Η ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α. (Ελληνική Εταιρεία Θεραπείας Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας), για ένατη συνεχή χρονιά, καλεί όλα τα Ιατρεία Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας (Ι.Π. &Π.Φ.) της χώρας να συμμετάσχουν στην Ημέρα Ανοιχτών Ιατρείων Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας, την Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2025, από 10:00 π.μ. έως 18:00 μ.μ..

Οι θεραπευτικές πολυπαραγοντικές  ομάδες —  Αναισθησιολόγοι/Αλγολόγοι, νοσηλευτές, ψυχολόγοι, φυσιοθεραπευτές και άλλοι επαγγελματίες υγείας — θα βρίσκονται στα ιατρεία για να ενημερώσουν, να υποδεχθούν, να αξιολογήσουν και να υποστηρίξουν ασθενείς που ζουν με καρκινικό και μη καρκινικό  πόνο, αλλά και τις οικογένειές τους. Παράλληλα, στέλνουμε ένα ισχυρό μήνυμα προς την Πολιτεία:

«Ώρα για πράξεις: Καθολική Πρόσβαση στη Θεραπεία Πόνου και στην Παρηγορική Φροντίδα!»

‘’Η παρηγορική φροντίδα και η θεραπεία του πόνου είναι θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, όχι πολυτέλεια ή πράξη φιλανθρωπίας. Κι όμως, στο δημόσιο σύστημα υγείας εξακολουθούν να παρέχονται σε μεγάλο βαθμό εθελοντικά, χάρη στην αυταπάρνηση και την αφοσίωση των Αναισθησιολόγων/Αλγολόγων και των άλλων επαγγελματιών υγείας, που στηρίζουν καθημερινά, χωρίς θεσμική κατοχύρωση, τα Ιατρεία Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας. Οι Αναισθησιολόγοι του Ε.Σ.Υ. αποτελούν τη ραχοκοκαλιά αυτής της προσπάθειας:
εργάζονται ανάμεσα σε χειρουργεία, κλινικές,  ΤΕΠ, ΜΕΘ,Ιατρεία Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας υπερβαίνοντας εαυτούς, για να μη μείνει κανένας ασθενής μόνος στον πόνο και στη δοκιμασία του.

Άμεση θεσμική ένταξη των Ι.Π. &Π.Φ. στους οργανισμούς των νοσοκομείων, με επαρκή στελέχωση, μέσω τροποποιητικής διάταξης στον ν. 5007/2022, τόσο ως Εξωτερικά Ιατρεία όσο και ως Μονάδες με κλίνες.
Ένταξη των Ι.Π. &Π.Φ. σε όλα τα εθνικά σχέδια δράσης (όπως για τον καρκίνο) και σε κάθε στρατηγικό σχεδιασμό δημόσιας υγείας.
Διασφάλιση απρόσκοπτης πρόσβασης σε φάρμακα και τεχνολογίες  Θεραπείας Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας.
Ενσωμάτωση της Θεραπείας Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας στα υποχρεωτικά μαθήματα της προπτυχιακής και μεταπτυχιακής εκπαίδευσης όλων των επαγγελματιών υγείας’’.
«Η Ημέρα Ανοιχτών Ιατρείων Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας δεν είναι απλώς μια συμβολική δράση.Είναι μια πράξη επιστημονικής ευθύνης, κοινωνικής ευαισθησίας και διεκδίκησης.Είναι η φωνή των επαγγελματιών υγείας που εργάζονται με αυταπάρνηση, και κυρίως των Αναισθησιολόγων /Αλγολόγων που κρατούν ζωντανά, εθελοντικά, τα μη θεσμοθετημένα Ιατρεία Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας στα νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ εδώ και 30 χρόνια. Είναι, πάνω απ’ όλα, η φωνή των ασθενών και φροντιστών που ζητούν ποιότητα ζωής και αξιοπρέπεια», τόνισε η Ιωάννα Σιαφάκα, Πρόεδρος ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α., Ομότιμος Καθηγήτρια Αναισθησιολογίας – Θεραπείας Πόνου Ιατρική Σχολή Πανεπιστήμιο Αθηνών, Μέλος Δ.Σ. Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας.

