Μετά από τρεις ημέρες διαλόγου, καινοτόμων προσεγγίσεων και συνεχιζόμενης εκπαίδευσης ολοκληρώθηκε το 50ό Διεθνές Συνέδριο Ηλεκτροκαρδιολογίας, που διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη από την International Society of Holter and Non-Invasive Electrocardiology (ISHNE), την International Society of Electrocardiology (ISE), την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, και τον  Ιατρικό Σύλλογο Κύπρου, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.

Το συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε από τις 30 Μαΐου έως την 1η Ιουνίου 2025, συγκέντρωσε περισσότερους από 350 συμμετέχοντες από όλο τον κόσμο, επιβεβαιώνοντας τη θέση του ως ένα από τα κορυφαία διεθνή φόρα για την ηγεσία σκέψης στην Ηλεκτροκαρδιολογία. Με την υποστήριξη και της Ομάδας Εργασίας Νέων Καρδιολόγων της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, του Επιστημονικού Συλλόγου Φοιτητών Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (SSHMS), αλλά και του Δήμου Θεσσαλονίκης και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, η φετινή εκδήλωση ξεπέρασε τις προσδοκίες τόσο σε επιστημονικό βάθος όσο και σε διεθνή συμμετοχή.

Υπό την καθοδήγηση του Καθηγητή Βασιλείου Βασιλικού, Προέδρου του Συνεδρίου και Προέδρου της ISHNE, το συνέδριο πραγματοποιήθηκε με ένα τολμηρά καινοτόμο πρόγραμμα που διεύρυνε τους ορίζοντες της παραδοσιακής ηλεκτροκαρδιολογίας. Περισσότεροι από 60 διεθνώς αναγνωρισμένοι ομιλητές από κορυφαία Πανεπιστήμια της Ευρώπης, ΗΠΑ, Καναδά, Ιαπωνίας, Νότιας Αμερικής, (μεταξύ των οποίων και η Πρόεδρος της Αμερικανικής Εταιρείας Αρρυθμιών – Heart Rhythm Society), πρωτοπόροι στους τομείς τους, παρουσίασαν κεντρικές ομιλίες και εξειδικευμένες συνεδρίες σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, συμπεριλαμβανομένων:

Εξελίξεις στην ηλεκτροκαρδιολογία, ηλεκτροφυσιολογία και καρδιογενετική.

Το μέλλον της ψηφιακής υγείας και της τεχνητής νοημοσύνης στην καρδιολογία.

Ισότητα και γεωγραφικές ανισότητες στην καρδιαγγειακή φροντίδα.

Η αναδυόμενη σημασία της εκπαίδευσης και της εμπλοκής των ασθενών.

Ένα χαρακτηριστικό της φετινής εκδήλωσης ήταν η δέσμευσή της στην εκπαίδευση και την ενδυνάμωση. Τα Εργαστήρια ΗΚΓ και Βηματοδότησης έλαβαν εξαιρετικά θετικά σχόλια για το πρακτικό και κλινικά σχετικό περιεχόμενό τους, ενώ το Εργαστήριο Συναισθηματικής Ανθεκτικότητας, που συντονίστηκε από την κοινότητα ISHNE Young, παρείχε έναν ασφαλή και υποστηρικτικό χώρο για την αντιμετώπιση των ψυχολογικών προκλήσεων της κλινικής πρακτικής. Αυτές οι συνεδρίες ενσάρκωσαν την εστίαση του Συνεδρίου όχι μόνο στην αιχμή της επιστήμης αλλά και στην ανθρώπινη πλευρά της υγειονομικής περίθαλψης.

Οι νέοι επιστήμονες συμμετείχαν περαιτέρω μέσω ενός Διαγωνισμού Περιλήψεων (με τις αποδεκτές περιλήψεις να δημοσιεύονται στο Journal of Electrocardiology) και ενός Βραβείου Νέου Ερευνητή, ενισχύοντας τη δέσμευση της ISHNE να αναδείξει την επόμενη γενιά στην καρδιαγγειακή επιστήμη. Το Στρογγυλό Τραπέζι «Συζητήστε με τους πρωτοπόρους» δημιούργησε μια μοναδική ευκαιρία για διάλογο μεταξύ καρδιολόγων στην αρχή της καριέρας τους και καταξιωμένων ηγετών, προωθώντας μια κουλτούρα καθοδήγησης και ανάπτυξης.

Η Οργανωτική Επιτροπή εκφράζει τις εγκάρδιες ευχαριστίες της σε όλους τους συμμετέχοντες, ομιλητές, συνεργάτες και υποστηρικτές που συνέβαλαν στην ηχηρή επιτυχία του Συνεδρίου.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
''Δώσε αίμα, δώσε ελπίδα: Μαζί σώζουμε ζωές''
Αλκοόλ και στυτική δυσλειτουργία: Πώς συνδέονται;
Από τη βελόνα στη ζωή: Όσα δεν σου είπε ποτέ κανείς για την εμπειρία της αιμοδοσίας