Το περπάτημα μπορεί να ενισχύσει τη διάθεσή σας

Κάτι τόσο απλό, όπως ένας γρήγορος περίπατος, θα μπορούσε να φτιάξει την ημέρα σας. Στην εποχή της κοινωνικής αποστασιοποίησης και του κορωνοϊού, υπάρχουν μερικές προφυλάξεις που πρέπει να λάβετε εάν πηγαίνετε έξω για μια βόλτα. Μην ξεχνάτε ότι  πρέπει να κρατάτε απόσταση από τους άλλους.

Με όλα αυτά κατά νου, μπορείτε να βγείτε έξω για λίγο, να πάρετε λίγο καθαρό ​​αέρα, να απολαύσετε τον ήλιο και τα οφέλη του περπατήματος. Ακολουθούν μερικές συμβουλές για να χαρείτε περισσότερο τη βόλτα σας.

Περπατήστε με χάρη

Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2015 συσκευή μετρούσε αν το στυλ βάδισης ενός ανθρώπου ήταν "χαρούμενο" ή "καταθλιπτικό".

Χωρίς να γνωρίζουν τι σημαίνει η κλίμακα, οι εθελοντές έπρεπε να προσαρμόσουν το βάδισμα  με σκοπό να αλλάξουν το μέτρημα. Μετά τον περίπατο, οι ερευνητές διάβασαν μια λίστα με 20 θετικές και 20 αρνητικές λέξεις. Οι συμμετέχοντες που είχαν προσαρμόσει τη βόλτα τους σε ένα πιο καταθλιπτικό βάδισμα μπορούσαν να θυμηθούν τις πιο αρνητικές λέξεις από εκείνους με πιο ευτυχισμένο βάδισμα, κάτι που οι ερευνητές λένε ότι θα μπορούσε να υποδεικνύει μια πιο αρνητική νοοτροπία. Επομένως, περπατήστε με το κεφάλι ψηλά και τους ώμους ίσιους.

Επιλέξτε ένα πράσινο τοπίο

Μια μελέτη του 2015 στο PNAS διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που περπατούσαν για 50 λεπτά σε περιοχές με περισσότερο πράσινο ήταν πιο ευτυχισμένοι και λιγότερο ανήσυχοι σε σχέση με εκείνους που περπατούσαν σε δρόμους με οχλαγωγία. Σε επόμενη μελέτη, οι ίδιοι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το περπάτημα σε χώρους με πράσινο βοηθούσε τους ανθρώπους να ξεπεράσουν τις αρνητικές πτυχές της ζωής τους.

Με προσοχή

Οι άνθρωποι που δήλωσαν ότι ήταν συγκεντρωμένοι κατά τη διάρκεια της άσκησης ήταν πιο ικανοποιημένοι από εκείνους που δήλωσαν ότι δεν ήταν 100% εκεί. Πολλές μελέτες έχουν αναφέρει ότι η επίγνωση του τι κάνουμε μπορεί να μειώσει το άγχος. Δείτε το περπάτημα σαν διαλογισμό. Να έχετε επίγνωση αυτού που κάνετε και να εστιάζετε στο βάδισμά σας.

Μην κοιτάτε το τηλέφωνό σας

Το κινητό σας σας αποσπά την προσοχή και σας κάνει να περπατάτε πιο αργά, σύμφωνα με την έρευνα στο Transportation Research Record: Journal of the Transportation Research Board. Αλλά μπορεί να επηρεάσει την ευτυχία σας. Μια μελέτη του 2019 στο Journal of Behavioral Addictions διαπίστωσε ότι όταν κάνετε διάλειμμα από οτιδήποτε χαλαρώνοντας με το κινητό σας, δε βοηθάτε τον εγκέφαλό σας να ανακάμψει. Αν θέλετε το διάλειμμα για περπάτημα να σας βοηθήσει να καθαρίστε το μυαλό σας, αφήστε το κινητό σπίτι.

Περπατήστε λίγο παραπάνω

Το λιγότερο που μπορείτε να περπατήσετε για να βελτιώσετε τη διάθεση σας είναι περίπου 12 λεπτά. Προφανώς μπορείτε να περπατήσετε περισσότερο εάν θέλετε. Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Emotion έδειξε ότι η διάθεσή μετά από μια βόλτα ανεβαίνει, ανεξάρτητα από την ηλιοφάνεια, τη χαρούμενη μουσική και κοινωνική επαφή. Εάν έχετε το χρόνο, προσπαθήστε να κάνετε τη βόλτα σας για τουλάχιστον 15 λεπτά.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις