Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Καρκινοπαθών Μακεδονίας - Θράκης εκφράζει την απόλυτη αποστροφή του και καταδικάζει απερίφραστα τις ανήθικες, αντικοινωνικές και έκνομες ενέργειες των εκπροσώπων της ΜΚΟ «Παιδική Χαρά», που λειτουργούσε χωρίς άδεια, διοργανώνοντας εράνους για παιδιά με σοβαρές ασθένειες και σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. αποκόμισε οικονομικό όφελος 2,8 εκατομμυρίων ευρώ εκμεταλλευόμενη την ευαισθησία των πολιτών.
«Πίσω από αυτόν τον παραπλανητικό τίτλο κρυβόταν ένα πολυδαίδαλο δίκτυο συστηματικής εξαπάτησης, το οποίο, με το προσωπείο της φιλανθρωπίας, απομυζούσε τεράστια χρηματικά ποσά», αναφέρει ο Σύλλογος, σε ανακοίνωσή του με τίτλο: «’Παιδική Χαρά’ για απατεώνες, εφιάλτης για την κοινωνία».
Όπως επισημαίνει, με πρόσχημα τη θεραπεία ανήλικων ασθενών, οι επιτήδειοι βεβήλωσαν τις ιερές έννοιες της συμπαράστασης και της αλληλεγγύης. Εκμεταλλεύτηκαν άγρια τον πόνο των γονέων και το υστέρημα των πολιτών που προσέφεραν με αγνή συμπόνια. Αντί όμως τα χρήματα να καταλήξουν στις οικογένειες των παιδιών με καρκίνο και σοβαρές αναπηρίες, διοχετεύονταν προκλητικά σε έναν εξαιρετικά πολυτελή τρόπο διαβίωσης, εικονικές επιχειρήσεις, ακόμη και στη χειραγώγηση ποδοσφαιρικών αναμετρήσεων.
«Το πιο ανίερό και βλάσφημο έγκλημα αυτής της σπείρας είναι ότι τσαλαπάτησε την κοινωνική εμπιστοσύνη», υπογραμμίζει, συμπληρώνοντας: «Με τις πράξεις τους, κλόνισαν την αξιοπιστία και τη φερεγγυότητα των πραγματικών συλλόγων που μοχθούν καθημερινά στο πλευρό του πάσχοντος συνανθρώπου».
Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Μακεδονίας - Θράκης, με 35 έτη συνεχούς, διαφανούς και αδιάλειπτης δράσης στην κοινωνία της Θεσσαλονίκης, δίνει το πραγματικό νόημα στις λέξεις «προσφορά» και «συμπαράσταση». Η καθημερινή μας παρουσία στα Νοσοκομεία της πόλης με τα περίπτερα προσφοράς καφέ και τσαγιού, το Κέντρο Υποστήριξης και Ενημέρωσης (Εγνατίας 65), καθώς και οι Ομάδες Ψυχολογικής και Δημιουργικής Υποστήριξης στην αίθουσά μας (Αγίου Δημητρίου 96), αποτελούν το ζωντανό ανάχωμα απέναντι σε κάθε φαινόμενο σήψης. Δίνουμε καθημερινό αγώνα όχι για το «φαίνεσθαι» και τις δημόσιες σχέσεις, αλλά για το «είναι»: για καλύτερη Υγεία, αξιοπρεπείς συντάξεις και επιδόματα αναπηρίας.
Η αγορά και ανακαίνιση των δύο αυτών διαμερισμάτων την τελευταία 25ετία αποτελεί την έμπρακτη απόδειξη της χρηστής οικονομικής μας διαχείρισης. Ευχαριστούμε θερμά τους χιλιάδες συμπολίτες μας, τους Δημόσιους Φορείς και τις επιχειρήσεις που με τις μικρές ή μεγάλες δωρεές και χορηγίες τους κρατούν τον Σύλλογο ζωντανό και ανεξάρτητο.
Καλούμε την Πολιτεία και τους αρμόδιους φορείς να εξαντλήσουν κάθε ελεγκτικό μέσο για τη θωράκιση του χώρου της κοινωνικής προσφοράς, που ο Σύλλογος μας ακολουθεί και ελέγχεται όπως όλοι οι Σύλλογοι που προσφέρουν πραγματικά στον συνάνθρωπο.
Η κοινωνία οφείλει να ορθώσει το ανάστημά της ενάντια στην έκπτωση των ηθικών αξιών. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στους εμπόρους της ελπίδας να δηλητηριάσουν την αλληλεγγύη.
Εξαπατήθηκαν τουλάχιστον 34 οικογένειες
Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος, αποκάλυψε πως η συγκεκριμένη ΜΚΟ δεν διέθετε την απαιτούμενη κρατική άδεια για τη διενέργεια εράνων και την συγκέντρωση οικονομικής ενίσχυσης από πολίτες,
Όπως ανέφερε στο ΕΡΤnews η εκπρόσωπος τύπου της ΕΛ.ΑΣ. Κωνσταντίνα Δημογλίδου, από τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί προκύπτει πως η δραστηριότητα της οργάνωσης, που ξεκίνησε το 2018, αφορά τουλάχιστον 34 οικογένειες με πιθανή οικονομική ζημιά, με οικονομικό όφελος περίπου 2,8 εκατομμυρίων ευρώ. Το ποσό αναμένεται να αυξηθεί, καθώς ερευνάται το ενδεχόμενο να υπάρχουν κι άλλες οικογένειες, που δεν έχουν απευθυνθεί ακόμη στην αστυνομία.
Οι τραπεζικοί λογαριασμοί των εράνων δεν ανήκαν πάντοτε στις οικογένειες των παιδιών με το πρόβλημα υγείας, αλλά περνούσαν μέσω της ΜΚΟ. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μάλιστα, οι δικαιούχοι δεν είχαν πλήρη εικόνα για το συνολικό ποσό που είχε συγκεντρωθεί για την ενίσχυσή τους.
Τα μέλη της οργάνωσης εκμεταλλεύονταν τη συμμετοχή και ευαισθησία επώνυμων προσώπων (αθλητών, καλλιτεχνών, τηλεπαρουσιαστών κλπ) που πραγματοποιούσαν δωρεές.
Σύμφωνα με τη δικογραφία, το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων που συγκεντρώνονταν αξιοποιούνταν για τον πολυτελή βίο των μελών της οργάνωσης, καθώς και για την χειραγώγηση ποδοσφαιρικών αγώνων.
Οι έξι συλληφθέντες αναμένεται να απολογηθούν στον ανακριτή τις επόμενες μέρες.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γεωργιάδης: Μη δίνεται χρήματα σε εράνους μέσω Διαδικτύου για θεραπεία μικρών παιδιών
Η μεταμόσχευση πέρα από τα όρια της Ιατρικής
Η συμβολή της Ρεφλεξολογίας στη διαχείριση της γενικευμένης αγχώδους διαταραχής (GAD)