Το κάπνισμα αρκετά χρόνια τώρα έχει θεωρηθεί ο μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου που επηρεάζει τη μακροβιότητα και την ποιότητα ζωής. Φαίνεται όμως, πως η παχυσαρκία μπορεί πλέον να αποτελέσει ακόμη μεγαλύτερη απειλή για την υγεία των Αμερικανών και των Ευρωπαίων.

Στο τεύχος του Φεβρουαρίου του American Journal of Preventive Medicine, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης, υπολόγισαν ότι η ποιότητα ζωής και η μείωση των ετών εξαιτίας της παχυσαρκίας είναι πλέον ίση ή μεγαλύτερη από τα χρόνια που χάνονται λόγω του καπνίσματος.

Και οι δύο αυτοί παράγοντες κινδύνου επηρεάζουν το πώς κάποιος αισθάνεται κατά τη διάρκεια της ημέρας σε καθημερινή βάση, καθώς και τη συνολική διάρκεια ζωής του. Ενώ το κάπνισμα έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στους θανάτους, η παχυσαρκία έχει μεγαλύτερη επίδραση στις ασθένειες και στην ποιότητα ζωής.

Από το 1993-2008 η Behavioral Risk Factor Surveillance System (BRFSS), η μεγαλύτερη έρευνα για την υγεία των ΗΠΑ, είχε διεξάγει συνεντεύξεις σε περισσότερα από 3,5 εκατομμύρια άτομα. Η έρευνα περιείχε ερωτήσεις σχετικά με τα πρόσφατα προβλήματα υγείας και της συνολικής σωματικής και ψυχικής υγείας.

Στη συνέχεια οι ερευνητές μετατρέψανε αυτά τα δεδομένα σε ‘υγιείς μέρες’ που χάθηκαν εξαιτίας του καπνίσματος και της παχυσαρκίας.

Η παχυσαρκία έχει αρχίσει να αφήνει το στίγμα της στον αμερικανικό πληθυσμό, διότι ο αριθμός των καπνιστών μειώθηκε, ενώ ο αριθμός των Αμερικανών παχύσαρκων αυξήθηκε. Κατά τα τελευταία 15 χρόνια, ο αριθμός των ενήλικων καπνιστών στις ΗΠΑ μειώθηκε κατά 18,5 %, ενώ το ποσοστό των παχύσαρκων Αμερικανών αυξήθηκε κατά 85 %, σύμφωνα με την έρευνα!!!!

Το κάπνισμα είναι αναγνωρισμένο, ως η κύρια αιτία του καρκίνου του πνεύμονα, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Στις ΗΠΑ, το 90 % των θανάτων από καρκίνο του πνεύμονα σε άνδρες - και το 80 % στις γυναίκες - οφείλεται στο κάπνισμα.

Οι άνθρωποι που καπνίζουν έχουν 10 με 20 φορές περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρκίνο του πνεύμονα σε σχέση με εκείνους που δεν καπνίζουν, αναφέρει το CDC. Το κάπνισμα επίσης αυξάνει τον κίνδυνο άλλων καρκίνων, καθώς και καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικά επεισόδια και εμφύσημα.

Αυξάνοντας μέσω της δημοσιότητας την προβολή των κινδύνων που προκαλεί το κάπνισμα, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ο αριθμός των καπνιστών έχει μειωθεί αισθητά. Ωστόσο, με την ευρεία αύξηση της παχυσαρκίας η Αμερική αντιμετωπίζει τώρα μια νέα κρίση υγείας.

Βέβαια, το φαινόμενο αυτό τείνει να γίνει παγκόσμιο.

Είναι ‘βαρύ’ το τίμημα του επιπλέον βάρους στο σώμα ενός ατόμου, καθώς μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα υγείας. Η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιοπάθεια, διαβήτη, διάφορες μορφές καρκίνου, υψηλή αρτηριακή πίεση, εγκεφαλικά επεισόδια, άπνοια ύπνου και οστεοαρθρίτιδα, σύμφωνα με μια έκθεση από το CDC.

Σε μια έκθεση για το 2008, το CDC διαπίστωσε ότι το 33,8 % των αμερικανικών ενηλίκων είναι παχύσαρκοι (32,2 % των ανδρών, των35,5 % γυναικών), ενώ ο αριθμός των καπνιστών στις ΗΠΑ μειώθηκε στο 20,6 %.

Η διακοπή του καπνίσματος είναι μια καλή αρχή για τη βελτίωση της ποιότητας και της διάρκειας της ζωής, αλλά και η μείωση του βάρους είναι εξίσου ζωτικής σημασίας. Χρειάστηκαν δεκαετίες για τους Ευρωπαίους και τους Αμερικανούς να συνειδητοποιήσουν τους κινδύνους του καπνίσματος, αλλά ελπίζω ότι δεν θα χρειαστούν δεκαετίες, για να συνειδητοποιήσει ο κόσμος τους κινδύνους που προκαλεί η παχυσαρκία στη υγεία, πριν το πρόβλημα αυτό βγει εκτός ελέγχου.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα