Μια ταχεία νέα σάρωση θα μπορούσε να βελτιώσει τον τρόπο αντιμετώπισης της υπέρτασης, αναφέρει νέα έρευνα του University College London.

Ποσοστό ανθρώπων με υπέρταση αντιμετωπίζουν το πρόβλημα ότι τα επινεφρίδιά τους παράγουν πολλή αλδοστερόνη- ορμόνη που ρυθμίζει τα επίπεδα αλατιού.

Η οδός για τη διάγνωση είναι πολύπλοκη, καθώς εμπλέκονται πολλές εξετάσεις για να καθοδηγήσουν την αγωγή.

Η δεκάλεπτη σάρωση, που αναπτύχθηκε από το UCL και αναφέρεται στο New England Journal of Medicine, αποκάλυψε υπερδραστηριότητα σε επινεφρίδια που δεν ήταν ορατή από τα συμβατικά τεστ, δείχνοντας ακριβώς πού παράγεται πολλή αλδοστερόνη.

Αυτό θα καταστήσει πιο εύκολη την απόφαση για την καλύτερη προσέγγιση όσον αφορά την κατάλληλη αγωγή.

Ο Bryan Williams, δήλωσε ότι η καινοτομία θα μεταμορφώσει τη διάγνωση της υπερβάλλουσας αλδοστερόνης- ως σημαντικής και προηγουμένως κρυφής αιτίας υπέρτασης σε πολλούς ασθενείς. Προσφέρει τεράστια δυνατότητα για ολοκληρωτική αλλαγή του τρόπου που γίνεται η διάγνωση.

Για να διαγνώσουν καλύτερα την πάθηση, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν PET-CT scan που δημιουργεί τρισδιάστατες εικόνες μερών του οργανισμού και χαρτογραφεί τη συσσώρευση ελάχιστης ποσότητας ραδιενεργού  ιχνηθέτη χπου εγχύεται στη φλέβα.

Κατασκεύασαν νέο συστατικό  ιχνηθέτη σχεδιασμένο να προσκολλάται στο ένζυμο που παράγει αλδοστερόνη.

Ο  ιχνηθέτης επιλεγόταν από τις περιοχές των επινεφριδίων που παρήγαγαν πολλή αλδοστερόνη, φωτίζοντας αυτές τις περιοχές στη σάρωση.

Οι ερευνητές περιέγραψαν πώς πραγματοποιήθηκε σάρωση σε 17 ασθενείς, για πρώτη φορά, στο UCLH.

Η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε την πηγή της υπερπαραγωγής της αλδοστερόνης στον κάθε ασθενή και δεν διαπίστωσε ανεπιθύμητες ενέργειες.

Ο καθηγητής Williams πρόσθεσε οτι είναι η πρώτη φορά που μπορούμε να οπτικοποιήσουμε τη νόσο. Ανάβει στη σάρωση και η ένταση του σήματος δείχνει το επίπεδο υπερπαραγωγής της ορμόνης. Αυτό θα επιτρέψει μελλοντικά να στοχευτούν με μεγαλύτερη ακρίβεια αυτές οι περιοχές.

Πηγές:
 New England Journal of Medicine,

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς μπορώ να προλάβω την αρθρίτιδα
Τρίτη διαδοχική πιστοποίηση BCorp για την Chiesi Hellas
Η GENESIS Pharma ανακοινώνει νέα συνεργασία με την Otsuka Pharmaceutical Europe Ltd