Νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Nutrition Association, διαπίστωσε ότι η κατανάλωση περίπου δύο μερίδων μάνγκο ημερησίως για δύο εβδομάδες (330 γρ., περίπου 1,5 φλιτζάνι) μείωσε σημαντικά αρκετές βραχυπρόθεσμες μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης, καθώς και τη συνολική και την LDL χοληστερόλη νηστείας σε υγιείς μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.
Η μελέτη, η οποία διεξήχθη από ερευνητές του University of California, έδειξε μετρήσιμες βελτιώσεις σε βασικούς δείκτες υγείας της καρδιάς. Δύο ώρες μετά την κατανάλωση μάνγκο, η συστολική αρτηριακή πίεση των γυναικών σε ύπτια θέση μειώθηκε κατά περίπου 6 μονάδες (6,3 mmHG) και υπήρξε μείωση 2,3 mmHG στη μέση αρτηριακή πίεση. Επιπλέον, η κατανάλωση μάνγκο κάθε μέρα για δύο εβδομάδες μείωσε τη συνολική χοληστερόλη κατά σχεδόν 13 μονάδες (12,9 mg/dl) ενώ η LDL χοληστερόλη μειώθηκε κατά περίπου 13 μονάδες (12,6 mg/dl).
Στη μελέτη συμμετείχαν 24 γενικά υγιείς γυναίκες ηλικίας 50-70 ετών με υπερβολικό βάρος ή παχυσαρκία (ΔΜΣ 25-40). Πριν από την έναρξη της μελέτης, οι ερευνητές ζήτησαν από τις συμμετέχουσες να απέχουν από την κατανάλωση μάνγκο, με την κατανάλωσή τους να ξεκινά από τη δεύτερη επίσκεψη. Σε διάστημα δύο εβδομάδων, οι συμμετέχουσες 'εκαναν τρεις επισκέψεις στο εργαστήριο με διαφορά τουλάχιστον 48 ωρών. Στην πρώτη επίσκεψη, οι ερευνητές συνέλεξαν βασικές μετρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των σωματικών μετρήσεων, της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης νηστείας, με επαναληπτικές εξετάσεις στη μία και στις δύο ώρες. Η κατανάλωση μάνγκο ξεκίνησε κατά τη διάρκεια της δεύτερης επίσκεψης, χρησιμοποιώντας το ίδιο πρόγραμμα δοκιμών. Στη συνέχεια, οι συμμετέχουσες έτρωγαν 330 γραμμάρια μάνγκο καθημερινά - χωρισμένα σε πρωινές και βραδινές μερίδες - μέχρι την τρίτη επίσκεψη, κατά την οποία επαναλήφθηκε το πρωτόκολλο δοκιμών.
Η Δρ. Roberta Holt, Αναπληρώτρια Ερευνήτρια, Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Ντέιβις είπε ότι αυτή η μελέτη δείχνει ότι ακόμη και βραχυπρόθεσμες αλλαγές - όπως η κατανάλωση φρέσκων μάνγκο καθημερινά - μπορούν να έχουν μετρήσιμο αντίκτυπο στον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων σε ορισμένους πληθυσμούς.
Μια μικρότερη μελέτη με έξι συμμετέχουσες από την αρχική μελέτη, εξέτασε περαιτέρω τις επιδράσεις των μάνγκο στον μεταβολισμό της γλυκόζης. Σε τρεις επισκέψεις στο εργαστήριο, οι συμμετέχουσες υποβλήθηκαν πρώτα σε βασικές εξετάσεις γλυκόζης αίματος. Στη δεύτερη επίσκεψη, κατανάλωσαν 330 γραμμάρια μάνγκο, με τις εξετάσεις να πραγματοποιούνται στη μία και στις δύο ώρες. Στην τρίτη επίσκεψη, κατανάλωσαν 83 γραμμάρια λευκό ψωμί. Τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα αυξήθηκαν σημαντικά λιγότερο μετά την κατανάλωση μάνγκο από ό,τι μετά την κατανάλωση λευκού ψωμιού. Τα επίπεδα ινσουλίνης ανταποκρίθηκαν επίσης πιο ευνοϊκά στο μάνγκο, φτάνοντας στο μέγιστο και μειώνοντάς τα γρήγορα, ενώ παρέμειναν υψηλά δύο ώρες μετά την κατανάλωση λευκού ψωμιού.
«Αυτά τα αποτελέσματα βασίζονται σε αυξανόμενες ενδείξεις ότι τα μάνγκο μπορούν να υποστηρίξουν τόσο την καρδιαγγειακή όσο και τη μεταβολική υγεία», λέει η Δρ. Χολτ.
Τα φρούτα που είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, όπως το μάνγκο, μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην υποστήριξη της καρδιαγγειακής και μεταβολικής υγείας, ιδιαίτερα για τις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.
Πηγές:
Journal of the American Nutrition Association
Ειδήσεις υγείας σήμερα
SOS από Λαρισαίο γιατρό για τα πατίνια: ''Κάθε μέρα στην εφημερία βλέπουμε τραυματισμένα παιδιά''
Ο ΙΣΑ ζητεί την παρέμβαση του Εισαγγελέα για παράνομες ιατρικές πράξεις και αντιποίηση του ιατρικού επαγγέλματος
Καταγγελία κατά Οφθαλμιάτρων για αντιδεοντολογική προβολή