«Βασικό δικαίωμα των ασθενών είναι να μην πονάνε, να έχουν έγκυρη και έγκαιρη θεραπευτική αντιμετώπιση και προπαντός να διατηρούν την αξιοπρέπεια τους. Δεν είναι συμπαράσταση οι πρωτόλειες αναλύσεις ή η ανάγνωση ανεπεξέργαστων ξένων προτάσεων από “ πάνελ ειδημόνων”, που τα λένε μεταξύ τους, με ή χωρίς τέϊο. Οι ασθενείς είναι καιρός να δικαιωθούν, να ζήσουν την εμπειρία πως επιτέλους φτάνει στο τέλος της στην Ελλάδα η αντιμετώπιση του πόνου που στηρίζεται εδώ και δεκαετίες στο φιλότιμο μιας ομάδας αφοσιωμένων γιατρών και υγειονομικών που από προσωπική ενσυναίσθηση τιμούν το λειτούργημα τους και συμπαραστέκονται στους ασθενείς.

Οι υπεύθυνοι πολιτικής στην υγεία οφείλουν άμεσα να ενσωματώσουν τα λειτουργούντα εθελοντικά ιατρεία πόνου στους οργανισμούς των νοσοκομείων. Να προωθήσουν την παρηγορική φροντίδα απ’ αυτούς που χρόνια τώρα αγωνίζονται στα νοσοκομεία και στα ιατρεία για αυτήν. Έτσι θα αποδείξουν ότι πράγματι νοιάζονται τους ασθενείς και δεν εξαντλούν το ενδιαφέρον τους σε ανώδυνες  πολιτικά φιλικές συζητήσεις και σε γενικόλογες εξαγγελίες. Είμαστε στο 2025 και ακόμα δεν μπορούμε να προσφέρουμε οργανωμένη παρηγοριά στους ασθενείς. Μπορούμε να είμαστε περήφανοι για αυτό;» υπογράμμισε ο Ευάγγελος Φιλόπουλος, Πρόεδρος Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας.

«Η πολυδύναμη ομάδα επαγγελματιών υγείας του Ιατρείου Πόνου &Παρηγορικής Φροντίδας (ΙΠ&ΠΦ) στο Σισμανόγλειο λειτουργεί με εξαιρετική αφοσίωση και αίσθημα ευθύνης. Προσφέρουμε, με όρους αριστείας, όλες τις σύγχρονες θεραπευτικές μεθόδους, διασφαλίζοντας υψηλής ποιότητας φροντίδα για τους ασθενείς μας. Η αδιάλειπτη στήριξη της ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α., σε συνδυασμό με τον απόλυτο σεβασμό προς τον πάσχοντα ασθενή, έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στη λειτουργία και την αποτελεσματικότητα του ιατρείου μας. Έχουμε ζητήσει την ένταξή μας στον νέο οργανισμό του Νοσοκομείου μας», σημείωσε η Μαρία Κοκολάκη,  Ταμίας ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α, Διευθύντρια Αναισθ/κούΤμ/ Ι.Π&Π.Φ., πρόεδρος Χειρ/κού Τομέα, του Σισμανογλείου, μέλος ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Καρδιοαναπνευστικής Αναζωογόνησης.

«Το Ιατρείο Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας (ΙΠ&ΠΦ) του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «Θεαγένειο» αποτελεί μια ιδιαίτερη περίπτωση λειτουργίας, καθώς με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, της Υγειονομικής Περιφέρειας και με αναγνώριση του υπουργείου, λειτουργεί ήδη από τον Ιούνιο του 1976 στο πλαίσιο της ΜΕΘ καθόσον όλοι οι γιατροί της μονάδας είναι αναισθησιολόγοι. Παρέχει επίσης εξειδίκευση μέσω ΚΕΣΥ.

