Το να χάσουμε το περιττό λίπος από την περιοχή της κοιλιάς είναι σημαντικό, και όχι μόνο για την εμφάνισή μας. Το λίπος στην περιοχή αυτή έχει συσχετιστεί με αρκετά σοβαρά νοσήματα, όπως καρδιοπάθεια, διαβήτης τύπου 2 και ορισμένους καρκίνους. Από την άλλη πλευρά, μπορεί να βάζουμε τα δυνατά μας, με σωστή διατροφή και άσκηση, και το λίπος να επιμένει.

Για ποιους λόγους δεν μπορούμε να το χάσουμε;

Η ηλικία

Όσο μεγαλώνουμε, το σώμα μας αλλάζει, και μαζί του ο τρόπος που βάζουμε και χάνουμε κιλά. Ο μεταβολισμός μας γίνεται πιο αργός. Επιπλέον, στις γυναίκες υπάρχει και το ζήτημα της εμμηνόπαυσης· αν βάλουν κιλά κατά την περίοδο εκείνη, πιθανότατα θα προστεθούν στην περιοχή της κοιλιάς. Άλλος ένας λόγος να παραμένουμε δραστήριοι κατά την διάρκεια της ζωής μας.

Λάθος γυμναστική

Το να τρέχουμε κάθε μέρα στον διάδρομο έχει τρομερά οφέλη για την υγεία της καρδιάς μας… αλλά μέχρι εκεί. Αν θέλουμε όντως να χάσουμε λίπος, η αερόβια γυμναστική από μόνη της δεν πρόκειται να μας βοηθήσει, καθώς χρειάζεται να την συνδυάζουμε με ασκήσεις με βάρη. Το ίδιο συμβαίνει και αν το πρόγραμμα γυμναστικής μας δεν θέτει καμία απολύτως πρόκληση για το σώμα μας και είναι πλέον ρουτίνα. Όσο πιο δυνατοί νιώθουμε, τόσο μεγαλύτερη ένταση αντέχουμε στις ασκήσεις μας.

Οι επεξεργασμένες τροφές

Το λευκό ψωμί, η ζάχαρη, τα προϊόντα ζαχαροπλαστικής αλλά και τα αλλακτικά - κάθε είδους επεξεργασμένο τρόφιμο, για την ακρίβεια - προκαλεί φλεγμονές. Και το λίπος στην κοιλιά σχετίζεται με αυξημένες φλεγμονές στον οργανισμό, άρα οι επεξεργασμένες τροφές δεν πρόκειται να μας κάνουν καλό. Οι φυσικές τροφές, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, είναι γεμάτες αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη συστατικά.

Τα λάθος λιπαρά

Έχουμε ανάγκη λιπαρά στην διατροφή μας, αλλά δεν είναι όλα τα λιπαρά ίσα. Όσο περισσότερα κορεσμένα και τρανς λιπαρά καταναλώνουμε, τόσο χειρότερη θα είναι η κατάσταση της υγείας μας - και η περιφέρεια της μέσης μας. Επιλέγουμε υγιεινά, μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά, όπως αυτά που βρίσκουμε στα αβοκάντο, τους ξηρούς καρπούς και τα ψάρια.

Το στρες

Ναι, το στρες μας καταστρέφει και σε αυτό το επίπεδο, και μάλιστα με δύο διαφορετικούς τρόπους. Αρχικά, μια από τις πιο κοινές αντιδράσεις στο αυξημένο στρες είναι η υπερφαγία (και ειδικά τροφών πλούσιων σε θερμίδες και λιπαρά), και έπειτα λόγω της ορμόνης κορτιζόλης που, σε μεγάλη συγκέντρωση, αυξάνει τα επίπεδα λίπους στον οργανισμό.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;