Αν χάνετε πολύ βάρος λόγω Χρόνιας Αναπνευστικής Ανεπάρκειας, ίσως ήρθε η ώρα να επανεντάξετε μερικά «παχυντικά» τρόφιμα στη διατροφή σας. Η αναπνοή των ανθρώπων με ΧΑΠ, καίει 10 φορές περισσότερες θερμίδες συγκριτικά με των ανθρώπων που δεν πάσχουν από την ασθένεια, επομένως πρέπει να προσαρμόσετε και ανάλογα τη διατροφή σας.

Αν παρακολουθείτε σχολαστικά το βάρος σας και φροντίζετε να μένει σταθερός ο δείκτης της ζυγαριάς, οι μικρές μερίδες, πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε την πρόσληψη θερμίδων υπό έλεγχο και ταυτόχρονα να διατηρείτε τα αποθέματα ενέργειάς σας γεμάτα.

Τρώτε πιο συχνά

Εάν νιώσετε κούραση ενώ τρώτε ή ότι δεν μπορείτε να αναπνεύσετε επειδή νιώθετε υπερβολικά χορτασμένος, προσπαθήστε να κάνετε μικρότερα γεύματα, αλλά πιο συχνά. Τα τέσσερα με έξι μικρά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας, αντί για τρία μεγάλα γεύματα, είναι η καλύτερη επιλογή. Επίσης, χαλαρώστε και ξεκουραστείτε πριν φάτε.

Το πρωινό

Το πρωινό για εσάς είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας. Πολλοί άνθρωποι με ΧΑΠ νιώθουν πολύ κουρασμένοι μέσα στη μέρα με αποτέλεσμα να μην τρώνε καλά. Εάν το κάνετε και εσείς αυτό, προσπαθήστε να τρώτε μεγαλύτερα γεύματα νωρίς στην ημέρα, τότε που έχετε την περισσότερη ενέργεια.

Πλιγούρι βρώμης με γάλα

Ένα ιδανικό φαγητό για ξεκινήσετε την ημέρα σας, είναι το ζεστό πλιγούρι βρώμης. Είναι εύκολο στην παρασκευή και πλούσιο σε φυτικές ίνες, ασβέστιο, σίδηρο και βιταμίνη Α. Αν το συνδυάσετε με γάλα αμυγδάλου αντί για νερό, είναι ακόμα πιο θρεπτικό. Και αν προσπαθείτε να χάσετε λίγα κιλά, η βρώμη αξίζει μια θέση στη διατροφή σας. Η υψηλή περιεκτικότητά της σε ίνες σας βοηθά να αισθάνεστε χορτάτοι, με λιγότερες θερμίδες.

Τρώτε περισσότερα θρεπτικά τρόφιμα

Αν η κόπωση, σας αποτρέπει από το να ολοκληρώσετε το γεύμα σας πριν πάρετε τις θερμίδες και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε, φάτε πρώτα τα προϊόντα υψηλής θερμιδικής αξίας. Αλλά μην παίρνετε "κενές θερμίδες" από πατάτες, ψωμιά και γλυκά. Φάτε κοτόπουλο, άπαχο βόειο κρέας, ψημένο ψάρι ή tofu, ώστε να πάρετε πρωτεΐνη.

Τυρί, πολύ τυρί

Η προσθήκη τυριού σε πιάτα με υδατάνθρακες, θα αυξήσει τόσο την θρεπτική αξία όσο και την θερμιδική αξία κάθε γεύματος. Επιπλέον, έτσι παίρνετε περισσότερο ασβέστιο για να προστατεύσετε τα οστά σας, τα οποία μπορεί να γίνουν εύθραυστα από ορισμένα φάρμακα που συνταγογραφούνται για τη ΧΑΠ.

Πίνετε πολλά υγρά

Η κατανάλωση πολλών υγρών (χωρίς καφεΐνη) θα βοηθήσει να διατηρηθεί η βλέννα στους αεραγωγούς σας λεπτή και θα συμβάλει στον καθαρισμό των πνευμόνων. Κατά τις ώρες φαγητού, τρώτε στην αρχή και πίνετε νερό αργότερα. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα αισθανθείτε κορεσμό και θα έχετε την ευκαιρία να αποκτήσετε ένα στερεό, θρεπτικό γεύμα.

Αποφύγετε την καφεΐνη

Η καφεΐνη δεν είναι καλή επιλογή για κάποιον με ΧΑΠ. Μπορεί να αλληλεπιδρά με ορισμένα φάρμακα και να προκαλέσει νευρικότητα και ανησυχία, γεγονός που ίσως επιδεινώσει τα συμπτώματά σας. Αποφύγετε ή περιορίστε τον καφέ, το τσάι και τα αναψυκτικά με καφεΐνη. Και ναι, δυστυχώς, η καφεΐνη ακόμη και στη σοκολάτα είναι καλό να αποφεύγεται.

Πάρτε φυτικές ίνες

Επειδή είναι απίθανο να πάρετε όλα τα 25 έως 30 γραμμάρια ινών που χρειάζεστε κάθε μέρα από το πρωινό και μόνο, συμπεριλάβετε τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε ίνες σε άλλα γεύματα. Φάτε φακές σε σούπα. Άλλες καλές πηγές φυτικής ίνας είναι τα ξηρά φασόλια, το πίτουρο, το καστανό ρύζι, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα ψωμιά, καθώς και τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά.

Smoothies

Τα τρόφιμα πλούσια σε ασβέστιο και βιταμίνη D είναι απαραίτητα για τη διατήρηση υγιών οστών. Για αυτό τα milkshakes και smoothies είναι τα τέλεια σνακ για τους ανθρώπους με ΧΑΠ. Χρησιμοποιήστε γάλα ή γιαούρτι - επιλέξτε προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά εάν επιθυμείτε τον έλεγχο του βάρους - και φρέσκα φρούτα.

Πολλή πρωτεΐνη

Η πρωτεΐνη είναι ένα βασικό στοιχείο στη διατροφή όλων, αλλά είναι ιδιαίτερα σημαντική όταν πάσχετε από ΧΑΠ. Προσθέστε μη λιπαρό γάλα, πρωτεΐνη σε σκόνη ή σκόνη πρωτεΐνης σόγιας σε πιάτα όπως ο πουρές πατάτες, στην κατσαρόλα, στις σούπες, ακόμη και στα ζεστά δημητριακά.

Προσοχή

Ενώ τα τρόφιμα όπως το burrito φασολιών παρέχουν πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, πρέπει να είστε προσεκτικοί. Τα τρόφιμα που προκαλούν φούσκωμα μπορούν να σας κάνουν να μην αναπνέετε τόσο καλά. Άλλα προϊόντα που προκαλούν φούσκωμα είναι: ανθρακούχα ποτά, λιπαρά τηγανητά τρόφιμα, πικάντικα τρόφιμα, φασόλια και λαχανικά όπως το λάχανο και το μπρόκολο. Αλλά κάθε έντερο αντιδρά διαφορετικά, εσείς ξέρετε καλύτερα τι σας ενοχλεί.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Καταγγελία Καλλιάνου για το σύστημα Υγείας - Η απάντηση Γεωργιάδη στον βουλευτή της ΝΔ
C. Rodseth: ‘’Κλειδί η συμμετοχή της βιομηχανίας στη διαδικασία της Κοινής Κλινικής αξιολόγησης για την επιτυχή εφαρμογή του νέου πλαισίου HTA’’
Σωματικά προβλήματα εμφανίζουν συχνά άνθρωποι με σχιζοφρένεια ή διπολική διαταραχή