Η κετογονική δίαιτα είναι μια ειδική δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά (έως και 90%), χαμηλής σε υδατάνθρακες η οποία βοηθά στον έλεγχο των επιληπτικών κρίσεων σε αρκετά άτομα με επιληψία. Η κετογονική δίαιτα είναι η πρώτη επιλογή θεραπείας σε ασθενείς με κρίσεις «ανθεκτικές στη θεραπεία».

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η κετογονική δίαιτα μειώνει ή αποτρέπει τις επιληπτικές κρίσεις σε πολλά παιδιά των οποίων οι κρίσεις δεν μπορούσαν να αντιμετωπιστούν με φαρμακευτική θεραπεία. Η βασική αρχή της κετογονικής δίαιτας είναι η παραγωγή κετονοσωμάτων στο ήπαρ με πρόδρομες ουσίες τα λιπαρά οξέα μακράς αλύσου. Αυτά μπαίνουν στον κύκλο του Krebs και λειτουργούν ως βασικό υπόστρωμα στον ενεργειακό μεταβολισμό του εγκεφάλου. Υπάρχει μεγαλύτερη απόδοση της πρόσληψης κετονοσωμάτων στην βρεφική ηλικία και φθίνει προς ενηλικίωση. Γι’ αυτό είναι αποτελεσματικότερη η παρέμβαση στα παιδιά.

Με απλά λόγια οι κετόνες σχηματίζονται όταν το σώμα χρησιμοποιεί λίπος ως πηγή ενέργειας. Τα υψηλά κετονοσώματα εμποδίζουν το μεταβολισμό του γλουταμικού διεγείροντας τη σύνθεση του GABA με αποτέλεσμα τη μείωση των κρίσεων.

Σε αυτή τη δίαιτα το μεγαλύτερο μέρος του λίπους προέρχεται από κρέμα γάλακτος, βούτυρο, λάδι και άλλα λιπαρά τρόφιμα. Περιλαμβάνει μικρή ποσότητα υδατανθράκων και πρωτεϊνών. Κάθε γεύμα χρειάζεται μία αυστηρά μετρούμενη αναλογία λίπους προς υδατάνθρακες και πρωτεϊνες. (3:1 και 4:1)

Πρόσφατα έχει προταθεί πως η κετογονική δίαιτα μπορεί να γίνει πρώτη επιλογή στα παιδιά με West Syndrome (τύπος επιληψίας με έντονους σπασμούς, μπορεί να φτάσει και σε καθυστερημένη νοητική ανάπτυξη).

Είναι ασφαλής αυτή η δίαιτα;

Για να βεβαιωθείτε ότι η διατροφή είναι ισορροπημένη, απαιτείται η σύνταξη διαιτολογίου από έναν κλινικό διαιτολόγο με τα τρόφιμα που μπορούν να καταναλωθούν καθημερινά. Δεδομένου ότι η διατροφή είναι αρκετά περιοριστική συστήνονται τυχόν βιταμίνες και άλλα συμπληρώματα διατροφής που απαιτούνται. Συνηθέστερα υπάρχει έλλειψη βιταμίνης Β6, Β12, βιταμίνης D, θειαμίνης, φολικού οξέος, ριβοφλαμίνης, ασβεστίου, σιδήρου και ψευδαργύρου.

Ανεπιθύμητες Ενέργειες:

  • Γαστρεντερικές διαταραχές (έμετος, διάρροια, και κυρίως δυσκοιλιότητα)
  • Πείνα
  • Αφυδάτωση
  • Αύξηση σωματικού βάρους
  • Μειωμένη σωματική ανάπτυξη
  • Υπερτριγλυκεριδαιμία
  • Yπερχοληστερολαιμία
  • Υπογλυκαιμία
  • Νεφρολιθίαση
  • Οστικά κατάγματα

Η θεραπεία με κετογονική δίαιτα υπολογίζεται ότι μειώνει το ελάχιστο κατά 50% τις κρίσεις σε παιδιά και εφήβους και μπορεί να συμβάλει στην προσπάθεια ελέγχου των φαρμακοανθεκτικών μορφών επιληπτικών κρίσεων στην παιδική ηλικία, όσον αφορά στη συχνότητα αλλά και στη βαρύτητα των κρίσεων.  

 

 

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η ωοθηκεκτομή πιθανόν αυξάνει πολύ τον κίνδυνο Alzheimer  σε γυναίκες που φέρουν το γονίδιο APOE4
Πειραματικό φάρμακο για τη νόσο του Πάρκινσον πέτυχε τον κύριο στόχο σε δοκιμή τελικού σταδίου 
Δημ. Παρασκευής: Διστακτικότητα και εμβολιασμός - Κρίσιμο θέμα Δημόσιας Υγείας