'Σε μια δίαιτα αδυνατίσματος απαγορεύονται τα γλυκά'. Πραγματικότητα ή ακόμη ένας από τους δεκάδες μύθους που κατακλύζουν τον χώρο της διατροφής; Όλες οι ενδείξεις έρχονται να υποδείξουν το δεύτερο, καθώς αφ’ ενός κανένα τρόφιμο δεν μπορεί να θεωρηθεί 'κακό' ή 'παχυντικό' από μόνο του, αφ’ ετέρου τα γλυκά μπορούν να 'χωρέσουν' στη διατροφή μικρών και μεγάλων, ακόμη και στο διαιτολόγιο ειδικών ομάδων του πληθυσμού, όπως είναι για παράδειγμα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη.

Σημαντικό ρόλο παίζει η συχνότητα κατανάλωσης αλλά και το μέγεθος της μερίδας.

Το ζήτημα με τα γλυκίσματα είναι ότι συνήθως, λόγω της υψηλής τους περιεκτικότητας σε κορεσμένα λιπαρά και ζάχαρη, είναι αρκετά θερμιδογόνα, ενώ η συχνή και σε μεγάλες ποσότητες κατανάλωσή τους μπορεί να επηρεάσει αρνητικά βιοχημικούς δείκτες στο αίμα, όπως είναι τα λιπίδια ή η συγκέντρωση σακχάρου.

Ένα καλό πρώτο βήμα είναι να φροντίσουμε να κάνουμε καλύτερες επιλογές επιδορπίων. Άλλωστε γλυκά δεν είναι μόνο οι τούρτες και οι πάστες!

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι πλέον κυκλοφορούν στην αγορά σειρές επιδορπίων χωρίς ζάχαρη, οι οποίες περιέχουν μη θερμιδογόνα τεχνητά γλυκαντικά, όπως για παράδειγμα σουκραλόζη. Οι γλυκαντικές αυτές ύλες είναι πολύ πιο γλυκές από τη ζάχαρη, συνεπώς προστίθενται σε πολύ μικρές ποσότητες κι έτσι, τα επιδόρπια αυτά έχουν σημαντικά χαμηλότερο θερμιδικό περιεχόμενο σε σύγκριση με τα αντίστοιχα κλασσικά, γεγονός που τα καθιστά ιδανικά για κάποιον που θέλει να απολαμβάνει το γλυκό του ενώ ακολουθεί δίαιτα αδυνατίσματος.

Θα πρέπει φυσικά να αναφέρουμε ότι μία ομάδα που μπορεί να επωφεληθεί σημαντικά από τη συγκεκριμένη καινοτομία στη βιομηχανία τροφίμων είναι άτομα με υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, καθώς οι γλυκαντικές ουσίες που περιέχονται στα επιδόρπια χωρίς ζάχαρη δεν αυξάνουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, συνεπώς δίνουν σε αυτά τα άτομα τη δυνατότητα να χαρούν τη γλυκιά γεύση χωρίς να επιβαρύνουν τον οργανισμό τους.

Επιπρόσθετα, πέραν του ότι δεν περιέχουν ζάχαρη, τα επιδόρπια αυτά είναι χαμηλά σε λιπαρά, ώστε να προσφέρουν ένα συνολικά ολιγοθερμιδικό αποτέλεσμα, ενώ παράλληλα περιέχουν φυτικές ίνες, συστατικά της τροφής που είναι έντονα συνδεδεμένα με την ομαλή λειτουργία του εντέρου, την καλύτερη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα καθώς και τον αποτελεσματικότερο έλεγχο του σωματικού βάρους.

Ο συνδυασμός των μη θερμιδογόνων τεχνητών γλυκαντικών με τις φυτικές ίνες μας δίνουν ένα προϊόν χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, κατάλληλο ιδίως για άτομα που προσέχουν το σάκχαρό τους.

Συνεπώς, δε χρειάζεται να νιώθετε τύψεις κάθε φορά που σκέφτεστε ότι θα θέλατε ένα γλυκό. Απλά φροντίστε να κάνετε τις επιλογές σας με σύνεση και μέτρο, εντάσσοντας πάντα το επιδόρπιο στα πλαίσια ενός ευρύτερα υγιεινού διαιτολογίου αλλά και τρόπου ζωής, ο οποίος θα πρέπει να συνοδεύεται και από την απαραίτητη σωματική δραστηριότητα.

Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές για να μπορέσετε να διαχειριστείτε καλύτερα τη 'σχέση' σας με τα αγαπημένα σας γλυκά.

  • Επιλέξτε μαύρη σοκολάτα αντί σοκολάτας γάλακτος. Θερμιδικά δεν απέχουν σημαντικά, ωστόσο η μαύρη σοκολάτα έχει περισσότερο κακάο άρα και περισσότερα αντιοξειδωτικά, ενώ επιλέγοντάς την 'γλιτώνετε' τα κορεσμένα λιπαρά τα οποία βρίσκονται στη σοκολάτα γάλακτος.
  • Επιλέξτε πιο ελαφρά γλυκίσματα, όπως ένα ζελέ φρούτων ή ακόμη και παγωτό χωρίς λιπαρά και ζάχαρη κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
  • Φτιάξτε αυτοσχέδια γλυκίσματα με φρέσκα και υγιεινά υλικά. Για παράδειγμα, αναμείξτε γιαούρτι 2% με ζελέ, προσθέστε στο γιαούρτι σας μέλι ή ψήστε μήλα στον φούρνο με κανέλα.
  • Εάν βρεθείτε μπροστά σε πιο θερμιδογόνα γλυκά (σουφλέ σοκολάτας, γλυκά με κρέμα, σιροπιαστά κτλ), φροντίστε να φάτε όσο το δυνατόν μικρότερη ποσότητα. Για να το πετύχετε αυτό, μοιραστείτε στα δύο το γλυκό με κάποιον φίλο ή με τον σύντροφό σας ή απλά μείνετε στις 2-3 μπουκιές. Άλλωστε έχει φανεί ότι η ευχαρίστηση που αποκομίζουμε από την κατανάλωση γλυκού φτάνει στο peak της κατά τις πρώτες κουταλιές.
  • Εάν πάλι φάτε μεγαλύτερη ποσότητα γλυκού απ’ όση υπολογίζατε, φροντίστε τις επόμενες 2 μέρες να τραφείτε πιο ελαφρά, αποφεύγοντας παρεκκλίσεις από το τυπικό σας διαιτολόγιο.


Πηγές:
www.nutrimed.gr

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα