Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό JAMA δείχνει ότι η ενδοφλέβια χορήγηση της τενεκτεπλάσης μπορεί να βελτιώσει την έκβαση ασθενών με οξύ ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο χωρίς απόφραξη μεγάλων αγγείων, όταν η θεραπεία δοθεί 4,5 έως 24 ώρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων.

Ωστόσο, η θεραπεία συνοδεύεται από αυξημένο κίνδυνο ενδοκρανιακής αιμορραγίας.

Η τενεκτεπλάση είναι ένα ισχυρό θρομβολυτικό φάρμακο που παράγεται με τεχνολογία ανασυνδυασμένου DNA. Ως ανασυνδυασμένος ενεργοποιητής του πλασμινογόνου ιστού (rtPA), προσδένεται στο ινώδες του θρόμβου και μετατρέπει το πλασμινογόνο σε πλασμίνη, οδηγώντας στη διάλυση του θρόμβου.

Στη μελέτη συμμετείχαν 566 ασθενείς σε 48 κλινικά κέντρα στην Κίνα. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες: η μία έλαβε ενδοφλέβια τενεκτεπλάση σε εφάπαξ δόση (0,25 mg ανά κιλό σωματικού βάρους, μέγιστη δόση 25 mg), ενώ η άλλη έλαβε τη συνήθη θεραπεία. Το μέσο ηλικιακό όριο των ασθενών ήταν τα 68 έτη και το 34,6% ήταν γυναίκες.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το 43,6% των ασθενών που έλαβαν τενεκτεπλάση παρουσίασαν εξαιρετική λειτουργική έκβαση μετά από 90 ημέρες, σε σύγκριση με το 34,2% όσων έλαβαν την τυπική θεραπεία. Παράλληλα, η επαναιμάτωση μετά από 24 ώρες ήταν συχνότερη στην ομάδα της τενεκτεπλάσης.

Ωστόσο, η θεραπεία συνδέθηκε με αυξημένο κίνδυνο συμπτωματικής ενδοκρανιακής αιμορραγίας: το 2,8% των ασθενών στην ομάδα της τενεκτεπλάσης εμφάνισε αυτή τη σοβαρή επιπλοκή, ενώ δεν καταγράφηκαν αντίστοιχα περιστατικά στην ομάδα της συνήθους θεραπείας.

Η θνητότητα μέσα σε 90 ημέρες ήταν επίσης ελαφρώς υψηλότερη στους ασθενείς που έλαβαν το θρομβολυτικό φάρμακο.

Σε παράλληλη τυχαιοποιημένη μελέτη φάσης 3, που δημοσιεύθηκε στο "New England Journal of Medicine", ερευνητές από τη Σκανδιναβία εξέτασαν τη χρήση της τενεκτεπλάσης σε ασθενείς με οξεία απόφραξη της κεντρικής αρτηρίας του αμφιβληστροειδούς. Στη μελέτη συμμετείχαν 78 ασθενείς, οι οποίοι έλαβαν είτε ενδοφλέβια τενεκτεπλάση είτε ασπιρίνη.

Τα αποτελέσματα δεν έδειξαν όφελος από τη θρομβολυτική θεραπεία. Μετά από 30 ημέρες, αποκατάσταση της όρασης παρατηρήθηκε στο 20% των ασθενών που έλαβαν τενεκτεπλάση και στο 24% εκείνων που έλαβαν ασπιρίνη.

Επιπλέον, οι ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν περισσότερες στην ομάδα της τενεκτεπλάσης, συμπεριλαμβανομένης μιας θανατηφόρας ενδοκρανιακής αιμορραγίας.

Συνολικά, τα δεδομένα υποδεικνύουν ότι η τενεκτεπλάση μπορεί να προσφέρει λειτουργικό όφελος σε επιλεγμένους ασθενείς με ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, αλλά η χρήση της σε απόφραξη της κεντρικής αρτηρίας του αμφιβληστροειδούς δεν φαίνεται να προσφέρει πλεονέκτημα και ενδέχεται να αυξάνει τον κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Υπουργείο Υγείας: Δωρεάν επιμορφωτικά προγράμματα για 12.000 επαγγελματίες Υγείας
AstraZeneca: Καινοτομία και βιωσιμότητα με επίκεντρο τον ασθενή
Αλτσχάιμερ: Νέα κατευθυντήρια οδηγία εντάσσει τις σύγχρονες θεραπείες με αντισώματα