Νέα έρευνα υποδεικνύει ότι υπάρχουν υψηλότερες πιθανότητες για επιπλοκές στην κύηση σε γυναίκες που περνούν περισσότερο χρόνο καθισμένες έναντι αυτών που περιλαμβάνουν ακόμα και ελαφρά δραστηριότητα στην καθημερινότητά τους, αναφέρουν ερευνητές στο JAMA.

Στις επιπλοκές περιλαμβάνονται η υπέρταση κύησης, η προεκλαμψία, ο διαβήτης κύησης και ο πρόωρος τοκετός.

Το σημαντικότερο εύρημα ήταν ότι γυναίκες που κάθονταν για περισσότερες από 10 ώρες την ημέρα έχουν διπλάσιες επιπλοκές έναντι γυναικών που κάθονταν για λιγότερο χρόνο, δήλωσε η Bethany Barone Gibbs του West Virginia University School of Public Health στο Morgantown.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν για μια εβδομάδα τη σωματική δραστηριότητα 470 εγκύων κατά το πρώτο τρίμηνο κύησης. Οι γυναίκες φόρεσαν μόνιτορ παρακολούθησης της δραστηριότητας για να μετρηθεί ο χρόνος που κάθονταν και πόση σωματική δραστηριότητα έκαναν.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι 2 στις 5 γυναίκες που κάθονταν για τουλάχιστον 10 ώρες την ημέρα είχαν μια επιπλοκή, έναντι 1 στις 5 που κάθονταν 7 ώρες.

Υπέδειξαν ότι το να κάθεται μια έγκυος λιγότερο και να κινείται περισσότερο θα μπορούσε να είναι το κλειδί για τη διατήρηση μιας υγιούς εγκυμοσύνης.

Η Barone Gibbs δήλωσε ότι τα αποτελέσματα έδειξαν πως δεν χρειάζεται απαραίτητα να ασκείται η έγκυος — απλά το να σηκώνεται και να κινείται τριγύρω μπορεί ενδεχομένως να συμβάλει στην αποφυγή των επιπλοκών.

 

Πηγές:
JAMA.

Προσθέστε το iatronet.gr στο Discover

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τι αλλάζει από τον Ιούλιο στα απογευματινά ιατρεία των νοσοκομείων [εγκύκλιος]
Ωφελούμενοι και στελέχη του Ε.Ο.Π.Α.Ε. στο ERASMUS+ ''SCAFFOLD''
Φαρμακευτικοί κολοσσοί περικόπτουν επενδύσεις στη Γερμανία λόγω αλλαγών στην πολιτική Υγείας