Πιο επιρρεπείς στη νόσηση από ιώσεις του αναπνευστικού εμφανίζονται οι υγεινομικοί, οι οποίοι, ωστόσο, εκδηλώνουν πιο ήπια συμπτώματα.

Αυτό προκύπτει, μεταξύ άλλων, από μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Open Forum Infectious Diseases.

Η μελέτη PAIVED είναι μία πραγματολογική αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας του αντιγριπικού εμβολίου και πραγματοποιήθηκε από το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ.

Συμμετείχαν συνολικά 13.959 άτομα, εκ των οποίων το 35% ήταν επαγγελματίες Υγείας.

Αξιολογήθηκαν τέσσερις περίοδοι γρίπης και συγκρίθηκαν τα ευρήματα σε υγειονομικούς και άτομα που δεν εργάζονται στο σύστημα Υγείας.

Οι συμμετέχοντες εξετάζονταν από τον Σεπτέμβριο έως τον Ιανουάριο κάθε περιόδου και λάμβαναν εμβόλιο γρίπης (με βάση αυγά, κυτταρικό ή ανασυνδυασμένο).

Όσοι είχαν συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού υποβάλλονταν σε εξέταση ρινικού δείγματος για ανίσχνευση παθογόνων, ενώ καταγράφονταν αναλυτικά τα συμπτώματα για επτά μέρες.

Τι βρέθηκε

Σύμφωνα με τους συντάκτες της μελέτης, οι περισσότεροι υγειονομικοί ήταν γυναίκες, ηλικίας 25 έως 44 ετών.

Τα στοιχεία έδειξαν πως οι εργαζόμενοι σε δομές Υγείας ήταν πιο πιθανό να αναφέρουν "γριπώδη συνδρομή" από όσους ασκούσαν άλλα επαγγέλματα (24,1%, έναντι 17,4%).

Δεν παρατηρήθηκαν στατιστικά σημαντικές διαφορές στην ανίχνευση συγκεκριμένων παθογόνων.

Όσον αφορά τη σοβαρότητα της ίωσης, οι επαγγελματίες Υγείας ανέφεραν 0,28 περισσότερες μέρες απουσίας από την εργασία, 0,36 λιγότερες ημέρες με πυρετό και γενικά λιγότερο σοβαρά συμπτώματα.

Οι επιστήμονες σχολιάζουν πως οι υγειονομικοί είχαν ιώσεις κατά τη διάρκεια της μελέτης, παρά το γεγονός ότι όλοι οι συμμετέχοντες είχαν λάβει το εμβόλιο κατά της γρίπης. 

Τονίζουν πως οι εργαζόμενοι σε δομές Υγείας διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκτεθούν σε αναπνευστικά παθογόνα και να προσβληθούν από γρίπη σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό.

Εκτός από τις επιπτώσεις στην υγεία τους, καταγράφονται δευτερογενείς επιπτώσεις, όπως χαμένες μέρες εργασίας, κόστος για το σύστημα και πιθανότητα νοσοκομειακών λοιμώξεων.

Γιατί συμβαίνει

Η συντακτική ομάδα σημειώνει πως το φαινόμενο της πιο ήπιας νόσησης στους υγειονομικούς έχει καταγραφεί και σε άλλες μελέτες και το αίτιο παραμένει ασαφές.

Έχει διατυπωθεί η υπόθεση ότι οι επαγγελματίες Υγείας μπορεί να έχουν υψηλότερη αρχική ανοσία έναντι της γρίπης (και άλλων αναπνευστικών παθογόνων), λόγω των συχνών κλινικών επαγγελματικών εκθέσεων σε αυτή.

Ένα σημαντικό θέμα που αναδύεται είναι το εάν ο πυρετός αποτελεί αξιόπιστο σημάδι για απουσία από την εργασία και αν γίνεται ασυμπτωματική μετάδοση αναπνευστικών παθογόνων. Με βάση τη βιβλιογραφία, η ασυμπτωματική λοίμωξη από γρίπη στους επαγγελματίες Υγείας είναι συχνή. 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΟΔΥ: 8 θάνατοι ασθενών με γρίπη και 6 με CoViD - Στα ύψη οι εισαγωγές στα νοσοκομεία
Η εμπιστοσύνη νικά τον σκεπτικισμό για τα εμβόλια [μελέτη]
Καρκίνος στο πάγκρεας: Nέα ανοσοθεραπεία έδωσε υποσχόμενα αποτελέσματα από κλινική δοκιμή