Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι υπάρχει μια καλύτερη επιλογή από την καθημερινή λήψη ασπιρίνης για την προστασία των καρδιοπαθών με stent από επικίνδυνους θρόμβους αίματος.
Μια κατηγορία φαρμάκων που ονομάζονται P2Y12 αναστολείς, η οποία περιλαμβάνει την τικαγρελόρη και την κλοπιδογρέλη, θα μπορούσε να είναι πιο αποτελεσματική από τη χαμηλή δόση ασπιρίνης στην πρόληψη καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στις 4 Ιουνίου στο The BMJ.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι λήπτες stent στους οποίους είχε συνταγογραφηθεί μακροχρόνια θεραπεία με αναστολέα P2Y12 είχαν 23% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου που σχετίζεται με την καρδιά, καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου σε σύγκριση με εκείνους που έλαβαν ασπιρίνη.
Αυτό σημαίνει ότι ένας θάνατος, μια καρδιακή προσβολή ή ένα εγκεφαλικό επεισόδιο θα μπορούσε να αποτραπεί για κάθε 46 άτομα που λαμβάνουν αναστολέα P2Y12 αντί για ασπιρίνη, ανέφεραν οι ερευνητές.
Αυτά τα φάρμακα δρουν αναστέλλοντας έναν υποδοχέα στην επιφάνεια των αιμοπεταλίων, των κυττάρων του αίματος που είναι υπεύθυνα για τη δημιουργία θρόμβων. Αυτό κάνει τα αιμοπετάλια λιγότερο κολλώδη, μειώνοντας την ικανότητά τους να συσσωματώνονται.
Οι αναστολείς P2Y12 «μείωσαν την πενταετή συχνότητα εμφάνισης καρδιαγγειακού θανάτου, εμφράγματος του μυοκαρδίου ή εγκεφαλικού επεισοδίου και ένα καθαρό σύνθετο αποτέλεσμα που περιελάμβανε τόσο μείζονα ισχαιμικά επεισόδια όσο και μείζονα αιμορραγία σε σύγκριση με την ασπιρίνη», κατέληξε η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Δρ. Marco Valgimigli, αναπληρωτή επικεφαλής καρδιολογίας στο Ινστιτούτο Cardiocentro Ticino στο Λουγκάνο της Ελβετίας.
Τα άτομα με στένωση ή απόφραξη της καρδιακής αρτηρίας συχνά αντιμετωπίζονται από γιατρούς που ανοίγουν ξανά την αρτηρία και στη συνέχεια τοποθετούν ένα στεντ στο εσωτερικό της για να τη διατηρήσουν ανοιχτή.
Μετά από αυτή τη διαδικασία, στους ασθενείς χορηγούνται αναστολείς P2Y12 και ασπιρίνη ως διπλή θεραπεία για την πρόληψη του σχηματισμού θρόμβου αίματος στο νεοτοποθετημένο stent.
Μετά από αρκετούς μήνες, οι ασθενείς συνήθως μεταβαίνουν από αυτή τη διπλή θεραπεία σε ισόβια ασπιρίνη, αλλά ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι οι αναστολείς PY212 μπορεί να είναι ακόμη καλύτεροι στην πρόληψη μελλοντικών καρδιακών προβλημάτων.
Για τη μελέτη αυτή, οι ερευνητές συγκέντρωσαν δεδομένα από πέντε προηγούμενες κλινικές δοκιμές στις οποίες συμμετείχαν περισσότεροι από 16.000 ασθενείς με μέσο όρο ηλικίας 65 ετών.
Σε αυτούς τους ασθενείς ανατέθηκε να λάβουν είτε κλοπιδογρέλη, τικαγρελόρη ή ασπιρίνη μετά την ολοκλήρωση της διπλής αντιπηκτικής αγωγής για το νέο τους stent.
Μετά από μια μέση παρακολούθηση τεσσάρων ετών, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι αναστολείς P2Y12 αποδείχθηκαν πιο ωφέλιμοι από την καθημερινή ασπιρίνη με περίπου τον ίδιο κίνδυνο αιμορραγίας.
Τα οφέλη προήλθαν σε μεγάλο βαθμό από τα χαμηλότερα ποσοστά καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου, σημείωσαν οι ερευνητές. Ο θάνατος από οποιαδήποτε αιτία, ο θάνατος που σχετίζεται με την καρδιά και οι θρόμβοι στεντ ήταν παρόμοιοι μεταξύ των ομάδων P2Y12 και ασπιρίνης.
Ένα συνοδευτικό άρθρο από Βρετανούς ερευνητές συμφώνησε ότι η μελέτη δείχνει όφελος από τα αντιαιμοπεταλικά φάρμακα, αλλά υποστήριξε ότι είναι πολύ νωρίς για να αρχίσουν οι άνθρωποι να αλλάζουν τη θεραπεία -από την ασπιρίνη.
Απαιτείται περισσότερη έρευνα σχετικά με τη μακροπρόθεσμη αποτελεσματικότητα και ασφάλεια των φαρμάκων σε σύγκριση με την ασπιρίνη, πρόσθεσαν οι συντάκτες.
«Η μεσοπρόθεσμη αποτελεσματικότητα δεν παρατείνεται απαραίτητα δια βίου, που είναι η διάρκεια που συμβουλεύουμε τους ασθενείς να συνεχίσουν αυτά τα φάρμακα», ανέφερε το άρθρο.
Πηγές:
The BMJ.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
''Δώσε αίμα, δώσε ελπίδα: Μαζί σώζουμε ζωές''
Αλκοόλ και στυτική δυσλειτουργία: Πώς συνδέονται;
Από τη βελόνα στη ζωή: Όσα δεν σου είπε ποτέ κανείς για την εμπειρία της αιμοδοσίας