα εγκαταλείψουν τον κλάδο», αναφέρει χαρακτηριστικά άλλος διευθύνων σύμβουλος μεγάλης ασφαλιστικής εταιρείας.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΑΕΕ Αλέξανδρο Σαρρηγεωργίου, η Πολιτεία καλείται να βρει λύση. Από τη μια πλευρά, οι πελάτες μας όχι μόνο δεν απαλλάσσονται φορολογικά για τα ασφάλιστρα που καταβάλλουν, αλλά επιπλέον επιβαρύνονται και με φόρο ασφαλίστρων 15%.
Επίσης, θα πρέπει να γίνουν πολλά πράγματα προκειμένου να μειωθεί το κόστος με το οποίο επιβαρύνονται οι ασφαλιστικές εταιρείες από τις κλινικές. Χρειάζεται μια δέσμη από μέτρα, που θα μπορούσαν -μεταξύ άλλων- να περιλαμβάνουν την υιοθέτηση των DRGs (Diagnosis Related Groups) και την ταχεία διευκόλυνση για την αύξηση της προσφοράς κλινών στην Αττική, τόσο από νέους επενδυτές όσο και μέσα από ΣΔΙΤ με τις ασφαλιστικές εταιρείες.
Αν σε αυτό το περιβάλλον, η Πολιτεία καταλήξει ότι για όλα έφταιγε ο δείκτης της ICAP και τον αντικαταστήσουμε με κάποιον “βολικότερο”, τότε θα μιλάμε για μια αντιμετώπιση του προβλήματος… ala Greca».
Συζητάμε με την κυβέρνηση αλλά…
Όπως δήλωσε στο πλαίσιο του 25ου διεθνούς ασφαλιστικού και αντασφαλιστικού συνεδρίου στην Ύδρα ο Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, η κυβέρνηση κατά τα τελευταία έξι χρόνια έχει βελτιώσει σε σημαντικό βαθμό την οικονομία, αντιλαμβάνεται το ασφαλιστικό κενό που πρέπει να καλυφθεί στην ελληνική κοινωνία και έχει πάρει ορισμένα μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση, όπως π.χ. τα φορολογικά κίνητρα για την περιουσία, που ώθησαν 300.000 ιδιοκτήτες κατοικιών να τις ασφαλίσουν, με αποτέλεσμα, το ποσοστό των καλυμμένων κατοικιών να αυξηθεί από το 15% στο 19%, όταν όμως στην Ισπανία είναι 86%.
Ωστόσο, αυτή η σταδιακή στροφή της Πολιτείας που αρχίζει να συνειδητοποιεί πως πρέπει να χρησιμοποιήσει και την ιδιωτική ασφάλιση -και αυτό αντιλαμβάνομαι ότι χρειάζεται αρκετό πολιτικό χρόνο- υπάρχουν ανεξάρτητες μεταβλητές που μας πιέζουν όπως το δημογραφικό, το κόστος της υγείας και οι φυσικές καταστροφές, μέτωπο στο οποίο αν συμβεί κάτι το ατυχές, θα βρεθούμε εντελώς απροετοίμαστοι.
Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί ο τρόπος με τον οποίο θα καλυφθούν έναντι φυσικών καταστροφών και οι μη ασφαλίσιμοι κίνδυνοι. Εκεί η Πολιτεία θα κληθεί να συμμετάσχει στο κόστος και θα πρέπει να δούμε το πώς και αν αυτό θα «μεταφραστεί» στον Προϋπολογισμό.
Πηγές:
euro2day
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ακύρωση συνάντησης μέχρι νεωτέρας
Oι 50 γίγαντες του φαρμάκου
Πνιγμοί στη θάλασσα: 3,6 ανά 100.000 πληθυσμού, στην Ελλάδα