Στην πλασμαφαίρεση, στις μη πιστοποιημένες θεραπείες, στα ενέσιμα σκευάσματα και στα φάρμακα που πωλούνται στο διαδίκτυο χωρίς άδεια, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος ΕΟΦ, Σπύρος Σαπουνάς, μιλώντας στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές» με τον Βασίλη Αδαμόπουλο.

Αναφορικά με τη θεραπεία πλασμαφαίρεσης ο κ. Σαπουνάς είπε πως «εξεπλάγην όταν άκουσα, ότι σε ένα διαμέρισμα, σε ένα απλό ιδιωτικό ιατρείο θα μπορούσε κάποιος να υποβάλει έναν πολίτη σε τέτοια διαδικασία. Είναι μία βαριά διαδικασία, δεν είναι απλή, απαιτεί εξοπλισμό, εξειδικευμένο γιατρό και νοσηλευτικό προσωπικό».

«Οι πολίτες πρέπει να προσέχουν τις νέες θεραπείες που εμφανίζονται»

Ο Πρόεδρος του ΕΟΦ εφιστά την προσοχή στους πολίτες και επισημαίνει ότι «είχα ξεκινήσει αγώνα επικοινωνίας με τους συμπολίτες μας, με αφορμή και τις νέες θεραπείες που εμφανίζονται δήθεν ως συμπληρώματα διατροφής που απαγορεύονται, αλλά και τη διαδικτυακή πώληση φαρμάκων. Όλο αυτό που γίνεται αυτή την περίοδο με τον καταιγισμό πληροφόρησης από δήθεν ειδικούς, από influencers κτλ, έχουν οδηγήσει τον κόσμο σε ένα αδιέξοδο και δεν ξέρουν τι να πιστέψουν και τι να εμπιστευτούν. Οι πολίτες πρέπει να ρωτάνε ποιες είναι οι εγκρίσεις, ποια είναι τα πρωτόκολλα, τι προϊόντα είναι αυτά και τις άδειες. Ότι είναι ενέσιμο και ενδοφλέβιο από το Επιστημονικό Συμβούλιο Εγκρίσεων του ΕΟΦ παίρνει άδεια μόνο για νοσοκομειακή χρήση».

«Φάρμακα όχι από το διαδίκτυο, μόνο από φαρμακεία»

Ο κ. Σαπουνάς τόνισε πως «στην Ελλάδα απαγορεύεται η πώληση φαρμάκων μέσω διαδικτύου. Ένας βασικός κανόνας δεν το ξέρουν όλοι οι πολίτες και το λέω κάθε μέρα συνέχεια. Για να πάρεις φάρμακα πρέπει να πας στο φαρμακείο. Τα συμπληρώματα διατροφής που μπορεί να είναι βιταμίνες και ιχνοστοιχεία είναι γνωστοποιούμενα προϊόντα από τον ΕΟΦ. Αλλά αυτά δεν μπορεί να είναι ποτέ ενέσιμα, δεν μπορεί να είναι σε πρωτόκολλα με μηχανήματα και με εξοπλισμούς κτλ. Θα είναι κάψουλες ή δισκία τα οποία οι πολίτες πρέπει να παίρνουν από το στόμα για να συμπληρώσει τη διατροφή τους».

Πηγές:
ertnews

Προσθέστε το iatronet.gr στο Discover

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Άνθρωποι με ΔΕΠΥ είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίζουν εντερικές διαταραχές [ανασκόπηση]
Ζάκυνθος: ''Κλείνει'' το δημοτικό σχολείο του Αγίου Λέοντα – Ψύλλοι δάγκωσαν μαθητές και εκπαιδευτικούς
Η Ελληνική Αιματολογική Εταιρία για πλασμαφαίρεση και βλαστοκύτταρα