Η ενδορραχιαία ένεση κυττάρων CAR-T που στοχεύουν 2 ογκογόνα αντιγόνα μείωσε την ανάπτυξη γλοιοβλαστωμάτων σε δύο τρίτα των ασθενών σε μια μελέτη φάσης 1. Τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Ογκολογίας (ASCO) και δημοσιεύθηκαν στο Nature Medicine

Το γλοιοβλάστωμα είναι ένας από τους πιο κακοήθεις καρκίνους. Μετά τη διάγνωση, οι ασθενείς έχουν μέση επιβίωση μόλις 6 έως 10 μήνες και μέχρι σήμερα δεν υπάρχει θεραπεία που να μπορεί να παρατείνει τη διάρκεια ζωής.

Η θεραπεία με CAR-T κύτταρα, η οποία επιτυγχάνει μακροχρόνια ύφεση σε περιπτώσεις λευχαιμίας και λεμφώματος, θεωρείται μια πιθανή νέα θεραπευτική προσέγγιση, καθώς τα κύτταρα μπορούν να διεισδύσουν στον όγκο μετά την ένεση στον εγκεφαλονωτιαίο υγρό.

Προκειμένου να μπορούν να αναγνωρίσουν και να επιτεθούν στα καρκινικά κύτταρα, πρέπει να εξοπλιστούν στο εργαστήριο με έναν κατάλληλο χιμαιρικό υποδοχέα αντιγόνου (CAR).

Ερευνητές του Massachusetts General Hospital στη Βοστώνη πέτυχαν πέρυσι σε μια μελέτη φάσης 1 ευνοϊκά αποτελέσματα με CAR-T κύτταρα που αναγνωρίζουν την παραλλαγή III του υποδοχέα του επιδερμικού αυξητικού παράγοντα (EGFR) στα καρκινικά κύτταρα.

Δεδομένου ότι αυτό το αντιγόνο δεν παράγεται κανονικά από τα εγκεφαλικά κύτταρα, οι παράπλευρες βλάβες παρέμειναν περιορισμένες.

Μια ομάδα με επικεφαλής τον Donald O’Rourke από το Abramson Cancer Center στη Φιλαδέλφεια εξόπλισε τα CAR-T κύτταρα με 2 CAR. Εκτός από το επιτόπιο 806 του EGFR, αυτό ήταν ο υποδοχέας ιντερλευκίνης-13 άλφα 2 (IL-13Rα2). Και οι δύο υποδοχείς εκφράζονται κατά προτίμηση από τα κύτταρα του γλοιοβλαστώματος: το επιτόπιο 806 του EGFR σε περίπου 50-60 % και το IL-13Rα2 σε περίπου 50-75 %. Τα δισθενή CAR-T κύτταρα έχουν ως στόχο να διασφαλίσουν ότι δεν θα παραβλεφθεί κανένα καρκινικό κύτταρο.

Η ομάδα παρουσίασε τα πρώτα αποτελέσματα πέρυσι στο "Nature Medicine". Σε όλους τους ασθενείς, η θεραπεία πραγματοποιήθηκε μετά την εκτομή του όγκου, η οποία σπάνια είναι πλήρως επιτυχής και, σύμφωνα με την εμπειρία, δεν μπορεί να θεραπεύσει τον καρκίνο.

Στους πρώτους 6 ασθενείς, μετά τη θεραπεία με CAR-T κύτταρα, παρατηρήθηκε μείωση του όγκου στη μαγνητική τομογραφία (MRT).

Ένα σύνδρομο νευροτοξικότητας που σχετίζεται με τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος (ICANS), το οποίο είναι γνωστό από άλλες θεραπείες με CAR-T κύτταρα, μπόρεσε να ανακουφιστεί με υψηλή δόση δεξαμεθαζόνης και ανακινρά. Μόνο ένας ασθενής ανέπτυξε τοξικότητα που περιορίζει τη δόση με ανορεξία βαθμού 3, γενικευμένη μυϊκή αδυναμία και κόπωση.

Μέχρι στιγμής, η ομάδα έχει θεραπεύσει 18 ασθενείς. Δεν έχουν εμφανιστεί άλλες τοξικότητες που να περιορίζουν τη δόση. Ωστόσο, όλοι οι ασθενείς παρουσίασαν νευροτοξικότητα, η οποία έγινε εμφανής ήδη τις πρώτες ημέρες και διαφέρει έτσι από το τυπικό ICANS. Ο O'Rourke την ερμηνεύει, όπως και το σύνδρομο απελευθέρωσης κυτοκινών, ως άμεση συνέπεια της επίθεσης στον όγκο.

Σε 8 από τους 13 ασθενείς, ο όγκος είχε διάμετρο τουλάχιστον ενός εκατοστού πριν από τη θεραπεία με CAR-T κύτταρα. Σύμφωνα με τον O'Rourke, σε όλους αυτούς τους ασθενείς παρατηρήθηκε μείωση του όγκου σε μια μαγνητική τομογραφία ελέγχου που πραγματοποιήθηκε 28 ημέρες μετά τη θεραπεία. Στους περισσότερους ασθενείς, ο καρκίνος επανεμφανίστηκε τους επόμενους μήνες. Η μέση επιβίωση χωρίς εξέλιξη της νόσου ήταν μόνο 1,9 μήνες για το σύνολο της ομάδας.

Ωστόσο, σε άλλους ασθενείς ο όγκος σταμάτησε να αναπτύσσεται προς το παρόν. Ένας ασθενής δεν παρουσιάζει νέα ανάπτυξη του όγκου για περισσότερο από 16 μήνες, κάτι που είναι πολύ ασυνήθιστο για το γλοιοβλάστωμα. Σε αυτόν τον ασθενή βρέθηκαν πρόσφατα ζωντανά CAR-T κύτταρα στον εγκεφαλονωτιαίο υγρό, κάτι που, σύμφωνα με τον O'Rourke, όπως και το σύνδρομο απελευθέρωσης κυτοκινών, υποδηλώνει μια συνεχιζόμενη επίθεση στα καρκινικά κύτταρα.

Συνολικά, από τους 7 ασθενείς των οποίων η θεραπεία έχει ολοκληρωθεί πριν από περισσότερο από 12 μήνες, 3 είναι ακόμη ζωντανοί. Η μέση συνολική επιβίωση δεν είχε ακόμη επιτευχθεί σε ολόκληρη την ομάδα μετά από 8,1 μήνες.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Νέα προσέγγιση στην αντιμετώπιση του καρκίνου των ωοθηκών
Ακύρωση συνάντησης μέχρι νεωτέρας
Oι 50 γίγαντες του φαρμάκου