Στο Ιατρείο μας, εκτός από τη φαρμακευτική αντιμετώπιση, προσφέρουμε και παρεμβατικές υπηρεσίες, όπως διηθήσεις νεύρων και ραδιοσυχνότητες, οι οποίες απαιτούν ημερήσια νοσηλεία. Εξυπηρετούμε καθημερινά σχεδόν ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα, λειτουργώντας εθελοντικά με 3 γιατρούς και 2 νοσηλευτές, και διατηρούμε συνεχή επικοινωνία με τους ασθενείς, οι οποίοι παρουσιάζουν ευρύ φάσμα συμπτωμάτων πέρα από τον πόνο. Από την αρχή του έτους, έχουμε αντιμετωπίσει ήδη 5.550 ασθενείς. Παρά τη μακροχρόνια και συνεχή προσφορά μας, το Ιατρείο δεν είναι ενταγμένο στον οργανισμό του νοσοκομείου. Η ένταξή μας στο οργανόγραμμα είναι αναγκαία, ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε με ασφάλεια τις αυξανόμενες ανάγκες, να αξιοποιήσουμε πλήρως τις δυνατότητες του Ιατρείου και να προσφέρουμε υπηρεσίες υψηλού επιπέδου σε ακόμη μεγαλύτερο αριθμό ασθενών», ανέφερε η Σουζάνα Ανίσογλου, Διευθύντρια ΜΕΘ, Ιατρείου Πόνου &ΠΦ
Διευθύντρια Ιατρικής Υπηρεσίας, Πρόεδρος Επιστημονικού Συμβουλίου στο ΑΝΘ «Θεαγένειο».

«Το Ιατρείο Πόνου του ΓΝ ΚΩ άρχισε το 1995 να παρέχει εθελοντικά υπηρεσίες διαχείρισης χρόνιου πόνου σε νοσηλευόμενους και κατ΄οίκον ογκολογικούς ασθενείς από την Διευθύντρια του Αναισθησιολογικού τμήματος. Το 2005 άρχισε οργανωμένη, καθημερινή λειτουργία καθώς και 24ωρη τηλεφωνική συμβουλευτική/ υποστηρικτική επικοινωνία με ασθενείς σε χρόνιο πόνο,
επεκτείνοντας τις υπηρεσίες του και σε μη ογκολογικούς ασθενείς.

Έχει οργανώσει ενημερωτικές εκδηλώσεις και δράσεις για το κοινό καθώς και εκπαιδευτικές ημερίδες για το Ιατρονοσηλευτικό Προσωπικό και τους Φροντιστές.

Από το 2019, λόγω έλλειψης Παθολόγου στο ΓΝ ΚΩ, το Ιατρείο Πόνου ανέλαβε και την εκτέλεση των διαφόρων σχημάτων Χημειο-Ανοσο-θεραπειών στους ογκολογικούς ασθενείς που αδυνατούν να μετακινηθούν εκτός Κω καθώς και την διεκπεραίωση των αναγκαίων διαδικασιών για ειδικές θεραπείες (ακτινοβολίες, επεμβατικά κ.α.). Περισσότεροι από 200 ασθενείς εξυπηρετούνται την τρέχουσα περίοδο. 

Το 2023 για την αντιμετώπιση ανθεκτικών συμπτωμάτων ογκολογικών ασθενών τελικού σταδίου, όταν η θεραπεία δεν ωφελεί, το Ιατρείο Πόνου απέκτησε θάλαμο Υποστηρικτικής –Παρηγορικής Φροντίδας 2 κλινών με την υποστήριξη Μελών του ΔΣ της ΠΑΡΗΣΥΑ και του Προέδρου της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας και μετονομάστηκε σε Ιατρείο Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας. Από την ίδρυση της ΠΑΡΗΣΥΑ η Υπεύθυνη Γιατρός του Ιατρείου Πόνου ΓΝ ΚΩ έχει ενταχθεί σε όλες τις επιστημονικές και λοιπές μετεκπαιδευτικές δραστηριότητές της ως ενεργό Μέλος της. Ζητάμε ένταξη του ιατρείου μας στον νέο οργανισμό του νοσοκομείου», υπογράμμισε τέλος η Έλλη Καρανίκα, Διευθύντρια Αναισθησιολογικού Τμήματος Γ.Ν. Κω.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ι. Βαρδακαστάνης: Το αναπηρικό κίνημα συνεχίζει να αγωνίζεται και να διεκδικεί
Ενδυνάμωση των ασθενών: Καμπάνια ευαισθητοποίησης για την ενίσχυση υιοθέτησης της περιτοναϊκής κάθαρσης στην Ελλάδα
Πνευμονία: Βακτηριακό ένζυμο είναι πιθανό να προκαλεί μοιραίες καρδιακές επιπλοκές [μελέτη]