Καθώς μεγαλώνουμε, ο εγκέφαλός μας περνάει από φυσικές αλλαγές που σχετίζονται με την ηλικία. Για παράδειγμα, η απώλεια της διατήρηση της μνήμης, η οποία είναι μια πολύ ατυχής περίπτωση. Η μνήμη μας επηρεάζεται επειδή υπάρχουν λιγότεροι νευρώνες (κύτταρα εγκεφάλου) στους οποίους αποθηκεύονται οι αναμνήσεις, όπως και λιγότερες συνδέσεις για την ανάκτηση αυτών των αναμνήσεων. Η απώλεια εγκεφαλικών κυττάρων μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι οι νευρώνες έχουν πεθάνει ή επειδή οι σύνδεσμοι μεταξύ των νευρώνων, που ονομάζονται συνάψεις, έχουν συρρικνωθεί.

Η γήρανση είναι αναπόφευκτη, αλλά μπορείτε να λάβετε μέτρα για να την επιβραδύνετε και να διατηρήσετε τις ψυχικές σας ικανότητες ανέπαφες για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Ένας συνδυασμός απλών αλλαγών στον τρόπο ζωής και στα συμπληρώματα διατροφής θα διατηρήσει και θα ενισχύσει τη διανοητική σας δύναμη. 

Θρέψτε το μυαλό σας

Οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής μπορούν να επιβραδύνουν σημαντικά τη γήρανση στον εγκέφαλο- ακόμη και να βοηθήσουν με ορισμένα προβλήματα που συνδέονται με την άνοια και τη νόσο του Alzheimer.

Αντιοξειδωτικά

Τα αντιοξειδωτικά είναι χημικά που έχουν την εξουσία να εξουδετερώνουν τις περισσότερες ελεύθερες ρίζες που παράγονται. Ορισμένα ένζυμα και θρεπτικά συστατικά όπως η βιταμίνη C, Ε, Β2 (ριβοφλαβίνη), Β3 (νιασιναμίδη) και Α (β-καροτένιο). όπως το σελήνιο, ο ψευδάργυρος, ο χαλκός, ο σίδηρος και το μαγνήσιο, τα αμινοξέα όπως η κυστεΐνη, η μεθειονίνη και το γλουταμινικό οξύ μπορούν να αντισταθούν στην παραγωγή ελεύθερων ριζών προάγοντας την παραγωγή αντιοξειδωτικών.

Τζίνγκο Μπιλόμπα

Το αστέρι των βοτανικών ενισχυτικών εγκεφάλου είναι το εκχύλισμα του δέντρου ginko biloba, γνωστό για την ικανότητά του να βελτιώνει τη μνήμη, τη σκέψη, τη συλλογιστική και τη γενική ψυχική εγρήγορση. Περισσότερες από 50 ελεγχόμενες χημικές δοκιμές επιβεβαιώνουν τα οφέλη του ginkgo biloba για μειωμένη μνήμη και συγκέντρωση, σύγχυση, απώλεια ενέργειας, κόπωση, κατάθλιψη, ζάλη και εμβοές μαζί με άλλα συμπτώματα που σχετίζονται με την εγκεφαλική αδυναμία.

Χολίνη

Η χολίνη έχει σημαντική επίδραση στη δομή και τη λειτουργία των εγκεφαλικών κυττάρων και των χημικών ουσιών που είναι υπεύθυνες για τη μετάδοση παλμών, προκαλώντας αλλαγές που είναι σημαντικές για τη μεταβολή της μνήμης. Ο εγκέφαλος φτια΄χνει την ακετυλοχολίνη από τη χολίνη που παίρνετε στη διατροφή σας (για παράδειγμα τα ψάρια) και από τη λεκιθίνη. Τα λιπαρά ψάρια είναι τροφή για τον εγκέφαλο, αφού τα ψάρια περιέχουν σχετικά μεγάλες ποσότητες χολίνης.

Γύρη μέλισσας

Η γύρη των μελισσών είναι μια από τις πλουσιότερες πηγές παγκρενικού οξέος παγκοσμίως, που ονομάζεται επίσης βιταμίνη κατά του στρες. Είναι επίσης πλούσια σε Β1, Β2, Β3, Β6, Β12, βιοτίνη, φολικό οξύ και ινοσιτόλη. Είναι φυσική πηγή ακετυλοχολίνης και περιέχει βιταμίνη Α, C, D και E, οπότε δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η γύρη των μελισσών αναζωογονεί και βελτιώνει την πνευματική εγρήγορση και συγκέντρωση.

Tips πρόληψης

-Ο ύπνος ομορφιάς: Κοιμηθείτε τουλάχιστον 7 ώρες τη  νύχτα.

-Αναπνεύστε βαθιά και αργά.

-Να ασκείστε τακτικά, τουλάχιστον 20-30 λεπτά, 3-5 φορές την εβδομάδα.

-Κάνετε μια ισορροπημένη διατροφή.

-Πίνετε άφθονο νερό: 1 έως 1,5 λίτρα καθημερινά.

-Ελέγχετε την ακοή και την όρασή σας

-Έχετε μία συγκεκριμένη ρουτίνα

-Αποφύγετε το κάπνισμα και την κατανάλωση αλκοόλ

Άλλα tips

-Κρατήστε το περιβάλλον ήρεμο και ήσυχο.

-Να είστε οργανωμένοι: Περιορίστε την ακαταστασία.

-Χρησιμοποιήστε ετικέτες για συρτάρια και αρχεία.

-Κρατήστε μια απλή ρουτίνα για τις καθημερινές δραστηριότητες και ακολουθήστε τις λίστες "to do".

-Χρησιμοποιήστε υπενθυμίσεις για τα φάρμακά σας

-Ενθαρρύνετε τον εγκέφαλό σας, επιλύοντας σταυρόλεξα, παζλ και κάνοντας νοητική αριθμητική.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ογκολογικό "Μ. Βαρδινογιάννη": Νέα παράταση στην έναρξη λειτουργίας
Γεωργιάδης: Aυτοί που διαμαρτύρονται για τα απογευματινά χειρουργεία είναι το 1%
Καταγγελία: Σοβαρότατη έλλειψη σε ψυχοθεραπευτικά και άλλα φάρμακα