Διαβάζοντας ένα απλό καρδιογράφημα και χρησιμοποιώντας την Τεχνητή Νοημοσύνη, ο καρδιολόγος μπορεί να προβλέψει με αξιοσημείωτη ακρίβεια τον κίνδυνο να εμφανίσει ο ασθενής του κολπική μαρμαρυγή ή καρδιακή ανεπάρκεια. Τα δεδομένα μπορούν να αντληθούν και με τηλεπαρακολούθηση, από αξιόπιστες μετρήσεις που κάνει μόνος του ο ασθενής, χρησιμοποιώντας το smartwatch του.

Ευφυείς αλγόριθμοι έρχονται να αλλάξουν άρδην το τοπίο στην Καρδιολογία, φέρνοντας επανάσταση και στην πρόβλεψη καρδιακών συμβαμάτων. Καινοτόμες εφαρμογές που βρίσκονται σε ερευνητικό στάδιο ή έχουν περάσει ήδη στην κλινική πράξη θα παρουσιαστούν, μεταξύ άλλων, στο πλαίσιο του 50ού Διεθνούς Συνεδρίου Ηλεκτροκαρδιολογίας (50th International Congress on Electrocardiology - ICE), το οποίο επιστρέφει στην Ελλάδα μετά από 18 χρόνια, αυτή τη φορά στη Θεσσαλονίκη.

Μιλώντας στο iatronet.gr, ο καθηγητής Καρδιολογίας στο ΑΠΘ και πρόεδρος της Διεθνούς Επιστημονικής Ένωσης για τη μελέτη του Holter και της Μη Επεμβατικής Ηλεκτροκαρδιολογίας (ISHNE), Βασίλης Βασιλικός (φωτογραφία), αναφέρεται στις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα των αρρυθμιών και του καρδιογραφήματος, ενώ κάνει έναν απολογισμό της διετούς θητείας του στο "τιμόνι" του διεθνούς οργανισμού, λίγες μέρες πριν παραδώσει τη "σκυτάλη" στον Καναδό διάδοχό του.

Η Τεχνητή Νοημοσύνη στην πρόβλεψη αρρυθμιών

Η Τεχνητή Νοημοσύνη, η οποία εδώ και πολλά χρόνια έχει συμβάλλει καθοριστικά στη βελτίωση της διάγνωσης αρρυθμιών, έρχεται σήμερα να συνεισφέρει στην πρόβλεψη καρδιακών συμβαμάτων.

"Από ένα απλό καρδιογράφημα μπορούμε να προβλέψουμε σήμερα αν κάποιος θα πάθει κολπική μαρμαρυγή ή καρδιακή ανεπάρκεια", αναφέρει ο κ. Βασιλικός, προσθέτοντας: "Τέτοιους αλγόριθμους έχουμε κάνει κι εμείς, αλλά στο εξωτερικό, λόγω μεγαλύτερου όγκου δεδομένων, έχουν εξελιχθεί περισσότερο. Σήμερα έχουμε ικανότητα πρόβλεψης μιας τέτοιας εξέλιξης στα επόμενα 1 ως 2 χρόνια, με ποσοστά ακρίβειας 70% ως 80%".

Ακόμη, αλγόριθμος ΑΙ δημιουργεί το ψηφιακό δίδυμο του ασθενή σε τρισδιάστατη μορφή, δίνοντας ακριβείς πληροφορίες στον καρδιολόγο για το σημείο όπου θα κάνει καυτηριασμό.

Σε διαγωνισμό επιστημονικών εργασιών νέων ερευνητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που περιλαμβάνεται στις εργασίες του συνεδρίου, οι περισσότερες συμμετοχές βασίζονται στην Τεχνητή Νοημοσύνη και στις λύσεις που προσφέρει στην ηλεκτροκαρδιολογία. Μεταξύ αυτών, και μια εργασία από τη Γ' Καρδιολογική Κλινική του ΑΠΘ, την οποία διευθύνει ο καθηγητής, η οποία επιχειρεί να προβλέψει την εξέλιξη ενός ασθενή με διαγνωσμένη καρδιακή ανεπάρκεια.

"Έξυπνα ρολόγια", λύσεις και προβληματισμοί

Ειδική ενότητα του συνεδρίου θα ασχοληθεί με τις φορετές συσκευές (wearables) που ενσωματώνουν μια σειρά από αισθητήρες παρακολούθησης ζωτικών λειτουργιών του κατόχου, με πιο διαδεδομένα τα smartwatches.

