Όταν ξέρετε τι να περιμένετε, αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να αντεπεξέλθετε καλύτερα στις προκλήσεις τις οποίες θέτετε στον εαυτό σας, λέει ο Christel Autuori, εκπαιδευτής γιόγκα και διευθυντής του Ινστιτούτου Ολιστικής Μελέτης της Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Δυτικού Κοννέκτικατ στο Danbury του Κοννέκτικατ. "Νομίζω αν ξεκινάτε ένα καινούριο σπορ ή είδος προπόνησης, εάν έχετε μια ιδέα για το τι να περιμένετε, μειώνετε το επίπεδο ανησυχίας σας και είστε σε θέση να συμμετέχετε καλύτερα", λέει ο Autuori. Εάν τα επίπεδα άγχους σας είναι χαμηλά, είναι πιθανότερο να βρεθείτε σε μια θετική κατάσταση του νου και ως εκ τούτου να είστε πιο δεκτικοί σε όποιες καινούργιες πληροφορίες λαμβάνετε. "Επίσης, εάν βρίσκεστε σε μια θετική ψυχική κατάσταση, θα έχετε λιγότερη ένταση στους μυς σας και εάν είστε ψυχικά χαλαροί, θα είστε σε θέση να εκπαιδεύεστε πιο αποτελεσματικά", λέει.

Είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ότι υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη γιόγκα, από έντονα, όπως η Κουνταλίνι ή η Bikram yoga, μέχρι πιο χαλαρή γιόγκα, η οποία είναι κατάλληλη για άτομα που πάσχουν από χρόνιες παθήσεις όπως η νόσος του Πάρκινσον ή η αρθρίτιδα.

Όποια και αν είναι η γιόγκα που πρόκειται να ασκήσετε για πρώτη φορά, εδώ είναι ορισμένα σημαντικά πράγματα που πρέπει να περιμένετε:

Θα μάθετε νέες ασκήσεις αναπνοής. "Όλοι αναπνέουν για να μείνουν ζωντανοί, αλλά στη γιόγκα θα μάθετε πρακτικές αναπνοής για να αντεπεξέλθετε στις στάσεις και στην κίνηση", λέει ο θεραπευτής γιόγκα Steffany Moonaz. Είναι ο ιδρυτής της Γιόγκα για την Αρθρίτιδα, διευθυντής έρευνας στο Πανεπιστήμιο Integrative Health του Maryland. «Η αναπνοή θεωρείται ότι συσχετίζεται με την ενέργεια του σώματος και γνωρίζουμε από την επιστήμη ότι οι αλλαγές στην αναπνοή σας μπορούν να αλλάξουν τον καρδιακό ρυθμό και το νευρικό σας σύστημα ", λέει.

Ο εκπαιδευτής γιόγκα θα σας ζητήσει να δώσετε προσοχή. Αφήστε το κινητό σας στον σάκο γυμναστικής ή στο ντουλάπι σας όταν βρίσκεστε στην τάξη της γιόγκα και δώστε προσοχή στον εκπαιδευτή. Η γιόγκα είναι μια πρακτική στην οποία πρέπει να συγκεντρώνεστε στην κάθε στιγμή, λέει ο Moonaz. "Μέρος της πρακτικής είναι να παρατηρήσετε τι συμβαίνει στο σώμα σας, τι συμβαίνει με τις αισθήσεις σας, τι συμβαίνει στον κόσμο γύρω σας", λέει. "Η ιδέα είναι αρχίσει να γίνεται αυτό αυτόματα".

Πιθανότατα θα νιώσετε χαμένος. Όπως και με ό,τι καταπιάνεστε για πρώτη φορά, πιθανότατα δεν θα μάθετε αμέσως πώς να κάνετε κάποιες από τις στάσεις που σας δείχνει ο δάσκαλος, λέει η Catherine S. Marquette, εκπαιδεύτρια γιόγκα με την Yoga Alliance στο Arlington , Βιρτζίνια. "Δεν περιμένει κανένας εκπαιδευτής να αποδώσετε στο πρώτο σας μάθημα" λέει η Marquette. "Για αυτό, ο εκπαιδευτής είναι εκεί." Μην αισθάνεστε άσχημα εάν ξοδεύετε ένα μεγάλο μέρος του πρώτου μαθήματος κοιτάζοντας άλλους μαθητές για να δείτε πρέπει υποτίθεται να κάνετε, είναι μέρος της μαθησιακής διαδικασίας.

Είναι πιθανό να αισθανθείτε λίγο άβολα. «Όταν μετακινούμε το σώμα μας με νέους τρόπους, πάντα αισθανόμαστε λίγο αμήχανα ή άβολα», λέει η Jenny Arrington, δασκάλα γιόγκα, σύμβουλος ευεξίας στη Σχολή Διοίκησης Kellogg στο Northwestern University στο Σικάγο. Μην ανησυχείτε αν αισθάνεστε κάποια αμηχανία ή δυσφορία - αυτό είναι φυσιολογικό και κάθε νεοφερμένος γιόγκι περνά μέσα από αυτό το στάδιο. "Παρατηρήστε και απολαύστε· υιοθετήστε τη νοοτροπία του αρχαρίου", λέει. "Αυτό σας επιτρέπει να αισθανθείτε και να παρατηρείτε πράγματα που συνήθως δεν θα αντιλαμβανόσασταν. Υπάρχει η εγγενής δυσφορία του να είσαι σε ένα νέο χώρο με νέους ανθρώπους οι οποίοι κάνουν κάτι καινούριο και παράλληλα ενθαρρύνετε το αίσθημα ευπάθειας". Λάβετε υπόψη σας, συμβουλεύει ο Arrington, ότι όλοι ένιωθαν κάποιο άγχος στο πρώτο μάθημα γιόγκα.

Ο εκπαιδευτής μπορεί να προσφέρει βοήθεια. Πολλοί εκπαιδευτές θα προσφέρουν βοήθεια ενώ είστε σε μια στάση, λέει η Marquette. Αυτό σημαίνει ότι θα χρησιμοποιήσουν τα χέρια τους για να σας καθοδηγήσουν. Ένας εκπαιδευτής θα πει συνήθως ότι αν δεν θέλετε να σας καθοδηγήσει θα πρέπει να τον ενημερώσετε, μερικές φορές κάνοντας νόημα. "Είναι πολύ σημαντικό για τους μαθητές να γνωρίζουν ότι έχουν τον έλεγχο του σώματός τους και μπορούν να εκφραστούν αν δεν θέλουν προσαρμογές", λέει.

Η τάξη θα τελειώσει πιθανώς με βαθιά χαλάρωση. Στο τέλος πολλών τάξεων, ο εκπαιδευτής θα ζητήσει από τους συμμετέχοντες να χαλαρώσουν και ίσως να κλείσουν τα μάτια τους. Μερικοί δάσκαλοι θα χαμηλώσουν τα φώτα και θα μιλούν σιγά τα λίγα αυτά λεπτά χαλάρωσης, ενώ άλλοι θα αφήσουν τους γιόγκι να ξεκουραστούν σιωπηλά, λέει ο Arrington.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Δραματικές οι ελλείψεις φυσικοθεραπευτών στα δημόσια νοσοκομεία.
Η σχέση διατροφής και ψωρίασης
Καταγγελία: Ανασφαλείς συνθήκες νοσηλείας στην Ορθοπαιδική του Θριάσιου