Μια απλή εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθήσει στον εντοπισμό παιδιών που πιθανόν έχουν αυτισμό, νωρίτερα από τα καλύτερα διαθέσιμα εργαλεία αξιολόγησης, αναφέρει νέα έρευνα.

Παιδιά με αυτισμό φαίνεται πως έχουν συγκεκριμένα προφίλ εντερικών μικροβίων, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον διαχωρισμό τους από νευροτυπικά παιδιά. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Molecular Psychiatry.

Ένα τεστ ούρων που βασίζεται σε αυτά τα προφίλ εντόπισε σωστά το 90% των παιδιών με αυτισμό.

Ο James Adams, του Arizona State University, δήλωσε ότι προκαλεί εντύπωση πως τα βακτήρια παράγουν μεταβολίτες που ουσιαστικά είναι αλλαγμένες εκδοχές σεροτονίνης και ντοπαμίνης, οι οποίες επηρεάζουν τις γνωστικές ικανότητες και τη μνήμη.

Οι ερευνητές μέτρησαν τη συγκέντρωση μεταβολιτών σε 52 παιδιά με αυτισμό και σε ομάδα ελέγχου 47 παιδιών χωρίς αυτισμό.

Σχεδόν όλα τα παιδιά με αυτισμό είχαν τουλάχιστον ένα επίπεδο μεταβολιτών που ξεπερνούσε το υψηλότερο που παρατηρήθηκε στην ομάδα ελέγχου. Ορισμένα επίπεδα ήταν 100 έως 1.000 φορές υψηλότερα.

Κατά μέσον όρο, παιδιά με αυτισμό είχαν περίπου τρεις αυξημένους μεταβολίτες, ενώ η ομάδα ελέγχου δεν είχε κανέναν, δήλωσαν οι ερευνητές.

Σε αυτούς περιλαμβάνονταν μεταβολίτες τυροσίνης, τρυπτοφάνης και φαινυλαλανίνης, που είναι αμινοξέα τα οποία εμπλέκονται σε κύριες οδούς νευροδιαβιβαστών. Άλλες ουσίες συνδέονταν με δραστηριότητα μυκήτων στο έντερο.

Η Christina Flynn, του ASU, δήλωσε ότι ανακαλύφθηκε πως το 80–90% των παιδιών με αυτισμό έχουν εξαιρετικά υψηλά επίπεδα ενός ή περισσότερων μεταβολιτών προερχόμενων από μικρόβια.

Με αυτές τις πληροφορίες, οι ερευνητές δημιούργησαν τεστ ούρων που εξετάζει 17 μεταβολίτες σε παιδιά 2 έως 11 ετών. Το τεστ δείχνει ποιο παιδί έχει υψηλό κίνδυνο να διαγνωστεί με αυτισμό.

Χρειάζονται περαιτέρω δοκιμές για να επιβεβαιωθεί ότι το τεστ είναι αποτελεσματικό, σημείωσαν οι ερευνητές.

Προσθέστε το iatronet.gr στο Discover

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ε.Ε.Σ.: Μεγάλη εθελοντική αιμοδοσία στον Πολυχώρο του Μετρό Συντάγματος
Otrovert: Όταν η εξωστρέφει και η εσωστρέφεια δεν αρκούν
Εγκαίνια στο νοσοκομείο Κιλκίς και στο Κέντρο Υγείας Θέρμης παρουσία Γεωργιάδη