Σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο ορισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η παχυσαρκία ορίζεται ως 'η υπερβάλλουσα συσσώρευση λίπους στο σώμα σε βαθμό που επηρεάζεται αρνητικά η υγεία και η ευεξία του ατόμου'. Με τον ορισμό αυτό τονίζεται ότι ένα υπέρβαρο ή παχύσαρκο άτομο, για να βελτιώσει την υγεία του πρέπει να στοχεύσει στη μείωση του σωματικού λίπους.



Για να γίνει αυτό, ο πιο σίγουρος τρόπος είναι να απευθυνθεί σε κάποιον πτυχιούχο διαιτολόγο για να του σχεδιάσει ένα πρόγραμμα κατάλληλα προσαρμοσμένο στις ατομικές του ανάγκες και στο πρόγραμμά του. Για να διασφαλιστεί όμως και η διατήρηση του αποτελέσματος χρειάζεται να αλλάξουμε τη διατροφική μας συμπεριφορά.

Δηλαδή τον τρόπο που σκεφτόμαστε και αισθανόμαστε για το φαγητό.

Μην ξεχνάμε οτι ζούμε σε ένα περιβάλλον με αφθονία τροφής που εύλογα έχει χαρακτηριστεί απο πολλούς επιστήμονες ως 'παχυσαρκογόνο'. Όπου και να πάμε, ακόμα και για μια απλή βόλτα, τα ερεθίσματα που δεχόμαστε και μας προκαλούν να φάμε είναι αμέτρητα.

Βγείτε, για παράδειγμα, για έναν περίπατο στην αγορά της περιοχής σας και μετρήστε πόσες ταμπέλες εστιατορίων ή ταχυφαγείων υπάρχουν.

Μπορείτε να φανταστείτε τι αποτέλεσμα θα είχε στο σώμα και την υγεία μας εαν αφήναμε τον εαυτό μας να παρασυρθεί απο όλους αυτούς τους πειρασμούς. Επομένως, είναι απαραίτητο να εκπαιδεύσουμε τον εαυτό μας στο πώς να αντιδρά στους διατροφικούς πειρασμούς του περιβάλλοντος.

Παράλληλα, όμως, με τη δίαιτα είναι απαραίτητη και η αύξηση της φυσικής δραστηριότητας. Η άσκηση- και ιδιαίτερα η αερόβιου τύπου-(δηλαδή το περπάτημα και το τρέξιμο) θα εξασφαλίσει ότι η απώλεια του βάρους θα αντικατοπτρίζει σε μεγάλο ποσοστό απώλεια του σωματικού λίπους.

Εφαρμόζοντας λοιπόν αυθαίρετα ακραίες δίαιτες αδυνατίσματος, όπως δίαιτες πολύ χαμηλών θερμίδων ή 'χημικές δίαιτες', μπορεί να βλέπουμε να μειώνεται το βάρος, όμως είναι σίγουρο ότι δεν μειώνεται το σωματικό λίπος με το ρυθμό που θα θέλαμε.

Η μείωση του βάρους οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην απώλεια υγρών και μυϊκού ιστού.

Επιπρόσθετα, αποτελέσματα μελετών δείχνουν ότι η εφαρμογή ακραίων μεθόδων αδυνατίσματος οδηγούν στο φαινόμενο της ανακύκλωσης του βάρους (γνωστό και ως γιο-γιο). Δηλαδή στο φαύλο κύκλο της μείωσης και της επανάκτησης του βάρους, που όχι μόνο ταλαιπωρεί το μεταβολισμό μας, αλλά οδηγεί και σε συνεχή αύξηση του σωματικού λίπους.

Μια σωστή δίαιτα λοιπόν, πρέπει να στοχεύει στη σταδιακή μείωση του βάρους, στη μείωση του σωματικού λίπους και στη Διατροφική εκπαίδευση. Μόνο έτσι μπορεί το αποτέλεσμα να είναι μόνιμο!

Πηγές:
www.nutrimed.gr

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο