Δημόσια δαπάνη για την οδοντιατρική περίθαλψη και τη στοματική υγεία, με πρώτο βήμα την επαναφορά του προγράμματος Dentist Pass, ζήτησε ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στη διάρκεια της καθιερωμένης συνάντησης που είχε με επιστημονικούς φορείς της πόλης, ενόψει της 90ής ΔΕΘ. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συλλόγου, ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε θετικός για επανεξέταση και επαναφορά του.

Στην παρέμβασή του, ο πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου, Βάιος Κοντόπουλος, υποστήριξε πως η Ελλάδα πρέπει να περάσει από την εποχή της κρίσης σε μια σύγχρονη πολιτική δημόσιας δαπάνης για την οδοντιατρική περίθαλψη. «Διευκρινίσαμε πως δεν ζητούμε χρήματα για τους οδοντιάτρους. Ζητούμε δημόσια χρηματοδότηση για τον πολίτη, με προτεραιότητα στα παιδιά, την πρόληψη και τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Η στοματική υγεία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της δημόσιας υγείας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ως πρώτο και άμεσο βήμα, τέθηκε η ανάγκη επαναφοράς του Dentist Pass, ως ενός ουσιαστικού μέτρου πρόληψης και πρόσβασης των παιδιών στην οδοντιατρική φροντίδα, με επέκταση των ορίων ηλικίας και συμμετοχή των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων στο πρόγραμμα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο πρωθυπουργός άκουσε με θετικό και συναινετικό πνεύμα τις προτάσεις του Συλλόγου και, παρουσία των υπουργών Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη και Εθνικής Οικονομίας – Οικονομικών, Κυριάκου Πιερρακάκη, εξέφρασε θετική διάθεση για την επανεξέταση και επαναφορά του Dentist Pass, τουλάχιστον σε πρώτη φάση.

«Η θετική αυτή ανταπόκριση αποτελεί ένα σημαντικό πρώτο βήμα. Αναμένουμε πλέον οι προθέσεις να μετατραπούν σε συγκεκριμένες αποφάσεις και πράξεις», σημειώνει ο Σύλλογος.

Το δεύτερο ζήτημα που τέθηκε στον πρωθυπουργό αφορούσε τη διαδικτυακή διαφήμιση οδοντιατρικών υπηρεσιών από επιχειρήσεις και παρόχους που δραστηριοποιούνται από το εξωτερικό.

«Την ώρα που οι Έλληνες οδοντίατροι καλούνται να τηρούν αυστηρούς κανόνες και περιορισμούς ως προς την προβολή και διαφήμιση των υπηρεσιών τους, στην ψηφιακή αγορά εμφανίζονται παραπλανητικές διαφημίσεις από το εξωτερικό που απευθύνονται απευθείας στους Έλληνες πολίτες, χωρίς να υπάρχει αντίστοιχος αποτελεσματικός έλεγχος, τονίστηκε. Ο πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου ζήτησε να προχωρήσει η Πολιτεία άμεσα στη δημιουργία ενός σαφούς και αποτελεσματικού νομικού και ελεγκτικού πλαισίου, ώστε να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο και να διασφαλιστεί ότι όποιος απευθύνεται στην ελληνική αγορά και διαφημίζει οδοντιατρικές υπηρεσίες υπόκειται στους κανόνες που ισχύουν στην Ελλάδα.

Ο κ. Κοντόπουλος έθεσε επίσης την ανάγκη ουσιαστικής στήριξης της Θεσσαλονίκης ως επιστημονικού και συνεδριακού κέντρου.

«Ο νομός μας έχοντας 2.000 μέλη Οδοντιάτρους και ένα από τα καλύτερα Πανεπιστημιακά ιδρύματα με την Οδοντιατρική Σχολή έχει τη δυνατότητα να προσελκύσει μεγάλα διεθνή συνέδρια, χιλιάδες επισκέπτες και σημαντικό επιστημονικό και οικονομικό όφελος. Χρειάζεται όμως ένα θεσμικό πλαίσιο στήριξης, ώστε το οικονομικό ρίσκο να μην αναλαμβάνεται αποκλειστικά από τους επιστημονικούς φορείς», σημείωσε. 

«Ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης θα συνεχίσει να διεκδικεί με τεκμηριωμένες προτάσεις, θεσμικό διάλογο και υπευθυνότητα όσα απαιτούνται για μια σύγχρονη πολιτική δημόσιας δαπάνης για την οδοντιατρική περίθαλψη και ουσιαστική προστασία της στοματικής υγείας των πολιτών. Η στοματική υγεία είναι δημόσια υγεία», καταλήγει η ανακοίνωση. 

Προσθέστε το iatronet.gr στο Discover

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κ. Μητσοτάκης από Κοζάνη: Κεντρική πολιτική προτεραιότητα η ανάταξη των υποδομών του ΕΣΥ
Η μαστογραφία μπορεί να "αποκαλύψει" καρδιαγγειακές παθήσεις
Θεμιστοκλέους: Δεν θα υπάρξει πρόβλημα με τη διάθεση φαρμάκου για τον καρκίνο του μαστού