Η βιώσιμη υγειινή διατροφή συνδέεται με στατιστικά σημαντική μείωση του κινδύνου καρκίνου και με αντίστοιχη στατιστική μείωση της θνησιμότητας από καρκίνο. Αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας μεγάλης συστηματικής ανασκόπησης της επιστημονικής βιβλιογραφίας με την αξιολόγηση των δεδομένων 2,2 εκατομμυρίων ατόμων.

Οι ερευνητές που συμμετείχαν, προέρχονταν από τη Γερμανία, την Αυστρία, την Ελβετία και τη Μεγάλη Βρετανία.

Η βιώσιμη υγειινή διατροφή συνιστάται όλο και περισσότερο ως στρατηγική για τη μείωση των μη μεταδοτικών ασθενειών και την προώθηση της υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι τρέχουσες ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες θεωρούνται ότι συμβάλλουν στην παγκόσμια επιβάρυνση από τον καρκίνο, ενώ ορισμένοι τρόποι παραγωγής επιδεινώνουν περαιτέρω τα περιβαλλοντικά προβλήματα.

"Η μελέτη των επιπτώσεων της βιώσιμης διατροφής στον καρκίνο είναι επομένως ζωτικής σημασίας", έγραψαν η Marina Kasper από το Τμήμα Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Regensburg και οι συν-συγγραφείς της, μεταξύ των οποίων ο Tilman Kühn (Ιατρικό Πανεπιστήμιο Βιέννης), στο EClinicalMedicine/The Lancet Discovery Science.

Στη μελέτη, σχετικά με το ζήτημα της βιώσιμης διατροφής και του καρκίνου, συνοψίστηκαν 19 εκτιμήσεις των επιπτώσεων από συνολικά 17 μελέτες που διεξήχθησαν σε όλο τον κόσμο κατά την περίοδο 1983-2022, και οι έρευνες αναλύθηκαν εκ νέου συνολικά.

"Η τήρηση βιώσιμων διατροφικών συνηθειών έδειξε σημαντική μείωση της επίπτωσης του καρκίνου (μείωση 7%) και της θνησιμότητας από καρκίνο (μείωση 12%)", διαπίστωσαν οι επιστήμονες.

Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να υπογραμμιστεί το διπλό όφελος της βιώσιμης διατροφής για την υγεία και το περιβάλλον. Ωστόσο, για να βελτιωθούν οι δυνατότητες μελέτης τέτοιων θεμάτων, πρέπει να βρεθούν καλύτερες τυποποιημένες προσεγγίσεις.

Οι μεμονωμένες μελέτες που χρησιμοποιήθηκαν είχαν δείξει εν μέρει πολύ διαφορετικά αποτελέσματα.

Υπολογισμοί μιας επιτροπής του ιατρικού περιοδικού "The Lancet" έδειξαν το 2024 ότι η συχνότητα των καρκίνων που σχετίζονται με τη διατροφή αυξήθηκε κατά 8% παγκοσμίως μεταξύ 2016 και 2021.

Το 20% της θνησιμότητας από καρκίνο στις δυτικές βιομηχανικές χώρες συνδέεται με τη διατροφή, κυρίως με το χαμηλό ποσοστό φυτικών τροφίμων.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ι. Βαρδακαστάνης: Το αναπηρικό κίνημα συνεχίζει να αγωνίζεται και να διεκδικεί
Ενδυνάμωση των ασθενών: Καμπάνια ευαισθητοποίησης για την ενίσχυση υιοθέτησης της περιτοναϊκής κάθαρσης στην Ελλάδα
Πνευμονία: Βακτηριακό ένζυμο είναι πιθανό να προκαλεί μοιραίες καρδιακές επιπλοκές [μελέτη]