Περίπου το 40% των καπνιστών παρουσιάζει περιορισμούς στις καθημερινές του δραστηριότητες. Μια νέα αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό "Tobacco Control" δείχνει πόσο ποικίλα είναι τα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με την κατανάλωση τσιγάρων.

"Συνολικά, τα στοιχεία δείχνουν ότι το 40% των καπνιστών παρουσιάζουν λειτουργικές περιορισμούς σε διαφορετικό βαθμό", εκτιμά η ερευνητική ομάδα.

Για το σκοπό αυτό, οι επιστήμονες ανέλυσαν τα δεδομένα 150.220 ατόμων από την αμερικανική Εθνική Έρευνα Υγείας για την περίοδο από το 2019 έως και το 2023, σύμφωνα με το γερμανικό ιατρικό περιοδικό "Deutsches Ärzteblatt" σχετικά με τη μελέτη.

Η Novakovich, επιδημιολόγος εκ μέρους των Κέντρων Ελέγχου Ασθενειών των ΗΠΑ, και οι συν-συγγραφείς της κατέταξαν αρχικά την ομάδα των ατόμων των οποίων τα στοιχεία αξιολόγησαν σε τρέχοντες καπνιστές, πρώην καπνιστές και μη καπνιστές.

Στη συνέχεια, χρησιμοποιήθηκαν ως παράμετροι οι κατηγορίες όραση, ακοή, κινητικότητα, επικοινωνία, γνωστικές λειτουργίες και ικανότητα αυτοεξυπηρέτησης.

Ως δυσλειτουργία θεωρήθηκε μόνο η περίπτωση που οι ερωτηθέντες ανέφεραν "μεγάλες δυσκολίες" σε έναν από τους τομείς ή αδυναμία της αντίστοιχης λειτουργίας ("δεν μπορώ να τα καταφέρω καθόλου").

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το χρονικό διάστημα μεταξύ 2019 - 2023, ένας στους επτά (14%) από τους τρέχοντες καπνιστές ανέφερε κάποια δυσλειτουργία, σε σύγκριση με το 12,5% των ενηλίκων που είχαν καπνίσει στο παρελθόν και το 6,8% εκείνων που δεν είχαν καπνίσει ποτέ.

Το 8% των καπνιστών και των πρώην καπνιστών ανέφερε προβλήματα κινητικότητας (4% των μη καπνιστών). Ακολούθησαν οι διαταραχές της εγκεφαλικής λειτουργίας με συχνότητα 4,5% στους καπνιστές, 3% στους πρώην καπνιστές και 2% στους μη καπνιστές.

Στα άτομα άνω των 65 ετών, το ποσοστό των ατόμων με περιορισμούς ήταν 21,6% που δήλωναν ότι κάπνιζαν. Ωστόσο, αυτό ίσχυε ήδη για το 8,7% των ατόμων ηλικίας 25 έως 44 ετών. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι στις ΗΠΑ περίπου 25 εκατομμύρια άτομα πάσχουν από περιορισμούς που οφείλονται στο κάπνισμα.

Πηγές:
Tobacco Control - Deutsches Ärzteblatt

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ι. Βαρδακαστάνης: Το αναπηρικό κίνημα συνεχίζει να αγωνίζεται και να διεκδικεί
Ενδυνάμωση των ασθενών: Καμπάνια ευαισθητοποίησης για την ενίσχυση υιοθέτησης της περιτοναϊκής κάθαρσης στην Ελλάδα
Ποιες τροφές αυξάνουν την καλή χοληστερόλη