"Κάποιες εταιρίες έχουν πάρει πιστοποίηση για μοντέλα τους και οι μετρήσεις τους είναι πάρα πολύ αξιόπιστες αν γίνονται με τον σωστό τρόπο", επισημαίνει ο καθηγητής, προσθέτοντας πως τουλάχιστον δύο μεγάλες μελέτες χρησιμοποίησαν ρολόγια συγκεκριμένων brands για την καταγραφή καρδιογραφημάτων και την πιθανή ανίχνευση κολπικής μαρμαρυγής.

"Ο αλγόριθμος λέει πως έχεις μαρμαρυγή, αλλά για νομικούς λόγους δεν σου δίνει οδηγίες και σε παραπέμπει στο γιατρό. Πολλές φορές ασθενείς μας στέλνουν τα δεδομένα και μπορούμε να καταλάβουμε από αυτά, δίνοντας τις κατάλληλες οδηγίες", σημειώνει.

Όπως διευκρινίζει, ωστόσο, η συγκεκριμένη τεχνολογία, που μπορεί να είναι πολύτιμη για κάποιους χρήστες, μπορεί να δυσκολέψει άλλους. "Υπάρχουν διαφορετικοί χαρακτήρες ασθενών. Κάποιοι έχουν τεχνοφοβία, ενώ κάποιοι άλλοι δεν μπορούν να διαχειριστούν σωστά την πολλή πληροφορία. Έχουμε και ένα session με ψυχολόγους που έχουν δουλέψει πάνω σε αυτό, οι οποίοι θα αναφερθούν στο πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τους ασθενείς να χρησιμοποιούν σωστά αυτά τα χρήσιμα εργαλεία".

Το συνέδριο

Το συνέδριο, που ξεκινά την Παρασκευή, 30 Μαΐου και ολοκληρώνεται την Κυριακή, 1 Ιουνίου 2025, διοργανώνεται από την Διεθνή Επιστημονική Ένωση για τη μελέτη του Holter και της Μη Επεμβατικής Ηλεκτροκαρδιολογίας (ISHNE) και την Διεθνή Ένωση Ηλεκτροκαρδιολογίας (ISE), σε συνεργασία με την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία και τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο.

Μεταξύ των 150 ομιλητών -εκ των οποίων οι 70 από το εξωτερικό - περιλαμβάνεται η αφρόκρεμα της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας στην ηλεκτροκαρδιολογία και τις καρδιακές αρρυθμίες. Οι πρόεδροι της Παγκόσμιας, της Αμερικανικής και της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Αρρυθμιών, συγγραφείς κατευθυντήριων οδηγιών, experts στη διάγνωση και θεραπεία καρδιακών συμβαμάτων και στην χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης στον συγκεκριμένο τομέα, θα βρεθούν στη Θεσσαλονίκη για το συνέδριο, καλύπτοντας μάλιστα οι ίδιοι τα έξοδα μετάβασης.

Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται στρογγυλά τραπέζια και workshops, με τη μορφή ελεύθερων συζητήσεων, για μια σειρά ζητημάτων, όπως ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος αθλητών, ή το burnout και τα προβλήματα των νέων καρδιολόγων.

Αλλαγή "σκυτάλης"

Στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου θα γίνει και η αλλαγή "σκυτάλης" στην προεδρία της Διεθνούς Επιστημονικής Ένωσης για τη μελέτη του Holter και της Μη Επεμβατικής Ηλεκτροκαρδιολογίας (ISHNE), με τον Έλληνα καθηγητή να παραδίδει σε συνάδελφό του από τον Καναδά.

Κάνοντας έναν απολογισμό πεπραγμένων της διετούς θητείας του, ο κ. Βασιλικός αναφέρει, ενδεικτικά, την οργανωτική ανασυγκρότηση, τη δημιουργία νέου website, αλλά και την ηλικιακή ανανέωση, με την ίδρυση ένωσης για τους νέους καρδιολόγους. Διοργανώθηκαν κοινές εκδηλώσεις με μεγάλες επιστημονικές εταιρείες για ανταλλαγή εμπειριών, καθώς και δύο διεθνή webinars με θέματα, αντίστοιχα, τη συμβολή της Τεχνητής Νοημοσύνης στο ηλεκτροκαρδιογράφημα και την τηλεπαρακολούθηση ασθενών με φορετές συσκευές.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΣΦΕΕ: Υπέρ του Ψηφίσματος της Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας για τις Σπάνιες Παθήσεις
Άδωνις Γεωργιάδης: Προς νέο ρεκόρ μεταμοσχεύσεων το 2025
Μητέρα μετά τα 50: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για να κάνετε το όνειρό σας πραγματικότητα με ασφάλεια